Le Devleske

2024.07.03. 19:50

Újra bemutatták Budapesten a salgótarjáni zeneszerző lovári nyelvű miséjét

Az Oláh Patrik által komponált lovári nyelű mise dallamai ismét megtöltöttek egy budapesti templomot. A fiatal salgótarjáni zeneszerző 2021-ben először bemutatott művével egyedit alkotott a magyar zenetörténetben.

Veres Edina

Különleges dallamok csendültek fel a közelmúltban az egyik budapesti templomban tartott esti szentmise során. Oláh Patrik Gergő salgótarjáni zeneszerző Facebook-oldalán számolt be minderről.

zeneszerző, mise
Oláh Patrik Gergő zeneszerző lovári nyelvű miséje ismét felcsendült
Forrás: Facebook/Oláh Patrik Zeneszerző/Composer

A zeneszerző különlegeset alkotott miséjével

„Újra bemutatták Magyarországon, a VIII. kerületi Jézus Szíve Jezsuita Templomban a Le Devleske című cigány misémet, ami a zenetörténet első lovári miséje volt, és tudtommal még most is az” – fűzte a szertartásról megosztott képekhez Oláh Patrik Gergő, aki a bejegyzésben ezután köszönetét fejezte ki dr. Székely János szombathelyi megyéspüspöknek a lovári nyelven tartott liturgiáért, Ruszó Alexandrának és Körmendy Flóriánnak a gyönyörű énekszólókért, a Szajkó Géza vezette OpeRom zenekarnak, valamint a Loyola Capella vegyeskórusnak a közreműködésért. A salgótarjáni zeneszerző végül, de nem utolsósorban Kaposi Brúnót is a hála szavával illette a vezénylésért és a szervezésért.

Mint arról portálunk is beszámolt korábban, Oláh Patrik Gergő – Erdő Péter bíboros, prímás felkérésére – komponált, lovári nyelvű Le Devleske – Az Istennek – miséjének ősbemutatóját a Szent István-bazilikában tartották 2021. szeptember 1-jén. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült klasszikus zenemű kirobbanó sikert aratott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában