Szülőfalujában pihen és gyógyul

2024.07.03. 16:16

Varga Barnabás maszkban térhet vissza, a FIFA tízmilliós fájdalomdíjat fizethet a Fradinak (videó)

Szülőfalujában, Szentpéterfán pihen és gyógyul a Ferencváros magyar válogatott csatára, Varga Barnabás, aki a skótok elleni utolsó csoportmeccsen szenvedett brutális arcsérülést egy ütközést követőn. A támadó kiesése a Bajnokok Ligája-selejtezők előtt komoly veszteség a Fradinak, viszont a FIFA az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül akár több tízmilliós jóvátételezést is fizethet a magyar rekordbajnok klubnak.

MW

Varga Barnabás a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia–Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A skótok elleni meccsen Csoboth Kevin gólját egy szörnyű baleset előzött meg. A második félidő közepén egy, a skót tizenhatoson belül történő ütközés következtében Varga Barnabás a földre került – írta meg korábban az Origo. A 29 éves támadó arcában több csont is eltört, továbbá agyrázkódást is szenvedett. A magyar játékos másnap sikeres műtéten esett át, s szerencsére nem szenvedett maradandó károsodást. Néhány napos kórházi megfigyelés után Varga a párjával, Laurával visszatért Magyarországra. A válogatott támadó azóta szülőfalujában, Szentpéterfán pihen és gyógyul – írta meg a Magyar Nemzet.

Maszkban térhet vissza

A felépülés időtartamát legalább fél évre becsülik a szakemberek. A Fradi támadója nagyon hálás volt a szurkolók szeretetéért, és hogy ennyien aggódtak érte.

Amikor felébredtem a kórházban, egyből szembesültem vele, hogy mennyien aggódtak értem, és érdeklődtek a hogylétem felől. Köszönöm szépen az aggódást, a sok üzenetet mindenkinek! Megpróbálom meghálálni, és minél hamarabb visszatérni, hogy újra a csapat segítségére lehessek, és minél több sikerrel örvendeztethessük meg a szurkolókat

– mesélte Varga Barnabás a műtét utáni időszakról.

– Mostmár jobban vagyok, a duzzanat is kisebb lett. Hamarosan kiszedik a varratokat, maszkot kell majd csináltatnom, szóval jó úton járok – árulta el az FTC játékosa, aki mindenkit arra kér, hogy a visszatéréséig ne keressék kérdésekkel, ne zavarják a gyógyulását, mert a mihamarabbi felépülésére akar koncentrálni.

A zöld-fehérek az egyik legfontosabb kulcsemberüket veszítették el minimum hat hónapra, ám Varga fizetését így is folyósítania kell. Egyelőre a nemzetközi futballszervezetek nem nyilatkoztak a magyar csatár ügyében, de korábbi esetek példáiból kiindulva bizony kártérítés jár a Fradinak. Hogy ez a kompenzáció mekkora összeget takar, csak találgatni lehet.

Tízmilliókat kaphat a Fradi

Vinícius Júnior november közepén, a brazil válogatott Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőjén szenvedett combsérülést. A FIFA-nak jelentős kártérítést, több mint 400 ezer eurót (158 millió forint) kellett kifizetnie a Real Madridnak – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A pénz egy olyan alapból származik, mely azokat a klubokat támogatja, amelyeknek játékosai a válogatott kötelezettségeik közben sérültek meg, s így Varga Barnabás esete is ebbe a kategóriába tartozik. A program a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést, ha 28 napnál többet hiányzik. A maximális kártérítés összege labdarúgónként és sérülésenként évi 7,5 millió euró (hárommilliárd forint). A legmagasabb összeg naponta 20 548 euró (8,1 millió forint), legfeljebb egy évig. A magyar csatár bére havi 20 ezer euró (7,9 millió forint) felett járhat. Tehát ha lassú lesz Varga felépülése, több tízmilliós jóvátételezést kaphat a Fradi, ami talán csökkentheti a zöld-fehéreknek az egyik legjobb játékosuk elvesztése miatt érzett bosszúságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában