Vanyarc

2018.06.27. 14:02

45 év és több mint 300 tag – íme a Rozmarín Hagyományőrző Együttes

Nemzedékről nemzedékre­ címmel tisztelegtek a közel­múltban a helyi Rozmarín­ Hagyományőrző Együttes előtt, amely idén ünnepli fennállásának negyvenötödik évfordulóját.

Nagy Orsolya

Hosszú múltra tekinthetnek vissza a helyi táncegyüttes tagjai, hiszen még 1973-ban alakultak meg. Akkoriban néhány asszony és férfi összefogásával alakítottak pávakört. Céljuk az volt, hogy nemcsak megőrizzék, de tovább is adják az elődök által óvott hagyományokat. Ez a mai napig nem változott annak ellenére sem, hogy pár évvel ezelőtt jelentős létszámmal léptek ki az együttesből.

Sikeres pályázat

A közelmúltban megrendezett Rozmarín Hagyományőrző Együttes ünnepségének egy része a Csóri-pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A támogatás által új viseleteket, cipőket vásároltak, de a kapott összeg a zenekari költséget és a koreográfus díját is fedezte. A rendezvényen megemlékeztek a néhai Hugyecz Andrásné alapító tagról, aki életében arra vágyott, hogy az együttes hozzon a falunak dicsőséget, sok sikert és persze jó hírnevet. Halála előtt arra kérte a tagokat, hogy tanuljanak és tovább vigyék azt, amelyet egykor ő elkezdett.

– Az elmúlt negyvenöt év alatt több mint háromszáz ­tagja volt az együttesnek. ­Jelenleg hét lány és hat fiú, ­valamint hét asszony és két férfi alkotja a csoportot. A legfiatalabb tag pedig egy mindössze tizenegy éves lány – mondta Vravuska Józsefné, a Rozmarín Hagyományőrző Együttes elnöke.

Hozzátette: leginkább a környék településein lépnek fel különböző rendezvényeken, valamint Szlovákiában és a testvértelepülések egyes eseményein. Évente hozzávetőlegesen 9-15 fellépésük van hazánkban és külföldön.

Vravuska Józsefné kitért ­arra is, hogy a repertoárjuk leginkább hagyományokból és táncokból áll össze. Jellemzően közösen lépnek színpadra, de a fiatalok külön tájegységek táncait is bemutatják. Az elmúlt évek során több díjjal is gazdagodtak. 2004-ben az együttes Békéscsabán vehette át az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját, és a Salgótarjáni Szlovák Önkormányzat Hugyecz Andrásné-emlékdíjat adományoz évente, amellyel nemcsak Vravuska Józsefné, de a csoport több tagja is büszkélkedhet. A jövőbeli terveket illetően az elnök elárulta, hogy szeretnének visszanyúlni az egészen fiatal generációhoz.

– Egy fiatal néptáncos tanítja a helyi óvodásokat napi szinten. Bízunk benne, hogy a gyerekek érdeklődését fenn tudjuk tartani. Eddig sikeres a program, és a kicsik is élvezik a táncot – közölte a vezető. Hozzátette: az idősebbek is sokat segítenek, főként a hagyományok gyűjtésében és őrzésében. Vravuska Józsefné úgy fogalmazott, hogy az együttes arra hivatott, hogy a tradíciók, az énekek és a tánc segítségével visszataláljon a gyökerekhez, és tovább éltessék azt, amelyet a felmenők egykor útnak indítottak.

 

Kiemelt fotó: Vitézné Hugyecz Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában