Program

2023.06.17. 15:41

Emléket állít a múltnak, de már a jövőbe is tekint a terényi Cserjefeszt (fotók)

A Pro Jugendstil Fiatal Művészekért Alapítvány az Arttéka Egyesület, a helyi önkormányzat és a lakosság támogatásával immár harmadik alkalommal rendezi meg a terényi Cserje Fesztivált ezen a hétvégén. A rendezvény Cserje Zsuzsa színházrendező, dramaturg és előadóművész előtt tiszteleg. A szervezők több helyszínen – a Gombamúzeumban, a tájházban, az Akol Pajta és Amfiteátrumban, a szabadtéri színpad, valamint az Életfa Permakultúra Pajta környékén – változatos programokkal készülnek.

Lászlók Judit

Számos programmal várják az érdeklődőket hétvégén Terényben

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Péntek délután nyitotta meg a kapuit az idei Cserjefeszt Terényben, A nagyidai cigányok című darabbal a Csavar Színház előadásában az Akolpajta Amfiteátrumban. Ezt pedig egy emlékműsor és kerekasztal-beszélgetés követte, ami Cserje Zsuzsáról szólt. 

Simor Ágnes előadóművész, a fesztivál egyik szervezője portálunk érdeklődésére elmondta: a Cserjefeszt a Pro Jugendstil Alapítvány, Fiatal Művészek a Kultúráért szervezésében valósul meg. A saját kezdeményezésű háromnapos rendezvény a pár évvel ezelőtt elhunyt Cserje Zsuzsának – akit a legtöbben színházrendezőként, dramaturgként és előadóművészként ismertek – állít emléket. Emellett öt éven keresztül rendezte meg a Terényi Színháznapokat a községben,valamint 2013-ban létrehozta az ország első Gombamúzeumát a községben, amely a fesztivál ideje alatt is látogatható.

– A fesztivál egyrészt Cserje Zsuzsának állít emléket, másfelől pedig egy olyan kezdeményezés, ami a helyieknek, a barátainak, illetve bárkinek, aki ismerte a korábbi fesztiválokat fontos – mondta Simor Ágnes. Hozzátette: emellett ugyanannyira újszerű kezdeményezés is. Véletlenül alakult így, hogy a Zsuzsa vezetékneve is Cserje volt, illetve maga a fesztivál is olyan, mint egy cserje, hiszen apránként bővül új elemekkel. A fesztivál megőrzi az összművészetiségét, így a programok között található színházi előadás, gyermekeknek való fogalakozás, cirkuszi játszóház, műhelymunkák, illetve kerámia oktatás is. Ez egy olyan alakuló fesztivál, amelynek tulajdonképpen az egyik része emléket állít a múltnak, a másik pedig a jövőbe tekint és a jelenben átadja azokat a dolgokat, amiket szeretnénk, ha Nógrád vármegyében is elérhetőek lennének a lakosok számára. A különböző pályázatoknak és a kemény munkának köszönhetően pedig idén is sikerült ingyenesen megtartani a rendezvényt.

Kiemelte továbbá: a Cserjefeszt egy közösségi élmény, így azok, akik ide ellátogatnak, beszélgető körökre találnak és minden egyes produkció után találkozhatnak híres színészekkel is. Idén például Ukrajnából és Lengyelországból is érkeznek vendégművészek, továbbá a résztvevő előadók is eszmét cserélhetnek egymással. Ebben az évben a rendezvényhez kapcsolódott az Életfa Permakultúra csapata is, akik a térségben ökogazdálkodással foglalkoznak.  Simor Ágnes kitért arra is, hogy a fesztivál életében különösen fontos szempont a környezetvédelem, így a látogatók visznek magukkal saját tányért, evőeszközt és poharat is, majd az étkezés után mindenki saját maga mosogat. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre is.

– Ezen a hétvégén is sokféle fellépő várja az érdeklődőket, ugyanis az a cél, hogy a már ismert művészeken keresztül a fiatalok képezzék saját magukat. A szombat és a vasárnap fontos eleme a műhelymunkák, ami során iráni mintázatok tanulására is lehetőség nyílik majd, illetve képzőművészek bevonásával kerámiázás, korongozás, valamint cirkuszi játszóház által tanulhatnak az érdeklődők a cirkuszi művészektől. Így például bepillantást nyerhetnek a zsonglőrködés rejtelmeibe is. Szintén visszatérő hagyomány, hogy szombat este dj party várja a látogatókat – mondta Simor Ágnes, aki szerint Terény egy nagyon kedves és befogadó község. A helyi lakosok segítik és támogatják a fesztivált, amely ilyenkor egy igazi művészfaluvá változik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában