Nyomozás

2024.06.28. 13:58

Pénzmosás: egymillió landolt a kukában

Pénzmosás miatt vettek őrizetbe egy 29 éves és egy 35 éves férfit a közelmúltban a Szécsényi Rendőrkapitányság nyomozói.

Nagy Orsolya

Az üggyel kapcsolatban Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a 29 éves, Vácon élő férfi az online térben keresett állást magának, amikor egy kedvező munkalehetőséggel találta magát szembe.

„A munkavégzéshez egy internetes alkalmazást kellett letöltenie, majd a leendő munkaadója e-mailben vette fel vele a kapcsolatot. A munka lényege kimerült annyiban, hogy megadja a kibertérben rejtőzködő munkaadónak a bankszámlaszámát, majd az arra érkező nagyobb összeget leveszi, és átadja az ismeretlen megbízónak. Ezért a manőverért a férfinak százezer forintot ígértek” – idézte fel Tamás-Kovács Andrea a történteket. Hozzátette: a megbízott időközben azonban talált munkát magának, de nem sokkal később üzenetet kapott a kibertérben a munkaadójától, hogy aznap nagyobb összeg landol a számláján. Egymillió-háromszázezer forint kapott, valamint egy újabb utasítás is volt a csalóktól, miszerint tartson meg magának százezer forintot, a többit pedig vegye fel, és vigye Budapestre.

A sajtóreferens kiemelte: a 29 éves férfi viszont nem akart a fővárosba utazni, így a csalók azt ígérték, ők érkeznek meg a pénzért Vácra, neki csak annyi a dolga, hogy a számlájára átutalt több mint egymillió forintot dobja be egy lakóhelye közelében lévő kukába. Ez már gyanússá vált a férfi számára, de nem értesítette a rendőrséget, hanem elmondása szerint a pénzt még aznap egy szemetesbe dobta Vácon.

Tamás-Kovács Andrea arra is kitért, hogy a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a kibertérben megbújó csalók megszerezték egy szécsényi sértett banki adatait az interneten, és a számlájáról utalták át a több mint egymillió forintot a váci férfiéra. Kiderült az is, hogy ugyanennek a sértettnek és közeli hozzátartozójának a számlájáról más tranzakciókat is indítottak, ekkor több mint kétmillió forintot utaltak át egy ukrán férfinak.

„A sértett feljelentése alapján a szécsényi rendőrök azonosították és elfogták a 29 éves váci férfit, akit pénzmosás miatt gyanúsítottként hallgattak ki, őrizetbe vettek és kezdeményezték letartóztatását. A rendőrök előtt ismertté vált az a másik elkövető is, aki ellen a Szécsényi Rendőrkapitányság elfogatóparancsot adott ki. Az egyenruhások a 35 éves ukrán férfit a napokban fogták el, pénzmosás miatt kihallgatták. Az ukrán férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését. Őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását”– mondta a sajtóreferens, aki felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában