2020.10.16. 19:55
Palócföld szívében sülnek az illatos, finom pékáruk
Vöröss Tamás családjával a Palócföld szívében készíti napról napra a friss péksüteményeket, kenyereket és réteseket. A hollókői pék szívét-lelkét beleadva süti az ínycsiklandó és hagyományos receptúrát követő finomságokat, amelyek illata már messziről a Kalácsos Pékségbe csábítja a világörökségi falu macskaköves utcáinak járókelőit.
A Kalácsos Pékség is csatlakozott a "Vedd a nógrádit" mozgalomhoz Hollókőn. Vöröss Tamás pék, egyéni vállalkozó
Forrás: NMH
Fotó: Hüvösi Csaba
A hagyományos ízek kedvelői garantáltan visszatérnek Vöröss Tamás hollókői pékségébe, amely immár két éve látja el a turistákat és a helybélieket frissen sült finomságokkal.
– Mindig is nagyon szerettem sütni, már a vállalkozás beindítása előtt is rendre megleptem odahaza a családomat különféle péksüteményekkel és házi kenyerekkel. Sokat kísérleteztem a konyhában, de a szakmai végzettséget azután szereztem meg, amikor kiderült, hogy a Próbáljon szerencsét Hollókőn című pályázatnak köszönhetően megvalósíthatom az álmomat, egy saját pékséget – mondta érdeklődésünkre Vöröss Tamás, aki igazi szenvedéllyel és hozzáértéssel süti termékeit. A pékség épülete többfunkciós: az üzemnek, a kiszolgálóhelyiségnek és a raktárnak is megfelelő helyet biztosít.
Hozzátette: napról napra az eredeti és hagyományos családi receptet követve készítik a friss pékárukat, amelyek mindegyike teljesen adalékanyagmentes. – Jelenleg 11 fajta kenyeret készítünk, s azt tapasztalom, hogy egyre több pékség fektet hangsúlyt az egészséges változatokra és hirdeti a kovász használatát. Egy kivételével a Kalácsos Pékségben is kovásszal és minőségi liszttel sütjük a fehér kenyereinket. Büszkék vagyunk az országosan is kedvelt békebeli hagymás kenyerünkre, amelynek alapját a durumliszt adja – emelte ki Vöröss Tamás.
A kenyerek mellett zsömlét, vajas tésztából készült kiflit és hatféle – körtés-csokis, mákos, meggyes, túrós, édes és sós káposztás – rétest is árulnak. Utóbbi egyébként a pék tapasztalatai szerint a nagyvárosi turisták kedvence, de a pogácsák és a kenyerek is szépen fogynak. – Réteseink tésztáját is házilag készítjük, amelyet vékonyan az egyben hagyott töltelék köré tekerünk. Pogácsáinkat ötféle ízben sütjük, így hagymás, juhtúrós, sajtos, burgonyás és vajas-omlós verzióban is kínáljuk vásárlóinknak. A leveles tésztáknak is teret engedtünk, amelyek ízvilágának csak a kreativitásunk szabhat határt – ismertette a termékkínálatot a hollókői pék.
Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.
Vöröss Tamás szerint a pékáruk sikerességét elsősorban a jó minőségű lisztnek köszönhetik, ugyanakkor a fennmaradáshoz elengedhetetlen az a szakmaszeretet és alázat is, amellyel évek óta működtetik a kicsiny pékséget. A vállalkozó azt vallja, hogy e szakmában nem a termékek mennyisége, hanem az a maradandó ízélmény számít, amelyet a finomságok elfogyasztása okoz a betérőknek. – A kezdetektől arra törekszem, hogy a nagymamáink által ismert és hagyományos ízeket megőrizzük a friss és illatos áruinkban. Nem szeretnénk újítani vagy kísérletezni azzal, amelyet a falusiak már évtizedek óta ismernek és szeretnek – mondta a pék, aki egyéni vállalkozóként olykor egész nap dolgozik.
A péksütemények mellett a járókelők egy kis frissítőre is bátran betérhetnek a Kalácsos Pékségbe, ugyanis a kávé és az üdítőital kínálat is sokszínű.
Vöröss Tamás elárulta: amióta megnyitották az üzletet, már elérték azt a szintet, amelyről a legelején is álmodoztak. Terjeszkedni éppen ezért nem terveznek a jövőben, ugyanis meglátásuk szerint jelenleg annyi terméket állítanak elő, amennyit a megélhetéshez el is tudnak adni. A családnak egy a célja, hogy a pékség a Palócföld szívében továbbra is csalogassa az elégedett vendégeket.
Házhoz is szállítják a termékeket
Bár a koronavírus-járvány első hullámának negatív hatásait a pékség is megérezte, ugyanakkor a vállalkozó már örömmel tapasztalja, hogy kezd visszatérni az élet a faluba. – A hónapokkal ezelőtt kihirdetett veszélyhelyzetben vezettük be a házhoz szállítás lehetőségét, amelyet főként az idősebb lakosság üdvözölt boldogan a faluban. S miután láttuk, hogy e szolgáltatásra van igény, így a mai napig megtartottuk. A második hullám beköszöntével pedig egyre többen kérik saját portájukra a kenyeret. A visszajelzések azt mutatják: jó érzés a helyieknek, amikor a meleg pékárut reggel már a kapuban kézhez kapják! – mondta Vöröss Tamás. A Kalácsos Pékség működése egyébként orientálódik a hollókői szálloda, a közétkeztetés és a közeli éttermek kiszolgálására is, de a turistáknak is vonzó a tradicionális finomságok megismerése. A vállalkozó mindenkit csak biztatni tud arra, hogy a helyi termékek vásárlásával segítsük egymást, hiszen ebben a nehéz időszakban még fontosabb a támogatás.
Vedd a nógrádit
- Házhoz viszik a nógrádit – 2023-ban is a neten kínálnak helyi termékeket +videó
- Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra
- Cseh receptúra alapján készít különleges sült teákat a bánki vállalkozó
- Százéves receptúra alapján készülnek a mesés érsekvadkerti hentesáruk
Vedd a nógrádit
- Házhoz viszik a nógrádit – 2023-ban is a neten kínálnak helyi termékeket +videó
- Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra
- Cseh receptúra alapján készít különleges sült teákat a bánki vállalkozó
- Százéves receptúra alapján készülnek a mesés érsekvadkerti hentesáruk
- Mutatjuk a holland módszert: így terem a csiperke Szécsényben