Hungarikum

2023.04.06. 17:38

Az országban is egyedülálló kiállítással nyílt meg a hollókői csipkemúzeum (fotók)

A Csipkeház csütörtök délután egy különleges tárlattal nyitotta meg a Csipkemúzeumát az Ófaluban. Az országban is egyedülálló kiállításon öt térség gyönyörű csipkéjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Lászlók Judit

A Csipkemúzeum ma nyitotta meg kapuit a érdeklődő közönség előtt

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Sárvári Anita kézműves közel egy éve nyitotta meg a Csipkeházat a világörökségi helyszínen. Az üzlet koncepciója, hogy a nagyanyáink keze munkáját megőrizzék és újra hasznosítsák mégpedig úgy, hogy a hagyatékból származó csipkékből egyebek mellett táskákat, hátizsákokat, fali díszeket, díszpárnákat, fülbevalókat és különböző díszeket készítenek. 

Sárvári Anita házigazda kalauzolja végig a tárlaton Szabó Csaba polgármestert
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– A nagyobb csipkekészítőknek van saját múzeuma, de olyan múzeum eddig nem volt, ahol több térség csipkéjét egyszerre egy helyen mutatják be. Ezért hoztuk létre a Csipkemúzeumot, ami ezáltal tulajdonképpen egyedülálló az országban – mondta el Sárvári Anita a kiállítás megnyitóján. Hozzátette: – A tárlat berendezését tekintve is próbáltunk autentikusak lenni, így régi vitrineket újítottunk fel. A hat vitrinből ötben a különböző térségek, a kiskunhalasi, a balatonendrédi, a karcagi, a szolnoki és a höveji csipke kerül bemutatásra. Egy vitrinben pedig a csipkekészítés technikáit többek között a kötött, a horgolt, a vert és a varrott csipke elkészítésének eljárását mutatjuk be.

A kézműves kifejtette továbbá, a tárlaton közel száz alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett egy digitális eszköz segítségével videókat is nézhetnek a csipkék készítéséről. Mint mondta, a múzeum érdekességét leginkább az adja, hogy jól kivehetők a különböző térségből származó csipkék sajátosságai, ezáltal a köztük lévő különbségek is. 

– A különböző csipkekészítő egyesületekkel abban maradtunk, hogy a kiállítás anyaga folyamatosan cserélődik, így mindig lehet majd újdonságokat látni – mondta Sárvári Anita. Hangsúlyozta, bár a palóc térségre nem volt annyira jellemző a csipkekészítés, mint inkább a hímzés. Azonban amennyiben sikerül beszerezni palóc csipke mintákat, így adott esetben akár azzal is bővülhet a múzeum kiállítása.

csipkemúzeum
A Csipkeházban is megannyi csipkéből álló dísztárgy látható
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Részt vett az eseményen Szabó Csaba, a község polgármestere is, aki elmondta, nagyon örülnek annak, hogy a Csipkeház után most már egy Csipkemúzeum is van Hollókőben. 

– Bár a csipkeverés nem tartozik a palócok kultúrájához, ennek ellenére a népviseletünkben, így a kézelőben, a homlokpántban, illetve az ingváll karrészében is megtalálható. A csipkeverés, akárcsak Hollókő Hungarikum, így rendkívüli, hogy ily módon is találkozhatott ez a két érték – fogalmazott a polgármester. Hozzátéve, számukra mindig jó, ha minél több a látnivaló a településen, hiszen így a látogatók is több élménnyel térhetnek haza.

Az állandó kiállítása a Csipkeház nyitvatartási idejében lesz látogatható. Azonban a Hollókői Húsvéti Fesztiválra ellátogatók már a hosszú hétvégén is megtekinthetik a Csipkemúzeumot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában