2020.10.27. 19:45
Cseh receptúra alapján készít különleges sült teákat a bánki vállalkozó
A sült tea fogyasztása őshazájában, Csehországban több mint 150 éves múltra tekint vissza. A bánki Hugyecz József családi vállalkozásával, a Tengerszem Fruit Kft.-vel az idehaza még kevésbé ismert kézműves ital hagyományos készítése és népszerűsítése mellett tette le voksát.
Hugyecz József néhány termékével. Ötféle fűszert és 13 fajta gyümölcsöt használ teáihoz
Forrás: NMH
Fotó: H. Cs.
Egy röpke időutazás az 1870-es évek Csehországában is jól bizonyítaná, hogy e nemzet miért fogyasztja máig előszeretettel tradicionális kézműves italát, a sült teát. Családról családra szálltak az ősök azon házi receptjei és praktikái, amelyek nem csupán a lekvárok és befőttek, de e gyümölcsös és sült italok titkát is immár évtizedek óta őrzik.
S míg a csehek mintegy 150 éve ízlelgetik a finomságot, addig a magyarok többségének még 2020-ban is kérdőn szalad fel a szemöldöke a kérdés hallatán: kér-e egy csésze sült teát?
A nógrádiaknak pedig elég lenne csak Bánkig utazniuk ahhoz, hogy élvezzék a gyümölcsökben gazdag kézműves ital természetes zamatát és illatát. Hugyecz József, a Tengerszem Fruit Kft. tulajdonosa ugyanis vállalkozásával a hagyományos sült teák készítése és népszerűsítése mellett tette le voksát. Egy Csehországban élő ismerőse vetette fel először a sült tea gyártásának az ötletét, amelynek egyediségében a bánki vállalkozó is meglátta a lehetőséget.
Vedd a nógrádit
- Házhoz viszik a nógrádit – 2023-ban is a neten kínálnak helyi termékeket +videó
- Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra
- Százéves receptúra alapján készülnek a mesés érsekvadkerti hentesáruk
- Mutatjuk a holland módszert: így terem a csiperke Szécsényben
Hugyecz József sokoldalúsága – üzletember, panzióvezető, szakács, zöldség- és gyümölcs-nagykereskedő – rendkívül jól illeszkedett a hagyományos sült teák ízvilágának megalkotásához, valamint a termék sikeres piaci bevezetéséhez. A befektetett munka meghozta eredményét: a cég jelenleg a sült teák kizárólagos forgalmazója, partnereik Európa-szerte tőlük vásárolják a termékeket.
– Ma már a kézműves ital őshazáján kívül számos országban ismerik a nevünket: Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Angliában és Svájcban is megelégedéssel isszák teáinkat – mondta Hugyecz József, hozzátéve: – Évente átlagosan 600 ezer üveg sült teát készítünk az eredeti receptúrát követve, amelyekhez jelenleg 13 fajta gyümölcsöt és ötféle fűszert használunk. Italaink nem igényelnek mesterséges adalékanyagokat, őrzik a természetes ízvilágot.
A termékpalettát fekete ribizlis, szedres, fekete áfonyás, vörös áfonyás, epres, málnás, bodzás, homoktövises, körtés, meggyes, szilvás és fekete berkenyés teák erősítik, amelyekben a gyümölcsöket csillagánizzsal, fahéjjal, kardamommal, levendulával vagy gyömbérrel házasítják.
Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.
– Kézművesüzemünk modern technológiájának köszönhetően magasabb szinten tudjuk kezelni a gyümölcsöket, így azok nem veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. A gyümölcsöket gondos válogatás és enyhe fűszerezés után mínusz 50 Celsius-fokon hidegsokkoljuk, majd magas hőmérsékleten belesütjük a hőálló üvegekbe. A tartósítás alapját szolgálja, hogy minden üveg aljára kerülnek olyan gyümölcsök – ribizli, alma és körte –, amelyek nem módosítják a természetes szín- és ízvilágot, csupán beállítják a megfelelő pH-értéket.
A vállalkozó a gyártás kezdete óta azt tapasztalja, hogy nagy kereslet mutatkozik a családi és egyéni vásárlók részéről is a kézműves házias termékek – köztük a sült teák – iránt. Az embereknek megnőtt az igénye a natúr, adalékanyagtól mentes italok iránt.
Hugyecz József továbbra is szeretné megőrizni azt a természetes varázst és minőséget, amely minden korty után átjárja az ember ízlelőbimbóit.
Hidegen és melegen is ajánlják
A sült teák mellett a családi vállalkozás több ízben készít szörpöket, dzsúszokat, lekvárokat és jeges teákat is.
– A sült teát kiöntjük egy bögrébe, amelyhez forró vizet vagy tejet töltünk, és már ihatjuk is. Az egyadagos üvegekben 45 százalék gyümölcs- és 55 százalék gyümölcslé-koncentrátum található, ezért cukor és egyéb édesítőszerek hozzáadását nem javasoljuk – mondta Hugyecz József. Hozzátette: a termék nagy előnye, hogy hideg téli estéken fogyasztható forró italként, ugyanakkor kiválóan alkalmas hűsítőként jégkásával és szódával hígítva a meleg napokon is. A felnőttek körében kedvelt koktélok alapanyagaként. Mivel a teákat modern eljárással gyártják, így a gyümölcsök aromája megmarad.
Vedd a nógrádit
- Házhoz viszik a nógrádit – 2023-ban is a neten kínálnak helyi termékeket +videó
- Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra
- Százéves receptúra alapján készülnek a mesés érsekvadkerti hentesáruk
- Mutatjuk a holland módszert: így terem a csiperke Szécsényben
- Palócföld szívében sülnek az illatos, finom pékáruk