Nemzeti ünnep

2023.10.22. 11:32

Történelmi párhuzamokra is felhívták a figyelmet a rétsági megemlékezésen

Fáklyás felvonulással kapcsolták össze Rétságon a szervezők az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott rendezvényt.

Hegedűs Henrik

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek Rétságon: jelképe a lyukas zászló

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Nagy Norbert/MW

A péntek esti megmozdulás a Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületének előterében kezdődött. Itt Mezőfi Zoltán polgármester szónokolt. Beszédében hangsúlyozta, a köznyelv úgy tartja, a történelem ismétli önmagát, de ez így nem igaz, ugyanakkor akadnak hasonlóságok, ami vélhetően abból fakad, hogy megoldatlan gondokat hagyunk magunk mögött. Hozzátette, két jeles ünnepünk eseménysora kísértetiesen hasonlít egymásra, ez március 15. és október 23.

– Mindkettőt az ifjúság indította el, először mindkettő győztesnek tűnt, majd mindkét esetben brutális megtorlás lett a vége, és 1849-ben és 1956-ban is miniszterelnököt végeztek ki, így október 6. mellett november 4. is lehetne nemzeti gyásznap. Százhetvenöt és hatvanhét esztendeje is egy emberként dobogott az ország szíve, ezt nevezzük nemzeti összefogásnak. Sosem volt könnyű ebben az országban, csak másképpen nehéz. Ha összefogás van, akkor minden van, ha nincs, akkor semmi nincs – fejezte be gondolatait a polgármester.

Simon Katalin és Vigyinszki Attila duójának verses-énekes-zenés röpke műsorát követően az emlékezők menete fáklyákkal és mécsesekkel a kézben megindult a város széle felé, ahol fejet hajtottak a Mindszenty-Pallavicini szoborcsoportnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában