Nool.hu videó

2024.05.01. 13:48

Zajlik a munka: kívül-belül felújítják a sámsonházai faluházat (videó)

Sámsonháza községe 120 millió forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz kiírásán. Az önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére megítélt forrásból a helyi faluházat újítják fel, amely épület így kívül-belül megszépül. A projekttel kapcsolatban minap tartottak sajtónyilvános tájékoztatót.

Veres Edina

Becsó Zsolt, Bajnokné Képes Gyöngyi és Skuczi Nándor beszámoltak a fejlesztésről

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az eseménynek a felújítás alatt álló közösségi tér, azaz a faluház adott otthont, ahol a megjelenteket elsőként Bajnokné Képes Gyöngyi, Sámsonháza polgármestere köszöntötte. Mint mondta, régi álom válik valóra azzal, hogy a község faluháza kívül-belül megszépül. 

Hozzátette: az érintett ingatlan 1934-ben épült, annak hátsó részében hajdanán a kocsiszín és gazdasági rész helyén alakítottak ki egy közösségi teret az elődeik. A jelenleg folyó pályázattal kapcsolatban kifejtette: a sámsonházai önkormányzat sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz program Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című kiírásán. A beruházás kivitelezésére 120 millió forint összegű támogatást nyertek.

– A projekt célja az épület energetikailag és gazdaságilag hatékony működtetése, a helyi önkormányzat működési költségeinek csökkentése. A munkálatok során megvalósul egyebek mellett az épület nyílászáróinak cseréje, utólagos külső oldali hőszigetelése, a padlásfödém hőszigetelése, valamint a napelemes rendszer kiépítése

 – sorolta a polgármester a fejlesztés lépéseit, majd azt is elárulta, hogy mindemellett a részleges akadálymentesítés során kialakítanak egy akadálymentes mosdót, illetve az odavezető útvonalat rámpaépítéssel teszik elérhetővé.

Bajnokné Képes Gyöngyi arra is rámutatott, hogy a projekttel kapcsolatban nehézségek is felmerültek, ugyanis az épület födémje annyira rossz állapotban van, hogy az is felújításra szorul. Mivel a fent említett pályázati konstrukció – az európai uniós előírások alapján – nem teszi lehetővé a tető korszerűsítését, így a probléma megoldására a település önkormányzata 25 millió forint összegben egy másik pályázatot is benyújtott, amely jelenleg várólistán van. Mint fogalmazott, bíznak a pozitív elbírálásban, hiszen az épület teljes felújítása csak azzal együtt valósulhat meg.

Az új fűtési rendszer már el is készült

A program során Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője méltatta a település eddigi fejlődését, majd hozzátette: a munkát folytatni kell, hiszen akadnak még megoldásra váró problémák a faluban. Ezek között sorolta a szennyvízelvezetés hiányának problémáját, valamint a szlovák közösségi ház félig megvalósított felújítását, amelyek rendezésére az első felmerülő lehetőség esetén keresni fogják a településvezetéssel és a vármegyei önkormányzattal közösen a megoldást. Az országgyűlési képviselő további támogatásáról biztosította a faluvezetést és a település lakosait, illetve szót ejtett a közelgő választások tétjéről is.

Felvirágoztatják a sámsonházai faluházat a pályázati forrásból
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Ezután Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejtette: a 2021-2027-es európai uniós ciklusban a TOP Plusz programot érintően összesen több mint 68 milliárd forint áll rendelkezésre Nógrád vármegyében, amely összeg lélekszámarányosan a legtöbb. 

– Az a cél, hogy a lakosság igényeinek leginkább megfelelő pályázatok szülessenek, hiszen azt kívánjuk elérni, hogy a lakosok komfortérzete, illetve a közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférése javuljon – húzta alá Skuczi Nándor. 

Végül Konszki Péter műszaki ellenőre arról számolt be, hogy hol tart jelenleg a sámsonházai faluház felújítása. Mint mondta, a régi konvektorok helyett a megjelentek már az új fűtési rendszer elemeit láthatják a felszerelve az épületben, illetve az új kondenzációs gázkazánt is már beszerelték. Emellett elkezdődött a homlokzat szigetelése, míg a pince födém és a tornác alulról történő hőszigetelése már el is készült. A szakemberek jelenleg az új nyílászárók elkészülését várják, hogy folytatni tudják a munkát. A projekt tervezetten idén decemberben fejeződhet be.

A tájékoztatóról videót is hoztunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában