Takarékoskodás

2023.02.22. 14:04

Ötvenöt százalékkal csökkent a gázfelhasználás Balassagyarmaton

55 százalékkal csökkent a gázfelhasználás Balassagyarmaton a takarékoskodási intézkedéseknek köszönhetően. Csach Gábor polgármester közösségi oldalán számolt be róla, hogy a tervek szerint alakult az önkormányzati fogyasztók gazdálkodása.

E.-L.-Zs.

– Elkészültek Önkormányzatunk energiafogyasztási elemzései a tavalyi esztendő utolsó negyedévéről. A mintegy 37 intézményünkben illetve fogyasztási helyünkön 2022 október, november, december hónapjában összességében 55 százalékos fogyasztáscsökkenés volt a gázfelhasználásnál, amely nagyságrendileg 66 ezer köbméter gázmegtakarítást jelent a 2021-es év azonos időszakához képest – írta a polgármester a beszámolójában.

Hozzátette, hogy az látható, hogy ebből az enyhe időjárás miatt 20-25 százalékos a megtakarítás, a takarékossági intézkedések miatt pedig nagyságrendileg 25-30 százalék. Kiemelte, hogy pont akkora, mint azt tervezték. 

– Örömmel konstatáltuk azt is, hogy noha több intézményünkben is villanyfűtés (légkondis) rásegítést alkalmaztunk, a villanyfogyasztásunk lényegében megegyezik a 2021-es mennyiséggel (itt 2023. októberéig még olcsó energiánk van) – írta a polgármester.

A 2023-as évre is kitért Csach Gábor: – Megkaptuk a közbeszerző és tanácsadó cégünktől az idei évre várható energia riportokat is, amelyből az látszik, hogy egyrészt a városi fogyasztás felét jelentő 6 nagyfogyasztónk esetében a tavaly októberi ár harmadáért kapunk gázenergiát idén. És nagyjából hasonló trend várható a hosszú távú, októbertől várható árak tekintetében is. Vagyis jelenlegi ismereteink szerint az októberben kezdődő következő fűtési szezon már olcsóbb lesz, mint az idei– fogalmazott a polgármester.

A beszámolóban megjegyezte, hogy ezen energiaárak továbbra is jóval magasabbak (3-4 szeresek) a két éve megkötött korábbi szerződött áraknak. Hozzátette, hogy a háborús helyzet miatt pedig továbbra is fontos a megfelelő tartalékok képzése. A takarékosság továbbra is alapkövetelmény a városi gazdálkodásban. 

– Köszönhetően a tavalyi évünk takarékoskodása miatti jelentős pénzmaradványnak, a várható energiamegtakarításoknak, illetve a már megítélt állami rezsitámogatásunknak (212 millió Ft) stabil alapokon állhat az idei költségvetésünk– fejtette ki Csach Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában