Felmérés

3 órája

Az ellenőrző gyakorlaton is bevetették magukat a jóképű nógrádi lánglovagok (fotók)

Több autóval vonultak a lánglovagok az egyik salgótarjáni bútorüzemhez a napokban. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen szűkebb hazánk lánglovagjai mosolyogva és magabiztosan vették a parancsnoki ellenőrző gyakorlat próbatételét.

Veres Edina

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók a napokban az egyik salgótarjáni bútorüzembe. Aggodalomra azonban nem volt ok, hiszen – négy járművel – a tizennégy lánglovag a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoki ellenőrző gyakorlatának végrehajtása miatt érkezett a helyszínre.

Parancsnoki ellenőrző gyakorlaton bizonyították felkészültségüket a salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók
Parancsnoki ellenőrző gyakorlaton bizonyították felkészültségüket a salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók
Fotó: Kapás Márton / Forrás: NVKI

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán megosztott képes beszámolóhoz fűzött tájékoztatás szerint a gyakorlat több célt szolgált, így:

  • az állomány által elsajátított ismeretek felmérését,
  • a csarnok jellegű épületekben keletkező tüzek oltásának és
  • a rossz látási viszonyok között történő tájékozódás gyakorlását.

A salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók vettek részt az ellenőrző gyakorlaton

A gyakorlat kivitelezésének első lépéseként a feltételezés szerint az üzem egyik raktárépületében a karbantartók hegesztési munkálatokat végeztek, amelynek következtében meggyulladtak a csarnokban raktározott anyagok. A karbantartók észlelték a tüzet, és kézi tűzoltó készülék segítségével megkezdték az oltását, de a nagy hő- és füstképződés következtében nem tudták a lángokat eloltani. A szituációs feladat részeként az egyik karbantartó ki tudott menekülni a csarnokból, de társa a füstben feltehetően eltévedt, és így nem jutott ki az épületből, ahol a nagy mennyiségben tárolt, leselejtezett gépek, autógumik és bútorlapok miatt gyorsan terjedtek a lángok. A fotókhoz csatolt sorok alapján, az egységek teljes légzésvédelem mellett, több vízsugár segítségével „oltották el” a feltételezett lángokat, illetve a raktárban rekedt sérültet – akit az üzem egyik dolgozója alakított – sikeresen kimenekítették az épületből. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bejegyzéséből az is kiderült, hogy a salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók vettek részt a parancsnoki ellenőrző gyakorlaton.

– Egyszóval, minden mozdulatukat ellenőrizték. Hogy eközben hogyan bírtak még mosolyogni is, azt nem tudjuk. Biztos, van ebben valami magabiztosság: tehát szaktudás, rutin, tapasztalat és bizalom – írták az összefoglalóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában