Országos Könyvtári Napok

1 órája

Elstartolt az Országos Könyvtári Napok Salgótarjánban – íme a programok!

Idén is csatlakozott a Balassi Bálint Könyvtár az Országos Könyvtári Napokhoz. Az rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok hétfőn rajtoltak el, de az intézményben egész héten át az idei tematikához, azaz a négy elemhez kötődő érdekes foglalkozásokra és eseményekre lelhetnek az érdeklődők, illetve a látogatók.

Veres Edina

Gyerekekkel telt meg hétfőn a Balassi Bálint Könyvtár emelete, illetve az ott található Mikkamakka Gyermekkönyvtár, ahol egymást érték a mesék az apróságok legnagyobb örömére. A „Mese, mese mára” fantázia nevet viselő eseménnyel startolt el a Balassi Bálint Könyvtárban az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó rendezvénysorozat, amely keretében egész héten át izgalmas programokra lelhetnek az olvasók és az intézménybe betérő érdeklődők.

Országos Könyvtári Napok
Az Országos Könyvtári Napok a „Mese, mese mára” fantázia nevet viselő eseménnyel startolt
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Idén a szeptember 30. és október 6. között zajló országos kezdeményezés témája A négy elem: Föld-Víz-Tűz-Levegő. 

Ugyanakkor a hét első napján egy másik jeles alkalomhoz is kötődött a salgótarjáni székhelyű bibliotéka délelőtti programja: Benedek Elek születésnapját, azaz szeptember 30-át immár hosszú ideje úgy ünnepeljük hazánkban, mint a magyar népmese napját.

 Ez alkalomból a Balassi Bálint Könyvtár munkatársai négy mesét magába foglaló lánccal kedveskedtek a Mackóvár Központi Óvodából, illetve a Gyermekkert és a Körúti tagóvodákból érkezett, félszáznál is több gyermeknek. Az Országos Könyvtári Napok keretében hétfő délután az Erdő, mező ajándékával, így például a macerátumokkal – azaz olajos kivonatokkal –, illetve a gyógynövényekkel ismerkedhettek meg a látogatók a salgótarjáni könyvtárban.

Az Országos Könyvtári Napokon minden korosztályt megszólítanak

Kedden, azaz október 1-jén különleges földtudományi értékekre bukkanhatnak az érdeklődők a Novohrad-Nógrád Unesco Globális Geopark területén 11 órától. A program során a vendégek a terület titkait fejthetik meg közösen Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád főgeológusa iránymutatásával. Szintén kedden egész napos játékmaraton fokozza a hangulatot a Mikkamakka Gyermekkönyvtárban, majd 16 óra 30 perctől „Ciróka mondóka” foglalkozás keretében óvodásoknak szóló népi játékok színesítik a délutánt. 

Október 2-án, szerdán „Lubickolj a játékban!” címmel egy játékmester vezette vizes óriástársashoz csatlakozhatnak kicsik és nagyok 10 és 17 óra között. Ezentúl 16 óra 30 perctől az „Öreg ember nem vén ember” előadás során Dr. Borsos Béla humánökológus beszél a megjelenteknek arról, hogy miként lehet szépen, vidáman és egészségesen öregedni. Egy nappal később, azaz csütörtökön 10 órakor kezdődik a „Tűzre, vízre vigyázzatok” rendezvény, amely során a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség lánglovagjai mutatják be a kisiskolásoknak a hivatásuk szépségeit, érdekességeit, kihívásait. 

Délután népi ölbeli játékon vehetnek részt babák és szüleik a „Ciróka baba-mama” foglalkozás ideje alatt. Szintén ezen a napon 16 óra 30 perctől az érdeklődők Jászberényi Péter segítségével kerülhetnek harmóniába a természettel. Több fiókkönyvtár is csatlakozik az eseménysorozathoz csütörtökön, így a zagyvarónai fiókintézményben 16 órától családi társas partit rendeznek, míg a rónafaluiban egy órával később „Mesés, legendás játékok” címmel kezdődik társas délután.

Hetvenéves folyóirat mutatja be emlékszámát

A hét utolsó munkanapján, azaz október 4-én rendhagyó irodalomórán vehetnek részt a középiskolások a salgótarjáni székhelyű könyvtárban 11 órától. A fiatalokat Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Palócföld folyóirat vendégfőszerkesztője kalauzolja az irodalom világába, amin belül „Balassi Bálint, a modern költő” áll majd középpontban. 

A vállalkozó szellemű könyvtárlátogatók 15 órától a „Sakkpartihoz” csatlakozhatnak, amely program során profi sakkozókkal játszhatnak, valamint tanulhatnak tőlük.

 Ugyancsak pénteken 16 óra 30 perckor a 70 éves Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat 2024. évi emlékszámának bemutatója kínál a kultúra szerelmeseinek érdekes programot. Az esemény keretein belül Dr. Fűzfa Balázs mellett Süth Gabriella, a folyóirat szerkesztője fogadja vendégként dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténészt, valamint dr. Csongrády Béla közírót. Az esemény keretében Szavak, képek, történetek címmel emlékkiállítás nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. A programok a hétvégén is folytatódnak.

A négy elem körül forgó kiállítások csalogatják az olvasókat

Az Országos Könyvtári Napokhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak, így október 6-ig több kiállítás is megtekinthető a salgótarjáni intézmény nyitvatartási idejében. Ezek között szerepel:

  • A mi játékaink – avagy játékkiállítás a Baby boomerek, az X és az Y generáció játékaiból
  • Olvasmányok, amiktől padlót fogunk
  • Olvasmányok, amiktől kiver a víz
  • Tüzes olvasmányok
  • Olvasmányok, amiktől elakad a lélegzet

Emellett az országos rendezvénysorozat ideje alatt, tehát október 6-ig a Balassi Bálint Könyvtár feledékeny olvasói késedelmi díj megfizetése nélkül vihetik vissza a lejárt határidejű könyveket, illetve a Balassi Bálint Emlékév alkalmából az intézményben kedvezményes beiratkozási lehetőséget biztosít az olvasás szerelmesei számára. A bibliotéka látogatói október 3–6. között őszi könyvkavalkádra, míg csütörtökön és pénteken játéksátorra bukkanhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában