Pályázat

2023.12.11. 11:48

Több mint 240 millió forintból javították a Forgách-telepen lakók életminőségét

Több mint 243 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg Salgótarjánban, a Forgách-telepen lakók életminőségének javítása. A projekthez szorosan kapcsolódott az érintett városrész rehabilitációja, amire 1 milliárd 130 millió forintot fordított a városvezetés.

Gulyás Edina

Salgótarján önkormányzata még 2017-ben nyújtott be kérelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a társadalmi együttműködést erősítő pályázatra. A projekt 191 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amelyhez kapcsolódóan az önkormányzat 2022-ben ráemelési kérelmet nyújtott be további 52 millió forint értékben, amelyet szintén pozitívan bíráltak el, így a projekt támogatási összege 243 millió forintra növekedett – olvasható a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Az adott szegregátum területére koncentrálva Salgótarján önkormányzata, a Somlyó-Forgách Lakóközösségi Egyesület, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, valamint Salgótarján roma nemzetiségi önkormányzat konzorcium formájában valósította meg a projektet. Szociális munkások segítették a fenti városrészben élők mindennapi problémáinak megoldását, felkészítették őket a telep felújításához szükséges elköltözésre, programokat szerveztek és tanácsadás formájában támogatták őket.

A közlemény arra is kitért: a program célja a Forgách-telepi szegregátum, mint leszakadó városi területen élők közösségi, társadalmi visszaillesztése volt. A projekt megvalósítása során a városrészben, valamint igény szerint az akcióterületen élőkre vonatkozóan egyéni fejlesztési terv készült, melyet több alkalommal is felülvizsgáltak. A megfogalmazott programok és tevékenységek remélhetőleg hozzájárultak a népességmegtartásához, az életminőség javításához, a jobb lét eléréséhez, a közösségi terek- és a hasznos szabadidő-eltöltéséhez, közösségi programban való részvételhez, a háztartások által felhalmozott adósságok rendezéséhez, valamint a lakók munkaerőpiaci helyzetének javításához. 

Mint arról már beszámoltunk: a fenti programhoz szorosan kapcsolódva valósult meg a Forgách-telep rehabilitációja, melynek keretében a Forgách-telepi szegregátum teljes területe megújult. Erre több mint 1 milliárd 130 forintos pályázati támogatást fordíthatott a városvezetés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában