hazai

2021.09.15. 06:50

Még drágán árulják az őszi gyümölcsöket

Jó minőségűek az idei őszi szezon közkedvelt hazai gyümölcsei, így a szilva és a szőlő is. Ezekből már bőven akad a Nógrád megyei boltok polcain és a helyi piacokon is.

Nagy Orsolya

20190731 Csorvás Idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz a hazai almatermelés. A csorvási Hunapfelnél a tavalyi mennyiség 75-80 százalékát várják. Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

Kedvezett az idei nyár a legtöbb gyümölcsnek, bár szinte mindegyik később kezdett el érni.

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője elmondta: most kezdődött a szőlő szezonja, így megnőtt a kereslet is iránta. Ára mintegy 500–1000 forint között mozog fajtától függően.

– A hónap végére feltehetően olcsóbb lesz majd a gyümölcs. Magyar és külföldi egyaránt megtalálható a boltok polcain, a termés jó minőségű lett – közölte Juhász Dávid.

A zöldséges vezetője kiemelte: alma is bőven van a piacon, de ára jelenleg igen magas, hiszen kilónként 400–900 forintot is elkérnek érte. A tavalyihoz képest azonban ez kedvezőbb, ugyanis egy évvel ezelőtt 1200 forintra is rúgott az alma kilónkénti ára. A körte szezonja most indul be, amelynek ára 1000 forint körül mozoghat.

Juhász Dávid a szilvatermésről úgy fogalmazott, hogy bőségesen van gyümölcs, ugyanakkor inkább fogyasztásra vásárolják és nem befőzésre, ára 300–600 forintig terjed típustól függően.

Halász Judit, Kétbodony polgármestere kiemelte, hogy a helyi gyümölcsösben nem lett sok szilva, ráadásul az időjárás miatt pár hét csúszással ért meg, így kénytelenek voltak más településről is vásárolni a híres gasztronómiai rendezvényükre is, amely a szilva köré épül.

Sokan termelnek őszi gyümölcsöket kertjükben is. A tari Nagy Lajos arról számolt be lapunknak, hogy az alma és a szilva nemcsak mennyiségben, de minőségben is jó lett. Utóbbi még most is terem, amelyből rakott el télre, de pálinka is készül majd belőle. A körte mennyiségben kevesebb, minőségben viszont kiváló lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában