Számítógépek

2 órája

Veszélyes lesz a Windows 10 használata – érdemes váltani Windows 11-re!

2025-ben megszűnik a Windows 10 operációs rendszer támogatása. A helyébe lépő Windows 11-ről kérdeztük Malomhegyi Nándort, az egyik salgótarjáni számítástechnikai szaküzlet vezetőjét.

2025 októberében a Microsoft megszünteti a Windows 10 hivatalos támogatását, ami komoly biztonsági kockázatot jelenthet a felhasználók számára. Frissítések és hibajavítások nélkül a rendszer sebezhetővé válik a kártevők és a hackertámadásokkal szemben. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy 2028-ig éves díjért cserébe igényelhető támogatás a Windows 10-re is. A Windows 11 telepítése esszenciálisan fontos lesz.

A Windows 11 telepítése biztonságossá teheti a számítógépünket
Veszélyes lesz a Windows 10 használata – érdemes váltani Windows 11-re

Mindenki számára fontos a Windows 11-re váltás?

2025-ben megszűnik a Windows 10 támogatása, nem lesznek új biztonsági frissítések. A váltás fontosságáról kérdeztük Malomhegyi Nándort, a salgótarjáni szakembert. Mit gondol  a váltás jelentőségéről? Csak vállalati környezetben jelentős vagy minden felhasználót érint a Windows 11 frissítése Windows 10-es rendszerről?

– A Windows 10 biztonsági frissítések hiánya növeli a rendszer sebezhetőségét a kiberfenyegetésekkel szemben. A Windows 11-re való frissítés minden felhasználó számára fontos, függetlenül attól, hogy otthoni vagy vállalati környezetben használják a rendszert. A biztonság, a teljesítmény és a kompatibilitás szempontjából is előnyös a váltás – kaptuk az egyértelmű választ Malomhegyi Nándortól, a Professional ügyvezetőjétől, egyben egyik tulajdonosától.

A Windows 11-gyel teljesen új felhasználói felület is jár

Nem mindenki szereti a változást, de néha talán több előnnyel jár. A Windows 11 felülete sokak számára több újdonságot is tartogathat. A legszembetűnőbb változás már a gép bekapcsolása után fogad minket. 

A Windows 11 modern, letisztult felhasználói felülete esztétikus dizájnt kapott, középre helyezett Start menüvel és tálcával, valamint lekerekített ablakokkal

– mondta Malomhegyi Nándor. Hozzátette: a Windows 11 középre helyezett Start-menüje esztétikus, de akár vissza is állítható bal oldalra. Ezt néhány egyszerű lépésben meg is tudjuk tenni.

A Windows 11 középre helyezett Start menüje esztétikus, de akár vissza is állítható bal oldalra 
A Windows 11 középre helyezett Start menüje esztétikus, de akár vissza is állítható bal oldalra  
Forrás: pcmag.com

– Az új technológiákkal és funkciókkal lehetővé teszik az ablakok egyszerűbb elrendezését és csoportosítását, javították a játékok grafikai minőségét és betöltési idejét és biztonságosabb bejelentkezést tesznek lehetővé. Bár az új felület sokaknak tetszik, néhány felhasználónak időbe telik megszokni az új elrendezést és funkciókat, azonban az új funkciók és dizájn elemek jelentősen javíthatják a felhasználói élményt és a hatékonyságot – folytatta a salgótarjáni szakember.

Ha nem tetszik az új felület, vissza is állítható a Windows 10

Sokan szeretnek komfortzónán belül maradni és ragaszkodnak a jól bevált dolgokhoz. A biztonsági frissítések hiánya 2025 októberétől már nagyobb kockázattal jár, mégis van rá lehetőség, hogy visszakapjuk a korábbi rendszert, ha erre vágyunk.

– Ha kevesebb mint 10 nap telt el a Windows 11-re való frissítés óta, akkor a a Windows 10 egyszerűen visszaállítható. 10 nap után, a visszaállítás már nem lehetséges, teljes újratelepítésre lesz szükség, ami az összes adatot törli a meghajtóról, ezért fontos, hogy előtte készítsen biztonsági mentést – kaptuk a hasznos információt a szakembertől.

A legfontosabb tanácsok Windows 11 telepítés előtt

Bár még majdnem egy teljes év áll rendelkezésünkre, amíg a Microsoft leveszi a kezét a Windows 10 támogatásáról, mégis érdemes néhány dologra odafigyelni és számításba venni, mielőtt fejvesztve rohanunk a számítógéppel vagy laptoppal operációs rendszert frissíteni. Természetesen szakember segítségét is kérhetjük a váltásban. 

A legfontosabb teendők:

  1. Győződj meg róla, hogy a számítógéped megfelel a Windows 11 rendszerkövetelményeinek, beleértve a TPM 2.0 és a Secure Boot támogatását. Erre az egyik legjobb módszer a Microsoft PC Health Check alkalmazás használata, de ellenőrizhető a Beállítások > Frissítés és biztonság > Windows Update > Frissítések keresése menüpontban is. 
  2. Készíts biztonsági mentést az adatokról és a rendszerről
  3. Lemezterület ellenzőrése: Legalább 64 GB szabad tárhely szükséges
  4. Győződj meg róla, hogy a Windows 10 rendszered naprakész, és minden elérhető frissítést telepítettél
  5. A frissítés előtt válaszd le a nem szükséges perifériákat, mint például a külső merevlemezeket, nyomtatókat és egyéb eszközöket. Ez csökkenti a kompatibilitási problémák esélyét
A Windows 11 gépigénye jelentős információ a telepítés előtt
A Windows 11 gépigénye jelentős információ a telepítés előtt
Fotó: trickyaamir / Forrás:  Shutterstock

Milyen költségekkel jár a Windows 11 telepítése

A Windows 11 ára nagyvállalati környezetben, vállalkozások esetében vagy éppen magánszemélyeknek is mást jelenthet. Vannak-e esetleg rejtett költségek, amikre érdemes figyelni? Ez a kérdés jogosan foglalkoztathatja a váltás előtt állókat, így erről is kérdeztük Malomhegyi Nándort.

– Jelenleg még a Windows 11 díjmentesen frissíthető Windows 10-ről. Régebbi Windows verziók esetén a licencet újra meg kell vásárolni. Ebben az esetben valószínűleg a számítógép hardverét is cserélni vagy fejleszteni szükséges, de egyéb hardverfrissítésekre is szükség lehet, hogy megfeleljenek a Windows 11 rendszerkövetelményeinek. Szükség lehet kompatibilis perifériák és szoftverek beszerzésére és felmerülhetnek esetleges adatmentési és visszaállítási költségek – osztotta meg a szakember. 

A Windows 11 lehet jobb választás, mint az iOS 18

2024 szeptemberében jelent meg az iOS 18.0 Magyarországon. Mindkét operációs rendszer számos újdonságot tartogat. Sokan választják az Apple termékeit a letisztult, modern külseje miatt. A Windows 11 külleme is igencsak kellemes hatást kelt, és kezd közelíteni a sokak által kedvelt iOS felületéhez. Van mégis olyan aspektus, amiben lehet jobb választás a Windows 11? 

– Windows 11 számos különböző gyártó által készített eszközön futtatható, beleértve a laptopokat, asztali számítógépeket és tableteket is. Ez nagyobb választási lehetőséget biztosít a felhasználóknak a hardver tekintetében. Az iOS szorosan integrálódik az Apple ökoszisztémájába, beleértve az iPhone-t, iPad-et, Mac-et és Apple Watch-ot. Ez zökkenőmentes felhasználói élményt biztosít az eszközök között. A Windows 11 nagyobb mértékben testreszabható, mint az iOS. A felhasználók szabadon módosíthatják a rendszer beállításait, telepíthetnek különböző témákat és widgeteket, valamint hozzáférhetnek a rendszer mélyebb rétegeihez – mondta a salgótarjáni szaküzlet vezetője.

Néhány hasznos Windows 11 gyorskulcs

A Windows 11 helye a jövőben 

Hogyan látja a a Windows 11 helyét a jövőben az operációs rendszerek között? Mit gondol, milyen irányban fejlődhet tovább, milyen új funkciók várhatóak a következő években? – kérdeztük Malomhegyi Nándortól.

Válaszából megtudtuk: a Windows 11 folyamatos fejlesztései és új funkciói biztosítják, hogy az operációs rendszer versenyképes maradjon a jövőben is. Az AI integráció, a biztonsági fejlesztések és a felhasználói élmény optimalizálása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Windows 11 továbbra is népszerű választás maradjon a felhasználók körében

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!