drágulás

2020.03.17. 14:09

Akciókkal csábítják a vevőket a nógrádi zöldségesek

Magasabb árakkal szembesülnek a vásárlók a zöldségeseknél. Az év elejéhez képest a kígyóuborka ára csaknem megduplázódott.

Kakuk Klaudia

Zöldség gyümölcs áremelkedés

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

A kígyóuborka kilónkénti ára a napokban elérte az 1500 forintot. Egy–két hete még 800 forintért juthattak hozzá a vásárlók kilójához, most néhány zöldségesnél darabját adják ennyiért. Mindössze néhány hét leforgása alatt nemcsak az uborkáért, hanem a paprikáért is többet kell fizetni.

Néhány hete a legtöbb zöldséges pultnál a hegyes-erős paprika darabjához 200 forint körül juthattak hozzá a vásárlók, most van olyan üzlet, ahol 250 forintot kell adni érte. A tölteni való és a kápia paprika kilója pedig a korábbi 800–900 helyett 1600 forintos árat is elérhet. A legtöbb helyen már a kelbimbó, a cukkini, a brokkoli és a karfiol kilónkénti ára is eléri az 1100–1500 forintot. Ezekért pár hete még csak 800–900 forint közötti árat kértek a kereskedők.

A vásárlók zöme panaszkodik, és az árak rendeződését reméli. A kereskedők úgyszintén, hiszen a magas árak mellett kevesebb a vásárló, így a zöldség és a gyümölcs sem olyan kelendő.

Takács Zoltánné salgótarjáni zöldséges az áruját mutatja. A paprika ára is megemelkedett az elmúlt hetekben
Fotó: H. M. / NMH

– Egy raklap áru most a dupláját éri. Emiatt hatalmas forgalomveszteséget okoz, ha nem tudjuk eladni a friss zöldárut– mutatott rá Kéri Krisztina, egy salgótarjáni zöldséges tulajdonosa. A fogyasztásra alkalmatlanná váló gyümölcsök már a lepárlóban végzik – tette hozzá.

A kereskedők többsége akciókkal csábítja a vevőket. Ennek apropóján hazai burgonyát már 130 forint körüli áron is kaphatunk Balassagyarmaton, míg Salgótarjánban ennek ötkilós kiszerelése is ezer forint körül mozog.

A háziasszonyok többsége meggondolja, hogy mit tesz az asztalra. Többet kérnek idén a leveszöldségért is: kisebb kiszerelésben már 350 forintért is kapható, míg a tartalmasabb doboz ára a nagyobb üzletláncok polcain megközelítheti a 800 forintot is.

A zöldségek árai piaconként és üzletenként változnak. Egyes helyeken a zellerért és a kelkáposzta kilójáért 600–800, a petrezselyemért 1000 forintot kérnek a kereskedők. A paradicsomot még mindig 500–800, a répát 400–500 forintért adják. A hagyma ára nagy eltéréseket mutat, de van, ahol eléri a 400 forintot.

Önnek mi a véleménye a jelenlegi zöldség- és gyümölcsárakról?

Lőrincz Károly, Karancskeszi: – Egyáltalán nem vagyok megelégedve a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árával. Elképesztő, ami a piacokon és az üzletekben tapasztalható, ezért inkább minden zöldséget magamnak termelek meg. Így az sem fordulhat elő, hogy olyan anyagokkal kezelik vagy permetezik, amelyek károsak lehetnek a családom egészségére.

Szedelényi Jánosné, Kisterenye: – Nyugdíjasok vagyunk, így már nagyon oda kell figyelni, mi mennyibe kerül, mit rakunk a bevásárlókosárba. Ritkán veszünk zöldségfélét, hiszen szinte mindent megtermelünk a kertben. Egyrészt a magas árak miatt, másrészt a vegyszeres kezelés és a frissesség miatt is jobban megéri foglalkozni a kerttel. Viszont sokat kell dolgozni érte…

Szabó Richárd, Salgótarján: – Mivel rengeteget utazom, általában menet közben, a nagyobb üzletláncban vagy a salgótarjáni piacon szerzem be a gyümölcsök és a zöldségek jó részét. Sokat jövök-megyek és azt látom, nem csak Nógrád megyében szálltak el az árak. Ennek nem igazán örülök, mert hiába emelik a dolgozók bérét, ha az árak meg elszaladnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában