Önkormányzat

2023.08.29. 15:14

Ingatlanokról, pályázatokról, intézményvezetőkről is döntött a salgótarjáni közgyűlés

Közel 20 napirendi pontot tárgyalt a nyári szünetet követő első, keddi ülésén Salgótarján közgyűlése. A testület aktualizálta a város költségvetését, döntött személyi kérdésekről és pályázatok beadásáról, emellett két, jelenleg kihasználatlan ingatlannal kapcsolatban is határozatok születtek. A testület majd' minden határozatát érdemi vita vagy kommentár nélkül hozta meg.

Nool.hu

Fekete Zsolt polgármester távollétében Huszár Máté alpolgármester (balra) vezette a közgyűlés ülését

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Megemlékezés, gratuláció, személyi változás

A Fekete Zsolt polgármester távollétében az ülést levezető Huszár Máté alpolgármester az ülés elején a közelmúltban életének 82. évében elhunyt dr. Angyal Dávidtól, a város elismert orvosától búcsúzott az önkormányzat nevében. Mint kiemelte: dr. Angyal Dávid 1974-től vállalt szerepet háziorvosként Salgótarján alapellátásában, a 23-as számú felnőtt körzet orvosaként. Volt önkormányzati képviselő, 1998 és 2002 között pedig a város társadalmi megbízatású alpolgármestereként ténykedett, pályafutását a közgyűlés 2005-ben Salgótarjánért Emlékéremmel ismerte el.

Az alpolgármester az önkormányzat gratulációját tolmácsolta dr. Tóth Viktória neurológusnak, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Neurológia-Stroke Osztályát vezető főorvosnak, aki augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát vehette át. Huszár Máté bejelentette azt is: augusztus 1-től új főépítésze van a városnak, az ülésen is jelen lévő Vass Attilának jó munkát kívánt.

Gyönyörű lett a Dornyay Ház, de a természetjárók nem lehettek ott az átadón 

Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP frakció tagja az ülés elején jelezte: elismerés illet minden közreműködőt, akinek szerepe volt abban, hogy a Dornyay Ház megújulhatott. Mint emlékeztetett rá: a pályázat beadásakor megfogalmaztak aggályokat az új funkció kapcsán, de „elfogadja, hogy most ezeket lehetett kialakítani” az épületben. Fenyvesi Gábor szerint a turistaház jelleget tovább viszi a tartalom egy része, a ház „rendkívül attraktív lett, szép és jól használható belső terek találhatók benne”. Annyit azonban megjegyzett: turistaházról van szó, az átadó időpontválasztása pedig nem volt szerencsés, mert a hétvégén zajló teljesítménytúra miatt „pont azok, akiket ilyen szempontból érintett volna, nem biztos, hogy volt energiájuk a vasárnapi megnyitóra elmenni”. 

Huszár Máté válaszában azt mondta: a projekt kritériumai és egyéb programok miatt kellett most tartani az átadót. A jelenlegi funkciókkal kapcsolatban pedig jelezte, hogy a kötelező fenntartási időszaknak lejárta után a korábbi szolgáltatás visszaállítása lesz a cél, miután ezt a pályázati kritériumok most nem engedték meg.

Módosították a költségvetést is

A testület a megszokott módon, a körülményekhez aktualizálta Salgótarján költségvetését. A város az év elején eredendően 9,2 milliárd forint működési bevétellel számolt, ez most annak ellenére emelkedik mintegy 470 millió forinttal, hogy helyi adókból a tervezettnél 80 millió forinttal kevesebb fog befolyni, továbbá kivezették a bevételek közül a színháztól visszavárt, de év közben aztán elengedett, közel 60 millió forintos önkormányzati kölcsönt.

Ezen elmaradó bevételek mellett az állami működési hozzájárulás jelentősen meghaladja az év elején tervezettet. Az előterjesztés számai alapján az önkormányzat a központi büdzséből év elején összesen 4 milliárd 300 millió forintra számított, ezzel szemben jelen állás szerint ettől 600 millió forinttal több érkezik. Ezzel a város működési bevételeinek több mint felét az állam fogja biztosítja idén is.

Évek óta növekszik az állami támogatások aránya 

Salgótarján működési bevételeiben egyébként – a közhiedelemmel ellentétben – évről-évre nagyobb arányt tesz ki az állami finanszírozás. Sőt, az éves beszámolók számai alapján a 2021-es és 2022-es esztendőkben minden korábbi rekordot megdöntött a központi költségvetés hozzájárulása a város működési bevételeihez.

Két intézményvezető is megbízást kapott a folytatásra

Két intézményvezetői pályázatot is lezártak a keddi ülésen a képviselők. A testület döntése értelmében újabb öt évre megbízást kap a Dornyay Béla Múzeum vezetésére Shah Gabriella, valamint a Rendezvény- és Médiaközpont igazgatására Balogh Katalin. Shah Gabriella tíz éve, 2013 őszétől vezeti a vármegyei hatókörű városi múzeumot, immáron harmadik ciklusát kezdheti meg az intézmény élén, Balogh Katalin öt éve a salgótarjáni rendezvény- és médiaközpont igazgatója. Mindketten egyedüli pályázók voltak.

A nyár elején távozott a Zenthe Ferenc Színházat működtető nonprofit kft. éléről Simon Lajos, a közgyűlési korábbi döntése értelmében emiatt Susán Ferenc, a színház korábbi produkciós igazgatója vezeti a teátrumot mindaddig, amíg az új igazgató kiválasztásának procedúrája lezajlik. Erre irányulóan most a testület az igazgatói álláspályázat tartalmának jóváhagyásáról és annak kiírásáról döntött.

Újra használatba kerül a volt Rákóczi általános iskola épületének egy része

A közgyűlés jóváhagyta az önkormányzati vagyont kezelő Salgó Vagyon Kft. és az Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Kollégium, Technikum és Szakképző Iskola közötti bérleti szerződést. Az intézmény az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületéből egy 320 négyzetméteres területet kíván hasznosítani. 

Nem bocsátkoztak vitába a napirendeken a közgyűlés képviselői
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az iskola öt másik település mellett már Salgótarjánban is jelen van, az Acélgyári út 24. szám alatt azonban oktatási palettájuknak csak egy kis szegmensét tudják elérhetővé tenni a művészeti szakképzés iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló fiatalok részére. A hasznosítási célra tekintettel az önkormányzat „jelképes”, havi nettó 150 ezer forintos áron adja bérbe az ingatlant az iskola részére, a közüzemi költségek az intézményt terhelik majd. Úgy tudjuk az ötéves - Táncos II. - szakgimnáziumi képzés már szeptemberben elindul ezen a helyszínen, várhatóan 25 fő körüli létszámmal.

Társasházzá alakulhat a volt főiskolai épület

Egy másik, jelenleg kihasználatlanul álló ingatlan kapcsán is meghozott egy döntést az önkormányzat. Mintegy két évvel ezelőtt egy ingatlanhasznosító megkeresésére arról döntött a testület, módosítja az építési övezeti besorolást annak érdekében, hogy az egykori salgótarjáni számviteli főiskolához tartozott Kistarján úti épületegyüttesben társasházi lakásokat lehessen kialakítani. A téma most újra terítékre került: az ingatlanhasznosító cég a Miniszterelnökséghez fordult annak érdekében, hogy „rozsdaövezeti akcióterületnek” jelöljék meg az ingatlant. Ezt a kormány a helyi önkormányzat hozzájárulásával tudja megtenni, a testület arról hozott döntést, hogy támogatja az ingatlan ilyen minősítését.

Határon átnyúló támogatásból fejlesztenék Salgó és Somoskő várát

Egy határon átnyúló együttműködés keretében valósulhatna meg kisebb volumenű fejlesztés Salgó és Somoskő váránál, illetve a két várat összekötő Petőfi-sétányon. Az elfogadott előterjesztés szerint a vármegyeszékhely önkormányzata a szlovákiai Sátorosbányával közösen pályázik az Interreg Magyarország – Szlovákia program egyik tematikus kiírására. A projektben Sátorosbánya vállalná a somoskői vár rekonstrukciójának folytatását, míg Salgótarján önkormányzata partnereivel Salgó várát és környékét fejlesztené. A magyar-szlovák beruházás összességében mintegy 336 millió forintból valósulhatna meg a tervek szerint.

Intézményeket is felújítanának a városban

Újabb pályázatok benyújtása vált lehetővé a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Az önkormányzat bő 11 milliárd forintos, dedikált kerettel bír ebben a programban. A táncház, a sportcsarnok és az egészségügyi-szociális központ épületeinek energetikai célú felújítása már korábban zöld utat kapott, mintegy 1 milliárd forint összértékben. Most a humán infrastruktúrát érintő fejlesztéseket célzó pályázatok beadásának lehetősége nyílt meg, ilyen célokra közel 2,5 milliárd forintot kíván lehívni az önkormányzat. Öt pályázat beadásáról született döntés, ezek a Beszterce-lakótelepi orvosi rendelők, a Körúti Tagóvoda, a Mackóvár Központi Óvoda udvarának és a Gagarin Tagiskola sportudvarának felújítását, továbbá a nyugati városrészben orvosi rendelők kialakítását célozzák. Sikeres pályázat esetén az unió támogatása és a magyar kormány társfinanszírozása által a költségek 100 százalékát biztosíthatja majd az elnyert összeg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában