Helyi közélet

2017.08.26. 19:54

Légkondicionálás: csak okosan!

magazin01

Manapság már szinte teljesen természetes, hogy légkondicionáló berendezés segítségével hűtik a levegőt a munkahelyeken. Sokan otthonukba is beszereltetik, így biztosítva még kellemesebb közeget. Nyilván számos előnye van, folyamatosan hűvös levegőt biztosít és abban kevesebb por és pollen kering, mint az utcán. A klíma helytelen használata vagy nem megfelelő beállítása viszont számos kellemetlen tünetet és komoly betegséget okozhat. Cikkünkben arra keressük a választ, mire kell ügyelnünk ha egészségesek szeretnénk maradni és meg akarjuk magunkat védeni az úgynevezett légiós betegség, a garathurut és egyéb torokbántalmak ellen.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a friss levegő. Azt senkinek sem kell mondani, miért kell a fülledt levegőt néhány percig tartó kereszthuzattal felfrissíteni. Napjainkban egyre népszerűbbek az irodákban a légkondicionáló berendezések, de a tehetősebb családok is előszeretettel használják. Azt viszont nem is gondolnánk, milyen kockázati tényezőket rejt magában ez a „luxus”. Fejfájás, bőrelváltozás, légzési nehézség és kimerültség. Szakemberek szerint ezek a leggyakrabban előforduló panaszok, amelyek a légkondicionált helyiségekben dolgozó embereknél előfordulnak. A klímák ugyanis olyan elven működnek, hogy nem friss levegőt pumpálnak a rendszerbe, hanem ugyanazt szűrik és forgatják vissza, ami egy légtérben van. Amellett, hogy fülfájást okozhat, kiszáríthatja a szemeket, valamint az orr nyálkahártyáját s így jobban támadnak a vírusok. A légkondicionáló berendezés nem megfelelő beállítása és tisztasága esetén komoly stressz hatásnak teszi ki a szervezetünket is, mert a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy romlik a vérkeringés. Ha nem tisztíttatjuk meg minden szezon előtt a szűrőt, akkor az abban megtelepedő baktériumok akár életveszélyes betegséget is okozhatnak. Ha tehetjük, ne üljünk közvetlenül a berendezés alatt vagy ha ezt nem tudjuk megoldani, mindenképp vegyünk magunkra még egy réteg ruhát. A hideget sokszor nem is érezzük, csak másnap azon kapjuk magunkat, hogy közérzetünk nem a legjobb vagy fájdalmas a nyelés. Ezek pedig csak az enyhébb lefolyású betegségek, mégis kínlódik velük az ember.

Légiós betegség

Mint megtudtuk, ezt speciális baktérium okozza, amely felszíni vizekben fordul elő és közvetítéssel terjed, vagyis a légkondicionálók és a klímaberendezések szerepet játszanak ebben. Többnyire súlyos tüdőgyulladással jár a betegség, ha valakinél ezt állapítják meg, akkor annak kórházba kell vonulnia. A lappangási idő akár 10 nap is lehet, az első tünetek alapján azt hiheti az ember, hogy influenzás. De nyáron azért kicsit furcsa lenne, szóval az orvosok ilyenkor további vizsgálatokat szoktak kérni. Magas láz, fejfájás, izomfájdalom, aluszékonyság a jellemző a légiós betegség esetén, de gyakran hányás és hasmenés is előfordul. Ezt követően súlyos tüdőérintettség, vese- és idegrendszeri károsodás, tudatzavar figyelhető meg. A szakemberek megfigyelése szerint a légionárius betegség többnyire súlyos tüdőgyulladással jár: hidegrázás, magas láz, verejtékezés, mellkasi fájdalom, fájdalmas köhögés, szapora és hörgő lélegzés és szapora szívverés tapasztalható és szorongás lép fel. A beteg szenvedhet a légzési és a veseelégtelenségtől, de a sokkos állapot sem ritka.

Megelőzés

A legjobb, amit tehetünk, hogy megelőzzük a betegséget. A légkondicionáló beállításakor a legfontosabb alapszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 8˚C legyen és lehetőleg minél alacsonyabb fordulatszámon működtessük a készüléket. Így kevésbé lesz huzatos a helyiség, amelyben a munkát végezzük vagy ahol otthon pihenünk. Ügyeljünk arra is, hogy a hideg levegőt soha ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra és testünkre. Sokat teszünk a megelőzés érdekében, ha nyáron is odafigyelünk immunrendszerünk erősítésére. Mielőtt egy jóval hidegebb helyiségbe mennénk be, érdemes lehűteni testünket vagy magunkra teríteni egy kendőt vagy felvenni egy vékonyabb felsőt.

Garathurut

Sajnos nem ritka, hogy a nyár közepén nyelési fájdalom és a köhögés jelentkezik, ezek a garathurut előjelei is lehetnek. A gyulladást gyakran vírusok, ritkábban baktériumok okozzák, de a légkondicionáló berendezés helytelen használatának mindenképpen szerepe lehet benne. Heveny garathurutnál hirtelen megjelenő erős nyelési fájdalom jelentkezik, az érintett terület erősen kivörösödik, száraz torokérzettel párosul, amely gyakran jár együtt az influenzás fertőzés jeleivel. Időnként láz, fejfájás és nyirokcsomó-duzzanat jelentkezhet. A természetes gyógymódok mellett orvoshoz kell fordulnunk, ha a mandulánk fáj és duzzadt, sárgás elszíneződést tapasztalunk vagy ha lázunk van.

Természetes gyógymódok

- Gargalizáljunk naponta 3-szor zilizgyökér, zsálya, kakukkfű és kamilla keverékéből készített teával. Hagyjuk langyosra hűlni, majd gargalizáljunk. A teát ne nyeljük le, köpjük ki!

- Vegyünk benaponta 3-szor 5 csepp propolisz tinktúrát 1 teáskanál mézzel.

- Igyunk zsályából, görögszénából, mályvából és lándzsás útifűből készült teát.

- A gyógyhatású készítmények közül aszopogató pasztillák, köhögéscsillapító szirupok, levek segíthetik a gyógyulást. Kérjük bátran a patikus segítségét.

- A természetes gyógymódok mellett gondoskodjunk a szobák magas páratartalmáról. Emellett fogyasszunk sok meleg vizet és teát. A dohányosoknak pedig ebben az időszakban kerülni kellene a cigarettát.

Gyógynövények torok- és mandulagyulladásra

Apróbojtorján

Napos, száraz területeken, utak mentén, de akár saját udvarunkon is megtalálható. Apró sárgás virága messziről látható. Virágzása ebben a hónapban indul és augusztusig tart, ekkor érdemes gyűjteni belőle. Torok- és mandulagyulladásra kiválóan alkalmazható, fertőtleníti a szájüreget és a kórokozókat eltüntet. Teájához 1 púpozott evőkanál apróbojtorjánt negyed liter vízzel leforrázunk. Rövid ideig áztatjuk, majd leszűrjük és elfogyasztjuk. Amíg a betegség fennáll, naponta 1-2 csészével ajánlott belőle fogyasztani.

Mezei zsurló

Nagyon sokoldalú gyógynövény, a rákmegelőzés egyik leghatásosabb ellenszere. Jól gyógyítja a vese- és hólyagbetegségeket is. Szántóföldeken, árokpartokon találkozni vele, kovasav-tartalma a haj táplálásában is közreműködik. Torok- és mandulagyulladás esetén teáját elsősorban gargalizálásra használhatjuk. Ehhez 1 púpozott evőkanál zsurlót negyed liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk és szűrjük, majd megisszuk.

Papsajtmályva

Szinte minden kertben megtalálható és gyermekként a legtöbben találkoztunk vele. Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen kapta a nevét is. Termése mellett virága, levele is felhasználható, ettől a hónaptól szeptemberig gyűjthető. Gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas, de kiváló heveny mandulagyulladás esetén is. Teájához 1 púpozott evőkanál papsajtmályvát negyed liter hideg vízbe beáztatunk. Egy éjszakát állni hagyjuk és leszűrjük. Mielőtt elfogyasztanánk, kicsit megmelegíthetjük.

SCSE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában