Elismerés

2022.08.20. 19:04

A Népművészet Mestere állami díjjal ismerték el a kazári viseletkészítő, Rebi néni munkáját

Az államalapítás ünnepe alkalmából Csák János miniszter a Népművészet Mestere kitüntetést adományozta a kazári Nagy Imrénének.

Nool

Nagy Imréné az egyik legrangosabb állami kitüntetésben részesült

Forrás: Facebook | Kovács József - Nógrád Táncegyüttes

Mint arról korábban beszámoltunk Novák Katalin köztársasági elnök megbízásából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adott át pénteken Budapesten.

A díjazottak között volt a kazári hagyományőrző viseletkészítő, Nagy Imréné is, akinek a népművészet területén nyújtott évtizedes munkásságát ismerték el a kitüntetéssel - osztotta meg közösségi oldalán Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője. 

Mint azt bejegyzésében írja, Rebi néni az első Népművészet Mestere a faluban, akinek hihetetlen minőségű és mennyiségű ismeret van a birtokában szülőfaluja népi kultúrájának tekintetében, legyen szó a népviseletről, népdalról, hagyományokról, szokásokról vagy a táncokról. A mai napig kimeríthetetlenül készülnek keze alatt a szebbnél szebb viseletdarabok, a buktáról és a túrós lepényről nem is beszélve - tette hozzá Kovács József. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában