???

2018.07.01. 20:09

Vörösben a legszebb, a nők imádják és jótékony hatása miatt szüretelik Béren! Mi az?

Címkék#Rózsa#bér

A rózsa áldásos hatásaival és sokrétű felhasználási módjával ismerkedhettek meg az érdeklődők a hétvégén tartott béri rózsasziromszüreten.

Nagy Orsolya

Az elmúlt évek során több mint tízezer rózsát ültettek a településen. Nem hiába a mondás: Bér, a Cserhát kapuja, Bér a rózsák faluja. Ehhez kapcsolódóan idén második alkalommal rendeztek rózsasziromszüretet a Vidéki Női Életmód Modell Program szervezésében, amely során a helyiek összegyűjtötték a faluban található szirmokat.

Női munkát ad a sziromszüret

A béri rózsasziromszüretnek több célja is van.

– Ez egy szemléletformáló program, szeretnénk elhozni az embereknek, bemutatni és megismertetni velük a rózsából készített termékeket – mondta Káli Betty. Hozzátette: célkitűzésként szerepel, hogy a gyógynövények gyűjtéséből, kezeléséből és a csomagolásából is legyen nőknek munka, olyan, amelyet otthonról is el tudnak végezni, így össze tudják egyeztetni a családi életet a munkával.

– Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy mennyi mindent lehet csinálni ebből a növényből – mondta Káli Betty, az esemény ötletgazdája. Hozzátette: ezt a virágot számos módon fel lehet használni, de főként a gasztronómiában és a testápolásban alkalmazzák.

– Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, szószokat, a rózsaszirom süteményekhez is kiválóan felhasználható. A rendezvényre több finomsággal is készültünk – mesélte az ötletgazda, aki azt is elárulta, hogy ez a virág azért is különleges, mert a testre és a lélekre is hat.

A rendezvényen résztvevőknek lehetőségük volt megtapasztalni a növény pozitív hatását, hiszen a finomságok mellett kényeztető kézfürdőt is kaptak. Sőt, még egy menyasszony, akinek szombaton kötötték be a fejét, is ellátogatott a szüretre.

 

Később előadásokat hallhattak az érdeklődők a népszerű virágról.

Maczó László, Bér polgármestere úgy fogalmazott: – minden nő szereti a virágot és valamennyien imádják a rózsát, amelyet még a törökök hoztak be Magyarországra. Hozzátette: pár évvel ezelőtt Nógrád megye nagy részének templomkertjeibe adományoztak rózsatöveket, amelyek évtizedekig meghatározzák majd a kertek jövőit.

A polgármester úgy véli, hogy a rózsaprogramnak összetartó ereje van. Kitért arra is, hogy a jövőben szeretne egy nívós könyvet kiadni, amely egyebek mellett tartalmazná a megye templomkertjeinek a rózsáit is.

Kiemelt fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában