Nógrád megye

2018.03.23. 13:52

Bér a Cserhát kapuja, Bér a szép rózsák faluja

A rózsák felajánlásával hangsúlyozzuk az emberek és az eltérő felekezetek összetartásának fontosságát – mondta Maczó László, Bér polgármestere, aki szerint mindezt a rózsák közös ültetése, metszése és gondozása tovább erősítheti.

Bercsényi Kinga

Több mint 16 ezer tő rózsát ültettek Béren az elmúlt években. A rózsaprogram megálmodója a falu polgármestere, Maczó László.

A rózsa szimbolika

A gyűléstermek stukkó rózsája arra figyelmeztet, hogy a beszélgetés sub rosa, vagyis a „rózsa alatt”, azaz titokban folyik. A keresztény hagyományban az édenkerti rózsa csak a bűnbeesés után növesztett töviseket. A középkorban Szűz Máriát tartották a Rosa Mysticának, a tövis nélküli rózsának, mivel a szeplőtelen fogantatás miatt mentesült az eredendő bűn alól. Ő volt az a virág, amely megőrizte eredeti, ártatlan állapotát. Ezért gyakoriak a rózsakertben ülő vagy kezében rózsát tartó Mária-ábrázolások.

– A program keretén belül településünk köztereire és mindenhová, ahol hely volt, rózsákat ültettünk. Emellett minden ház kapott további tíz tövet, hogy az ott lakók ültessék el azokat virágoskertjeikbe. Így nem csak a parkok, de a kertek is virágoznak. 2016-ban aztán továbbfejlesztettük a programot. Az első palócfesztiválunkon részt vevő településeknek rózsatöveket adományoztunk, hogy azokat templomkertjeikben helyezzék el.

A tavalyi évben pedig, a reformáció 500 éves évfordulója előtti tisztelgésként, minden egyes Nógrád megyei plébániának 100 tő rózsát ajándékoztunk, függetlenül a felekezeti hovatartozástól. Azok a települések, ahol több templom és felekezet is van, 60–60 tő rózsát kaptak. A rózsatő-adományozási ünnepséget Balassagyarmaton, a vármegyeházán tartottuk – mondta Maczó László. Hozzátette: a rózsák felajánlásával szerették volna hangsúlyozni az emberek és az eltérő felekezetek összetartásának fontosságát, melyet a rózsák közös ültetése, metszése és gondozása tovább erősíthet.

A rózsaprogram megvalósításában a Belügyminisztérium és a munkaügyi központ nyújtott segítséget a település önkormányzatának. A közhasznú munka keretén belül több személy foglalkoztatása, fizetése, szerszámok és eszközök is biztosítva voltak.

– Magyarország legjelentősebb rózsatermesztő vidéke Szeged környékén található. A virágokat Deszkről vásároltuk, az ország egyik legnagyobb rózsatövet előállító gazdaságából. A programot a későbbiekben is szeretnénk folytatni. Szerződést kötöttünk egy céggel, ami korlátlanul felvásárol tőlünk minden rózsaszirmot. Amikor elnyílóban vannak a rózsák, akkor közhasznú dolgozók vagy diákok leszedik azokat, majd szárítás után eladjuk őket. A szirmokból később rózsaitalt, rózsaszörpöt készítenek – nyilatkozta a polgármester, aki szerint a virágok hosszú évekre meghatározhatják egy templomkert vagy akár egy falu jövőjét is.

Kiemelt fotónk illusztráció, Shutterstock

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában