van, aki a bezárást fontolgatja

2021.06.18. 07:00

Ráromlik a méregdrága gyümölcs a nógrádi zöldségesekre

Címkék#zöldséges

A munkaerőhiány és a fagykár is rányomta a bélyegét a gyümölcstermés mennyiségére. A jelentős áremelkedés miatt egyre kevesebben tudják megvenni a hazai termést. A kereskedők szembenéznek azzal a problémával, hogy rájuk romlik a készlet, ami miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Újabb tendencia a lakosság körében, hogy rendelik az ételt és inkább csak hétvégén főznek, ezért a zöldségek iránti igény is csökkent.

Fodor Orsolya

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kéri Krisztina salgótarjáni kereskedő elmondta, hogy idén jóval magasabb az ára a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, mint a tavalyi vagy a korábbi években. A vásárlók száma csökkent, mert a megyénkben szűkebb az emberek pénztárcája, mint az ország bizonyos részein. A gyümölcsöket ennek ellenére mégis jobban keresik, vagy azokat a zöldségeket, amiket nyersen is lehet fogyasztani.

– Érezhetően kevesebb a vásárló az idén, amit részben a drágulás indokol. A nagybani piacról hozzuk az árut, ahol kissé csökkent a kínálat, mert sok termelőt sújtott a fagykár. Ahol nem is volt ez számottevő, ott is észrevehetünk jelentős áremelkedést. Néhány gazdálkodónak még sosem volt ennyire jó éve, mint az idén, mert az is árat emelt, akinek nem volt feltétlenül indokolt – fogalmazott Kéri Krisztina.

Hozzátette: a fővárosban akár dupla áron is kínálják a különböző gyümölcsöket, mint szűkebb hazánkban, ott mégsem okoz akkora problémát az embereknek a megvásárlása. Az itteni lakosoknak viszont kevesebb a pénzük. Megfigyelhető, hogy sokan csak a nyugdíj vagy a családi pótlék megérkezése után látogatnak el a zöldségesbe, hogy feltöltsék a készleteiket.

Mint mondta, a fagykár mellett az is jelentős gondot okoz a mezőgazdaságban, hogy nehezen találnak megfelelő munkaerőt.

– Az epret, cseresznyét és sok más gyümölcsöt is kézzel kell leszedni. Az emberek nem szívesen végzik ezt a munkát, hiába fizetik meg rendes órabérrel.

Kifejtette: idén sok a romániai vendégmunkás a földeken, ami tavaly a lezárások miatt még másképpen volt. Újabban előfordul, hogy géppel rázzák le a fáról a gyümölcsöt egy talajra tett fóliára, mert befőttnek, lekvárnak még úgy is felhasználható.

– Az is megfigyelhető, hogy a magyar gyümölcsöket külföldre viszik. Leginkább Szlovákiába, Ausztriába és Lengyelországba vásárolják fel azokat, ahol többszörös áron értékesítik. Nálunk olcsóbb például a spanyol import gyümölcs, mint a hazai. Az ország nagy részén az eperszezonnak ezen a héten vége lesz. Mi viszont északabbra vagyunk és még terem a szamóca – mondta.

A kereskedő hangsúlyozta, hogy néhány termék ára egyáltalán nem lett magasabb. Ilyen például a paradicsom, uborka, káposztafélék és a karfiol. A paprika ára viszont nőtt a tavalyi évhez képest.

Juhász Ágnes salgótarjáni zöldséges már azon gondolkodik, hogy nem éri meg ilyen árak mellett zöldségeket és gyümölcsöket árulnia. A kevesebb vásárló miatt a megmaradó termékek hamar megromlanak.

– Már sajnálom a vevőket, mert látom, hogy sokaknak gondot okoz kifizetni például egy kiló cseresznyét, ami egy családnak nem nagy mennyiség. Korábban befőzésre is vitték az epret, de most egyre kevesebben készítenek otthon dzsemet vagy befőttet – mondta a zöldséges.

Ma már csak a hétvégéken főznek a háziasszonyok

Keresettebbek a gyümölcsök, mint a zöldségek, annak ellenére, hogy még sosem volt ilyen magas az áruk.

Kéri Krisztina zöldséges szerint egyre kevesebben főznek otthon, mert áttértek az ételrendelésre. Régebben nagyobb hagyománya volt az otthon készített ennivalóknak, mint manapság. A karfiol jelenleg viszonylag olcsón kapható és abból folyamatosan jelentősebb mennyiséget is lehet értékesíteni, ezért bőven tartanak belőle, mert nem fog rajtuk maradni a készlet.

– Hétköznap szinte egyáltalán nincs kereslet a káposztafélékre vagy a gyökérzöldségekre. A sárgarépát, a zellert és a leginkább levesbe valókat csak hétvégére viszik a vásárlók. Nemrég mintegy félmillió forint értékű veszteségünk is volt már a tönkrement áru miatt, amit az árakba lehetetlen beépíteni, mert jelenleg sem fogy úgy, ahogy azt korábban megszoktuk – mondta a vállalkozó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában