Kiskereskedelem

2022.11.03. 06:50

Négy keréken érkezik a kenyér: pályázatból nyílhatnak boltok a nógrádi falvakban

Szűkebb hazánkban több olyan kistelepülés is található, ahol nincs egyetlen üzlet sem. A helyiek az alapvető élelmiszereket mozgóárusoktól szerzik be.

Gulyás Edina

Támogatásra pályázhatnak a falusi kisboltok

Forrás: MW

Fotó: Flajsz Péter, 24 Óra

A mozgóboltok mellett a falugondnokok is segítik a lakók ellátását több kistelepülésen. A Magyar Falu Program támogatásával azonban változhat a helyzet, több helyen is várható boltnyitás. 

kenyér, pékáru
A kenyér és egyéb pékáru szinte az összes megyei településen beszerezhető
Forrás: pixabay

Csitárra a hét hat napján friss pékárut érkezik 

Csitáron már évek óta nincs állandó üzlet, de egy helyi kötődésű cég sikeres volt a Magyar Falu Program élelmiszerbolt üzemeltetésére kiírt pályázatán. A munkálatok már elkezdődtek, állnak az épület falai– tájékoztatott Komjáti István polgármester.

Mint mondta: a helyiek közül sokan az alig tíz kilométerre lévő Balassagyarmaton vásárolnak, de hétfőtől szombatig minden nap friss pékárut szállítanak a községbe. Emellett heti három alkalommal vegyeskereskedés is érkezik négy keréken. Ez a megoldás főleg az időseknek kényelmes, nem kell sehova se menniük, cipekedniük, minden házhoz jön. Ennek ellenére már sokan várják, hogy jövőre megnyíljon az élelmiszerbolt a faluban. 

Ilinyben tető alá hozták az új üzletet, szó szerint

Ilinyben is hasonló a helyzet, évek óta nincs üzlet a településen, azonban ez hamarosan megváltozik. Egy vállalkozó szintén a fenti program támogatásával nyit egyet – közölte Dovicsin Ottó polgármester. Hozzátette: az épület már szerkezetkész, egy héten belül a tető is elkészül, majd a belső munkák is elkezdődnek. Jövő májusban várható a boltnyitás.  

– Debercsénybe a kenyeret és más pékterméket mozgóárus szállítja, emellett a falugondnok segít bevásárolni a helyieknek. Akik eljárnak dolgozni, megoldják máshol a különféle árucikkek beszerzését. Több mint tíz éve nem működik bolt a községben – fogalmazott Illés Mária polgármester. – Azonban a Magyar Falu Programnak köszönhetően ez megváltozik, egy magánszemély nyert pályázati támogatást élelmiszerüzlet létesítésére. A helyiek már nagyon várják, hogy az üzlet polcain sorakozó áruk között válogathassanak. 

Márkházán sincs üzlet, de vasárnap kivételével minden nap már reggel fél hétkor megérkezik a friss pékáru.

– Hétfőn különböző alapvető élelmiszerekkel és háztartási felszereléssel megpakolva jön a mozgóárus – közölte Ipolyi János Lajos, a község első embere. – Kedden zöldséget és gyümölcsöt árulnak a faluban, szerdán pedig Sámsonházáról érkezik egy őstermelő, aki friss tejet szállít. Ugyanez a helyzet a postával is. Egy műanyag táblát helyez ki a kapujára, aki szeretne ügyet intézni, és minden nap délelőtt megjelenik a községben a posta autója. Ott meg lehet ejteni a csekkek befizetését, a telefon feltöltését, a csomagfeladást és a pénzfelvételt is. 

Márkházán pizzéria és kerékpárkölcsönző is lesz az épületben

A polgármester arról is beszámolt, hogy a falu központjában pályázati támogatásból újul meg egy épület. A vállalkozó idén tavasszal kezdte a munkát, ahol a tervek szerint nemcsak élelmiszerbolt működik majd, hanem pizzéria, posta és dohánybolt is. Mivel kerékpárút épül majd Márkháza érintésével Mátraverebély-Szentkút és Hollókő között, ezért egy kerékpárkölcsönző is helyet kap majd az épületben. Emellett parkolót is kialakítanak körülötte. Az elképzelések szerint még idén elkészülhet a beruházás, azonban a megnövekedett anyagköltségek miatt elképzelhető, hogy jövő tavaszra csúszik a boltnyitás. A helyiek nagy várakozással tekintenek ez elé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában