Programajánló

2023.12.15. 19:28

Eseményekben különösen gazdag advent harmadik hétvégéje Nógrádban

Programkavalkádra lelhetnek szűkebb hazánkban a kimozdulni vágyók advent harmadik hétvégéjén. Pásztón, Somoskőben és a Kemerovó-lakótelepen kézműves vásárokon találhatnak a látogatók karácsonyi ajándékra, Karancsságon újra kinyílik a Szeretet utca, Hollókőn pedig a Luca-napi hagyományokat elevenítik fel. Balassagyarmaton táncbemutatók, koncert és hangverseny, Bátonyterenyén betlehemes játék, Dejtáron kiállítások csempészik a karácsony hangulatát a szívekbe.

Veres Edina

Koncertek, előadások, kézműveskedés és vásárok sokasága várja a nógrádiakat a hétvégén, a mézeskalács idén sem marad ki a programból

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szendi Péter / MW

Karácsonyi kézműveskedést és vásárt tartanak a Pásztói Múzeumban

Karácsonyváró rendezvénnyel készülnek az érdeklődők számára a Pásztói Múzeumban december 16-án, szombaton 10 órától. Az ünnepre hangoló eseményen a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete társszervezőként vesz részt. A program során az egyesület mesterei egyfelől bemutatják és eladásra kínálják portékáikat a látogatónak, akiknek emellett Adventi kézműves műhellyel is készülnek. A karácsonyi vásár idején az alkotni vágyókat a múzeum kollégái is kézműves foglalkozással várják majd.

Betlehemes játékkal csempészik be az ünnep meghittségét a szívekbe Maconkán

Folytatja a betlehemes játékok előadásának hagyományát a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület december 16-án, szombaton. A kicsik és nagyobbak alkotta csoport a Szent István-templom melletti szabadtéri színpadon 17 órától eleveníti fel a Jézus születését bemutató játékot. A szeretet ünnepére hangoló előadás mellett a szervezők forralt borral, meleg teával és zsíros kenyérrel várják majd az érdeklődőket.

Az ünnep örömében osztozhatnak a látogatók a pásztói Varázsvölgyben

Idén ismét ráhangolódhatnak az ünnepre az érdeklődők a pásztói Varázsvölgyben. December 16-án, szombaton 14 órakor kezdődik a KisKarácsonyi Vásár, amely során a kézműves termékek kínálata mellett forró italok és ételek, valamint karácsonyi dalok segítségével osztozhatnak a látogatók a karácsony örömében és szeretetében.

Folytatódik a Palóc Múzeum kézműves foglalkozás-sorozata

Advent harmadik hétvégéjén, szombaton ismét kézműveskedéssel telhet majd a délelőtt a Gansel udvar belső termében. A Palóc Múzeum által szervezett Maiaknak a régiektől című, ingyenes játék- és ajándékkészítő foglalkozáson a résztvevők december 16-án, 10 és 12 óra között alkothatnak.

Újra kinyílik az érdeklődők előtt Karancsság Szeretet utcája

A világjárvány előtti években már több alkalommal szervezett karácsonyváró rendezvényt a karancssági Bárka Karitász Csoport. A világjárvány óta az idei lesz az első év, amikor újra megnyitják a településen a Szeretet utcát. A faluközpontban december 16-án, szombaton 15 órakor fellobban majd az adventi koszorú harmadik lángja, majd közel negyven perccel később szentségimádási félórát tartanak a kápolnában. Ezután a Missziós háznál elkezdődik a rendezvény, amelynek első mozzanataként Kapás Attila plébános és Oláh Borbála, a helyi karitász csoport vezetője köszönti a megjelenteket. A helyiekkel ünnepel majd Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója is, illetve az Ipolyvecéről érkező Mihály Gusztáv tanúságtételét követően a helyi gyerekek kedveskednek műsorral az egybegyűlteknek. A fiatalok is találhatnak a Szeretet utcában szívüknek kedves elfoglaltságot, hiszen vetélkedőkkel, találós kérdésekkel és zsákbamacskával készülnek számukra a szervezők, de emellett mindenki kap ajándékot is. Az eseményre kilátogatókat egy tál gulyással, teával és túrós lepénnyel vendégelik meg, míg 19 órától favágóverseny fokozza a hangulatot.

Két táncbemutatóval is megünneplik adventet Balassagyarmaton

Adventi Gyertyaláng címmel szervez a Vadóka Néptáncegyüttes bemutatót és Lucázást a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban december 16-án, szombaton. Az ingyenesen látogatható eseményen a Vadóka, Kisvadóka és Vackor Néptánccsoportok mellett színpadra lépnek a Kereplő, a Zúgófa, illetve a Széltolók Néptáncegyüttes tagjai is.

Karácsonyi Táncvarázs címmel tartanak bemutatót a Vitalitás SE és az Abigél Művészeti Iskola táncosai Balassagyarmaton december 16-án, szombaton. A 15 órakor kezdődő eseménynek a Vármegyeháza ad majd otthont.

Luca-napi vigadalommal őrzik a tradíciókat Hollókőn

Luca-napi szokások elevenednek meg december 16-án, szombaton a hollókői Ófaluban. A Luca-napi Vigadalom 11 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a helyi templomnál, ahol az egybegyűltek megtudhatják, mi is az a Luca nap és milyen népszokások kapcsolódnak hozzá. Ezt követően a látogatók a hallottakat a gyakorlatba is átültethetik például a 11 óra 30 perckor vagy a két órával később kezdődő közös kotyoláson. Az Ófalu utcáin néhány portánál a duda- és dobszó mellett tréfás bőség- és egészségkérő énekek hangzanak el, de emellett a rossz erőket távol tartó praktikákat is megismerhetnek a megjelentek. A Luca-napi vigasságot táncház zárja majd a HollóKör szervezésében.

Programkavalkád és negyven árus várja a somoskői advent látogatóit 

Az év utolsó hónapjában 2023-ban ismét kézműves vásár és adventi forgatag csalogatja az érdeklődőket a Somoskői-vár lábához. Szombaton, azaz december 16-án, 10 és 16 óra között a városrész Wesselényi utcájában, a Somoskői Kirándulóközpont területén a programokon kívül a felállított standokról köszön vissza az ünnepi hangulat a Somoskői Advent nevű program látogatóira. A mozogni vágyó felnőttek a Prakfalvi Péter által vezetett, Sátorosig tartó túrára gyülekezhetnek 9 óra 30 perckor a kirándulóközpontban. A nap során az érdeklődők megtekinthetik a Kisharangok kiállítást, míg 11 órától a Kiskút Néptánccsoport műsorát csodálhatják meg a látogatók. A táncosok egy kis moldvai táncházzal is készülnek, amely során természetesen az érdeklődők is beállhatnak ellesni a lépéseket. A kicsikre egész nap arcfestés és bütykölde, míg 14 órától interaktív gyermekműsor vár. Emellett a program résztvevői közösen karácsonyfát is díszíthetnek majd akár saját díszekkel is. A vásárban idén is közel 40 kézműves és árus portékáját szemlélve és vásárolva készülhetnek a szeretet ünnepére az érdeklődők, akik számára a Somoskői Advent helyszínén több adománypont is lehetőséget kínál majd arra, hogy jót tegyenek másokért.

Becsempészi az ünnepet a közönség szívébe a Latte Maffiato Balassagyarmaton

Ünnepi dallamokkal tölti meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központot a Latte Maffiato zenekar december 16-n, szombaton. A karácsonyi koncert első szólamai 19 órakor csendülnek fel. A rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Varga Miklós és Pesák Ádám teremt ünnepi hangulatot Csécsén

Egymást érő előadásokkal hangolódhatnak a szeretet ünnepére a csécsei lakosok december 17-én, vasárnap 15 órától. A Csécse Településért Egyesület által szervezett program első lépéseként kinyitják a következő, a szervezet által feldíszített adventi ablakot, majd ezt követően megszentelik a helyi betlehemet, valamint meggyújtják az adventi koszorú harmadik gyertyáját. Ezután az esemény a művelődési házban zajlik tovább, ahol előbb az óvodás gyermekek kedveskednek műsorral a megjelenteknek, majd színpadra lép a Kéknefelejcs Népdalkör, a Gráciák és a Vadvirágok formáció is. A programot meghívott vendégek előadása is színesíti majd, így Pesák Ádám és Varga Miklós is gondoskodik majd az ünnepi hangulatról.

 Neves zeneszerzők művei csendülnek fel Balassagyarmaton a karácsony jegyében

Az AlisAdam PianoDuo karácsonyi négykezes zongorahangversenyével hangolódhatnak az ünnepre a komolyzene szerelmesei december 17-én, vasárnap 19 órától a balassagyarmati Szentháromság-templomban. A program résztvevői Baráz Yajima Alisa és Baráz Ádám előadásában J. S. Bach, W. A. Mozart vagy épp Liszt Ferenc művei mellett Baráz Ádám és más szerzők alkotásait is meghallgathatják majd. Az esemény ingyenes, azonban a megjelentek számára adott lesz a lehetőség, hogy adományaikkal támogassák az előadóművészeket.

Örömünnepen szentelik meg a dejtári közösségi házat

Adventi örömünnepen vehetnek részt a lakosok és az érdeklődők Dejtáron december 17-én, vasárnap. A program 15 órakor a helyi közösségi ház ünnepélyes átadásával és felszentelésével kezdődik. Az épületre dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke kéri majd az Úr áldását. Az eseményen Barát Attila szaxofon művész is közreműködik. Ezt követően hálaadó szentmisét tartanak a templomban, majd fellobban a település adventi koszorúján a harmadik gyertyaláng is. A rendezvény a művelődési házban alkotói és adventi kiállításokkal folytatódik. Az egyik tárlat annak kíván emléket állítani, hogy Assisi Szent Ferenc épp 800 éve állíttatott fel az első jászlat élő betlehemmel. Ebből az alkalomból a helyiek egy kiállítás keretében megmutathatják, hogy otthonukban milyen betlehem szemlélteti a karácsony szent titkát. Emellett a szervezők a gyermekek számára is örömet kívánnak szerezni, méghozzá a Maci, illetve a Téli falu nevet viselő kiállításokkal.

Programok és kirakodó vásár színesíti az első kemerovói adventet

Első alkalommal szerveznek Salgótarjánban, a Kemerovó-lakótelepen adventi vásárt december 17-én, vasárnap. Az esemény Facebook oldalán olvasható tájékoztatás szerint, advent harmadik vasárnapján, a Fáy András körúton található Tajga Söröző, Bacsaszelet Ételbár és az Éden Vegyesbolt előtti területen a szervezők a kirakodó-vásár mellett ingyenes gyermekprogramokkal készülnek az érdeklődőknek. A tervezett programok között szerepel továbbá egy karácsonyfa felállítása, amelyre minden látogató vihet egy-egy saját díszt annak érdekében, hogy ezzel is egyedivé varázsolják az ünnepet. A napot 16 órakor kezdődő tombolahúzás is színesíti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában