Gyümölcs

2022.06.15. 06:50

Nógrádban is beindult a cseresznyeszezon – mutatjuk, milyen árakra lehet számítani

Bár szűkebb hazánk nem nevezhető jelentősebb cseresznyetermelő régiónak, a mindössze ötven hektáron pirosló gyümölcs terméskilátásai a tavalyihoz képest jobbak. A boltok polcain vagy a piacokon már lehet kapni a korán érő fajtákból, azonban a napokban elindul a későn érők értékesítése is, ami hatással lesz az árra.

Lászlók Judit

Szüret a Varsányi Falugazdaságban

Forrás: NMH Archívum/Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tavalyi, fagykáros évhez képest jó terméskilátásokkal indult a hazai cseresznyeszezon. Míg 2021-ben a tavaszi fagyokat követően komoly esőzések nem nehezítették a szezont, idén pont fordított a helyzet. 

– Magyarországon az utóbbi öt év átlagát tekintve körülbelül tízezer tonna cseresznye terem egy évben, de ettől a 2020-as és a 2021-es termés is messze elmaradt. Mindkét évben körülbelül nyolc-kilencezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be a termelők. Ezeknél az idei termés jóval nagyobbra becsülhető, de ez attól is függ, hogy milyen károkat okoznak az esők – mondta Kelemen Péter. 

Hozzátette: – Magyarországon a mintegy háromezer hektár cseresznyéből mindössze ötven hektár található Nógrád megyében. A régebbi ültetvényekben döntően hazai fajtát termesztenek. Azonban az utóbbi öt-nyolc évben telepített, korszerűbb ültetvényekben egyre nagyobb a szerepe azoknak a külföldi fajtáknak, amelyek kedvezőbb gyümölcsméretet és jobb húskeménységet produkálnak. 

A szervezet ügyvezető igazgatója kitért a cseresznye árára is. Mint mondta, a cseresznye esetében kitüntetett szerepe van a nagybani árnak, mivel a magyar áru legalább fele itt cserél gazdát. A múlt héten a nyolcszáz–ezerkétszáz forint közötti sávban vették át a jó minőségű, huszonhatos méretű cseresznyét, míg a huszonnyolcasnál ezerkétszáz és ezernyolcszáz forint között változott az ár. Mindez nagyjából megegyezik a tavalyi árakkal. 

– A héten elindul a carmen cseresznyefajta értékesítése, amely eredményezhet némi átárazást. A szezon későbbi szakaszában pedig problémát okozhat a bizonytalan feldolgozás helyzete – fogalmazott az ügyvezető igazgató. 

Salgótarjánban valamivel olcsóbban lehet cseresznyét vásárolni, mint Balassagyarmaton
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

Holma Balázs nógrádi termelő germersdorfi cseresznyét termeszt az ültetvényein. Kérdésünkre megerősítette, a tavalyihoz képest várhatóan jobb lesz az idei termés. Az eladásról szólva kiemelte, bíznak benne, hogy idén kicsit jobb áron tudják majd értékesíteni a gyümölcsöt, a tápanyagok mellett ugyanis a munkaerő is drágult, illetve nehezebb is dolgozót találni. A termelő szerint az árat végső soron a piac határozza majd meg. 

A salgótarjáni piacon jelenleg ezerkétszáz forintért lehet venni egy kiló cseresznyét, a balassagyarmatin viszont ennél kicsit többet, ezerötszáz forintot kell fizetni a kilójáért. Érdeklődésünkre egy gyarmati árus elárulta, hogy tavaly is hasonló árral dolgozott, azonban nekik is a piaci helyzetet kell követni, így nem tartja kizártnak, hogy a következő időszakban ettől csak drágább lesz majd a piros gyümölcs. 

Lekvárt és befőttet is készítenek a gyümölcsből Varsányban – A Varsányi Falugazdaságot 2013-ban hozta létre az önkormányzat. A közmunkaprogramon belül itt jelenleg hatféle cseresznyefajtát termesztenek, összesen pedig hétszázhúsz cseresznyefáról gondoskodnak. Lehoczkiné Dudás Anikó, a falugazdaság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a tavalyihoz képest jó az idei termés, ugyanis nem fagytak le a gyümölcsfák virágai. – A korán érő cseresznyéket, mint például a rita fajtát, már leszedtük. Azonban nemsokára megérik a germersdorfi és a katalin is – mondta Lehoczkiné Dudás Anikó. Hozzátette, a leszedett cseresznyét a gazdaságból elszállítják a helyi feldolgozóüzembe, ahol befőttet és lekvárt is készítenek belőle, illetve egy részét lefagyasztják és a közétkeztetésben használják fel. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában