Nógrád megye

2018.08.18. 06:59

A hőség miatt van ennyi darázs: felejtse el a purhabot, ha jót akar!

Címkék#darázs

Augusztusban és szeptemberben érik el legnagyobb méretüket darázskolóniák, mert ebben az időszakban a táplálékbőség kedvező életfeltételeket teremt a számukra. A kertekben ilyenkor megjelenő rovarok normál esetben nem jelentenek veszélyt, időnként mégis védekezni kell ellenük.

Bercsényi Kinga

Forrás: MW

A szakemberek véleménye szerint a darazsak általában csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat vagy féltik fészkük épségét. Csípésük következtében viszkető duzzanat keletkezik, súlyosabb esetben allergiás reakció és életveszélyes állapot is kialakulhat. A darazsakról és az ellenük történő védekezésről Hlatkyné Bunna Brigittával, egy kártevőirtással is foglalkozó cég tulajdonosával beszélgettünk.

– A darazsak a kis bejárattal rendelkező, védett és meleg helyeket kedvelik. A leggyakrabban padlásokra, fészerekbe, lambéria mögé, kerítéstartó fémoszlopokba fészkelnek, de találkoztunk már velük kerti ládában és gyerekhomokozó műanyag pereme alatt is. Ha a kertünkben vagy a házunk körül folyamatosan több darázs is jelen van és nem csak egy-két példány repked, akkor gyanakodhatunk, hogy a közelben valahol fészek is van – nyilatkozta Hlatkyné Bunna Brigitta, aki szerint az idei nyáron a meleg és száraz klíma ideális a darazsaknak és jobban szaporodnak, mint a korábbi évben.

A darázsfészkek felfedezése után az emberek többsége megpróbálja eltávolítani azokat, ami nem a legjobb megoldás, mert a fészek piszkálása támadásra ösztönzi a darazsakat és ezáltal jó pár csípést szerezhetünk.

– Ha a darazsak csapatostul támadnak, akkor nem igazán lehet elfutni előlük. Gyakran találkozunk azzal, hogy a fészekhez vezető bejáratot kifújják purhabbal, elzárva ezzel a darazsak útvonalát. Ezt a megoldást azonban nem tanácsoljuk senkinek sem, mert új utat rághatnak maguknak, és a fészek tovább gyarapodhat, komoly gondokat okozva a későbbiekben. Abban az esetben viszont, ha biztosak vagyunk benne, hogy csak egy maximum tenyérnyi nagyságú fészket találtunk, akkor azt a boltokban kapható aeroszollal 2–3 méter távolságból folyamatos fújással le lehet permetezni. Amennyiben több fészek feltételezhető a környezetünkben, már érdemes szakemberhez fordulni – mondta Hlatkyné Bunna Brigitta.

A szakember a kiérkezést követően felméri a helyszínt. Megnézi, hogy hogyan férhet hozzá a fészekhez és annak nagyságától, a kolónia számától függően porozásos vagy permetezéses módszerrel írtja ki a rovarokat.

– Ehhez a munkához természetesen védőöltözetet és gázmaszkot használunk. A vegyszerek a királynővel együtt megölik a dolgozókat, a lárvák is elpusztulnak. Az üresen maradt fészekbe új darázscsalád nem költözik be, azt az irtást követően pár nappal le lehet szedni – tette hozzá a kártevőirtó cég tulajdonosa.

A darazsak kolóniákban élnek, hierarchikus rendszerben. A királynő a fészek közepén ül és lerakja a sejtekbe a tojásokat.

– Az első 4–6 hétben a királynő neveli fel a lárvákat, amikből terméketlen nőstény darazsak kelnek ki, belőlük lesznek a dolgozók. Ezek után a királynő már csak a tojások rakásával foglalkozik, minden más feladatot a dolgozók végeznek – mondta Hlatkyné Bunna Brigitta. – Kisebb kolóniákban a darazsaknak az a fő szerepük, hogy élelmet vigyenek a királynőnek és a lárváknak, illetve nagy melegben hűtsék a fészket. A vízhordási időszak a nap melegebb óráiban történik, a darazsak ilyenkor a legagresszívebbek. Nagyobb kolóniáknál már vannak úgynevezett őrszemek is, ők a fészket védik, így nem tanácsos túl közel menni, mert a harcias katonák szinte azonnal megtámadják az embert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában