Program

2023.08.01. 18:02

Ízek viadala: a nógrádmegyeriek főztje bizonyult a legjobbnak Benczúrfalván

A Benczúrfalváért Kulturális, Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület – a szécsényi önkormányzat támogatásával – tizedik alkalommal rendezte meg az Ízek Viadalát a közelmúltban. A közösségépítő rendezvényen ezúttal is számos finomság készült.

Lászlók Judit

A győztes csapat

Forrás: Beküldött fotó

Az esemény megnyitóján Hanczikné Adorján Györgyi, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és megköszönte a sok adományt, valamint támogatást, amit a rendezvény megvalósításához kaptak. Ezután Oláh Gergely szakács, a Nógrád Megyei Ipari Kereskedelmi Kamara oktatója és egyben a főzőverseny zsűrijének elnöke ismertette a szabályokat. Ezt követően tüzet gyújtottak a bográcsok alatt és kezdetét vette az Ízek Viadala, amelyre 13 csapat nevezett – akik többnyire a környékbeli településekről és a Hajdúságból érkeztek – és összesen 28-féle ételt készítettek el. Az idei év különlegessége volt, hogy a több alkalommal győztes szécsényi Pálinkabarátok csapata megkapta a korábbi Vándorbográcsot örökbe, így most egy újat adhattak át a győztesnek. A rendezvényre ellátogatott Balla Mihály országgyűlési képviselő és Stayer László, Szécsény polgármestere is. 

Tizenhárom csapat bizonyított

Az ételeket Oláh Gergely; Lovasi József, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület tagja; Hanczik Endréné szakács, valamint Orbán György, Kiss Tímea és Chikán Péter amatőr szakácsok zsűrizték. Nem volt könnyű dolguk, hiszen ízletesebbnél ízletesebb ételek között kellett dönteniük. Végül az értékelésük alapján a nógrádmegyeri Fero Mari Családja érdemelte ki az új Vándorbográcsot, illetve a Szabadtűzi Lovagrend különdíját. A nyertesek továbbá meghívást kaptak a IX. Szüreti Szabadtűzi Főző- és Süteménykészítő versenyre, az Ecseri Vállalkozók főzőversenyére, valamint az Ecseri Szüreti Ételek Legjobb Ismerője Címért rendezvényre is. A második helyezett a Csak Csajok, míg a harmadik Szécsény Város Önkormányzatának csapata lett. Emellett a zsűri még további kilenc kategóriában adományozott különdíjakat.

Egyedi elképzelések is születtek

– A csapatok jól felkészültek a rendezvényre és igyekeztek a saját elképzeléseiket megvalósítani. Az ízek harmonizáltak többségében – értékelt az eredményhirdetés során Oláh Gergely. Hozzátette: – A sorrend kialakításába bizonyos technológiai eltérések segítették a munkánkat. A lehetőségeket kihasználva a csapatra és az ételeikre jellemző különdíjakat alakítottunk ki, így mindenki kaphatott elismerést.

A zsűri elnöke kiemelte továbbá, bár a süteménykészítés előre nem volt meghirdetve, ennek ellenére mégis öt csapat készített desszertet a helyszínen, amelyeket szintén díjaztak. A süteménysütő-versenyt végül a Reménység Nyugdíjas Klub Kuktái nyerték meg, míg a Gasztro Totót a Kuzinok és Társai. Az elismeréseket dr. Bagó Józseftől, Nógrád vármegye jegyzőjétől vehették át a díjazottak. 

Hanczikné Adorján Györgyi portálunknak elmondta, a rendezvény idén is sikeresen lezajlott, ezért bízik benne, hogy jövőre is lesz alkalmuk megrendezni az Ízek Viadalát. 

Szórakoztató programokból sem volt hiány

Bár a program fő attrakciója a főzés volt, a színpadon zenés-táncos műsorokat láthatott a közönség. A nap folyamán fellépett a szécsényi Derűs Asszonyok Szenior Örömtánccsoport és a 8TH Pub, valamint tombolát is húztak. Az estét bállal zárták, amelynek jó hangulatról a Piytu-Band gondoskodott.

Tiszteletbeli tagok lettek

Az egyesület követve a korábbi hagyományt, ezúttal is megválasztotta a tiszteletbeli tagjait Figura Erzsébet, Haizer Józsefné, Paulusz Gyuláné és Paulusz Gyula személyében. A címet azon helyi lakosok vehetik át, akik Benczúrfalván születtek és életük nagy részében itt éltek, illetve betöltötték a 80. életévüket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában