2020.10.18. 19:57
Mutatjuk a holland módszert: így terem a csiperke Szécsényben
Szitás Máté egy nagyot álmodva már két éve foglalkozik fehér csiperkegomba előállításával Szécsényben. A fiatal gazda egyedüliként termeszt a megyében holland technológiás módszerrel, jelentős termőterületen.
Interjú Szitás Mátéval aki megyeszerte egyeduli fehér csiperke gomba termesztő. Szécsény 2020.10.05. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap
Fotó: Ladóczki Balázs
Szitás Máté idegenforgalmi közgazdászként végezte el a főiskolát, magánélete 2007-ben úgy alakult, hogy Miskolcról Szécsénybe költözött. Ezt követően bő tíz évig dolgozott egy salgótarjáni multinacionális cég középvezetőjeként, ami jó ugródeszkának bizonyult egy saját vállalkozás beindításához.
– A mezőgazdaság felé 2010-ben kezdtem kacsintgatni, majd a következő években a gyümölcstermesztés igazi hobbimmá vált. Jó érzés volt az energiáimat a magam hasznára fordítani, a család és a barátok pedig megerősítettek abban, hogy érdemes lenne a gazdálkodással komolyabban foglalkoznom – mondta Szitás Máté.
Álmát követve három évvel ezelőtt hátrahagyta addigi munkáját, s a gyümölcstermesztés veszélyeit felismerve végül a fehér csiperkegomba előállítása mellett tette le választását.
– Motivált, hogy a megyében egy egyedülálló vállalkozással robbanhatok be a piacra, ezért fiatal gazdaként felvettem a kapcsolatot neves gombatermesztőkkel is, hogy hasznos tanácsokat és ismereteket szerezzek e területen – mesélte a gazda.
Szécsényben, egy régi terménytároló épületet felújítva alakította ki gombaüzemét, ahol immár két éve minőségi keretek között folyik a piacképes fehér csiperkegombák termesztése.
– A csiperkét holland technológiás módszerrel termesztem. Ennek lényege, hogy egy modern, szinte teljesen automatizált légtechnika alkalmazása mellett polc- és zsákos rendszerben növekszik a gomba, a legoptimálisabb klimatikus értékek megteremtésével. Mivel élelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a higiéniai követelmények betartása az üzemben. Egy esetleges fertőzés az egész gombaállományt elpusztíthatja – ismertette a fiatal gazda.
Szitás Máténak a termesztési technológia tökéletesítésében és az előállításban segítségére van egy harmincéves szakmai tapasztalattal rendelkező gombatermesztő, akivel együtt ellenőrzik a szécsényi termőterületet.
Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.
A megfelelő gondoskodásnak köszönhetően az üzemben 15–25 napos ciklusokban terem a gomba, s bő egy hónap alatt több ezer kilogramm csiperkét tudnak leszedni. Jelenleg a terméket több olyan budapesti és szlovákiai partnercég vásárolja fel rendszeresen, ahol naponta nagy mennyiségben készítenek ételt. Ezzel a szécsényi gazda a közétkeztetésben már stabilan jelen van termékével.
A gazda tervei között szerepel, hogy hamarosan egy kisebb üzlethelyiségben a lakosságot is elláthassa friss gombájával, de az üzem továbbfejlesztésének reményében újabb pályázati lehetőségeket is keres. A cél az, hogy annyi fehér csiperkegombát tudjon előállítani Szécsényben, hogy a partnereket minden héten kiszolgálhassa a friss termékkel.
Kevesen eszik, pedig egészséges
Bár a hazai gombatermesztés bővült az elmúlt években, ennek ellenére a fogyasztás nálunk a legalacsonyabb: mindössze 1–1,5 kilogramm. Szitás Máté a fiatalok körében is igyekszik népszerűsíteni a terméket, ezért ha az üzemben sikerül kialakítani megfelelő körülményeket, a gyerekekkel is szeretné megismertetni a gombafogyasztás előnyeit. Mint mondta: a gomba mindenki számára elérhető és változatosan elkészíthető, sőt értékes tápanyag- és vitamintartalma miatt a szervezet számára is rendkívül hasznos. A magyarok húsvétkor és karácsonykor keresik leginkább a gombaféléket. A szécsényi üzemben a frissen szedett és hűtött gombákat másnap már tovább is szállítják a felvásárlóknak, így az a tápanyagtartalmát és belső értékeit megőrizve kerül az asztalokra.
Vedd a nógrádit
- Házhoz viszik a nógrádit – 2023-ban is a neten kínálnak helyi termékeket +videó
- Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra
- Cseh receptúra alapján készít különleges sült teákat a bánki vállalkozó
- Százéves receptúra alapján készülnek a mesés érsekvadkerti hentesáruk
- Palócföld szívében sülnek az illatos, finom pékáruk