előadás

2020.09.22. 13:50

Jézusba kapaszkodva talpra állhatunk, vallja a világhírű idegsebész

A világhírű idegsebész, dr. Csókay András a salgótarjáni Szent József Templomban a hit és a munka összekapcsolódásáról, az értelem és a szív hitéről beszélt. Arról, hogy amikor az élet nehézségei térdre kényszerítik az embert, Jézusba kapaszkodva talpra állhatunk.

Gulyás Edina

Salgótarján, Acélgyári templom. Csókay András, szívsebész tartott előadást.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Salgótarjáni Csoportja látta vendégül dr. Csókay András professzort, aki Missziók imával, rózsafüzérrel címmel tartott előadást. A rendezvénynek helyet adó Szent József templomban szinte minden pad megtelt érdeklődővel.

– Amikor az életben nagyot esik az ember, és a padlóról kell felállnia, az nem megy olyan könnyedén, mint a mesehősöknek – fogalmazott a professzor, hozzátéve: – A felnőttek világában a Jézusba vetett hit segíthet. Ez életem során többször is bebizonyosodott.

Mint mondta, amikor 42 évesen a kereszt előtt térdelt nagy bűnökkel terhelve, érezte Isten jelenlétét. Majd a felesége is meg tudta neki bocsátani azt, hogy fél évre elhagyta a családját és három gyermekét. Dr. Csókay András felidézte kisfia halálát, aki 10 évesen egy epilepsziás roham során fulladt meg a gyermekmedence néhány centiméteres vizében.

„A Jézusba vetett hit segíthet. Ez életem során többször is bebizonyosodott”
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Úgy gondolom: ha Isten megengedte, hogy mindez megtörténjen, akkor ez a legjobb számunkra. Ha eltávolodunk időben a tragédiától, akkor talán megértjük miért alakult így az életünk – hangsúlyozta a professzor, hozzátéve: – Úgy vélem, hogy a nehézségektől empatikusabb ember, és jobb orvos lettem. Ma is szomorú vagyok, amikor eszembe jut a fiam. A tragédia azonban drámává szelídült, amikor hallani véltem a gyermekem hangját: „Ne aggódj apu, Isten karjába estem”.

Dr. Csókay András felidézte a 2016-ban tett idegsebészeti missziót, ami Nigériába vezetett. Mint mondta, az út során kilenc katolikus kórházat látogattak végig, az ottani körülmények messze elmaradnak az európaitól. Az egészségügyi ellátás olyan drága, hogy elérhetetlen sokak számára. Ennek is köszönhető a rengeteg gyerekhalál és szomorúság.

A rendezvénynek helyet adó Szent József templomban szinte minden pad megtelt érdeklődővel
Fotó: H. M. / NMH

– Az út során csodálatos hitélménnyel gazdagodtam. A mérhetetlen szegénységben az ott élők a szenvedésre is boldogsággal válaszolnak, ami mély hitükből fakad – hangsúlyozta az orvos.

A beszámoló végén a bangladesi tudományos misszióról számolt be. Mint mondta, itt találkozott a sziámi ikerpárral, akik szétválasztását addig senki sem vállalta.

– Kezdetben én is ódzkodtam a feladattól, de ima közben egy nagyszerű megoldás érkezett, szinte sugallatszerűen. Ennek is köszönhető, hogy hosszú előkészítést követően, a huszonhat órás műtét végén a fejüknél összenőtt ikrek szétválasztva folytathatják az életüket – fogalmazott dr. Csókay András, hozzátéve: – A beavatkozás közben két alkalommal is történt olyan csoda, amelyek a gyerekek életben maradását segítették.

Mint mondta, az a tudat vitte előre a műtét 24. órájában is, hogy Magyarországon milliók imádkoznak a sikerért.

– Az orvos ugyanis sosem gyógyít meg semmit, legfeljebb kezel – hangsúlyozta a professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában