2020.02.01. 06:50
A duplájára emelkedett árakat az árusok és vevők is megérzik a tarjáni piacon
Idén többe kerül a vasárnapi ebédhez való. Nem csak a zöldségek és a gyümölcsök ára emelkedett, a sertéshúsért is többet kell fizetni.
Dráguló élelmiszerek illusztráció, salgótarjáni zöldséges
Forrás: NMH
Fotó: H. M.
Górcső alá vettük a piacokat és a zöldségeseket: azt tapasztaltuk, hogy a burgonya, a hagyma és az alma kilónkénti ára nagyjából megegyezik a tavalyival, kilóját 250-350 forint körül adják, a déligyümölcsökért azonban a dupláját is elkérhetik.
– A mandarin tavaly 300 forint volt, most 800 forintért tudjuk adni kilóját. A banánt több mint 500 forintért. A kivi most 600 forint helyett 1000 forint, ahogy a körte és a szőlő is. Ezt ellensúlyozza, hogy az alma és a narancs ára alig változott, 300-400 forint körül kapható – mondta Tóth Istvánné kereskedő a salgótarjáni vásárcsarnokban.
Több árus szerint a tavalyi tartós forróság az egyik fő ok.
– A szélsőséges időjárás miatt kevesebb a termés, fogynak a termőföldek, így mindenki drágábban jut az áruhoz, ami végső soron a vevőn csattan – tette hozzá egy árus.
Hasonlóképpen vélekedik Kéri Krisztina, aki Salgótarján belvárosában üzemeltet zöldségest. Elmondása alapján az elmúlt években a déligyümölcsök még nem drágultak ilyen mértékben.
– Érződik az üzlet forgalmán az árak emelkedése. Ma kétszer annyi pénz kell a vásárláshoz, mint tavaly. Akik költenek rá, gyakrabban és kisebb adagokban, szeletekben vásárolnak – mondta Kéri Krisztina.
– A munkaerőhiány és az ebből fakadó magasabb díjazás, a szállítási költségek, a termőterületek és a csapadék hiánya is nagyban hozzájárult a termelői és a fogyasztói árak növekedéséhez – fejtette ki.
A piacihoz hasonló árak tapasztalhatók a zöldségeseknél is. Elérheti a 700 forintos kilónkénti árat a paradicsom, a paprika, a karfiol és a zeller is. Az uborka kilója 800 forint is lehet. A hegyes-erős paprika darabjának ára 80-ról 200 forintra emelkedett egy év alatt.
Kínai sertésvész rontja a helyzetet
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a sertéshús kilónkénti ára 23,7, a kolbászé 13,2, a sonka pedig 10,3 százalékkal emelkedett. Ezt megerősítette Kovács János, egy salgótarjáni hentesüzlet vezetője is.
– A vásárlók kérdezgetik, meddig tart még az áremelkedés, de erre nehéz választ adni. Megnőtt a magyar sertés importja, fogynak a készletek, amihez a Kínában kialakult sertéspestishelyzet is hozzájárul – mondta el az áremelkedés okáról a tulajdonos.
Az üzletvezető hozzátette: a sertéshúst általában szárnyassal helyettesítik a vásárlók.
Az árak hentespultonként változnak, a rövidkaraj 1600 és 1700, a sertéscomb 1400 és 1700 forint közötti áron kapható, a kolbász kilónkénti ára elérheti a 4000 forintot is.