Tortafesztivál

2 órája

Édességek Kánaánja várta a sütikedvelőket a Palotási Tortafesztiválon

Elképesztő népszerűségnek örvendett az idei Palotási Tortafesztivál, amelyet az önkormányzat és a művelődési ház közös szervezésében szombaton tartottak meg a településen. A rendezvényre még a határon túlról is érkeztek vendégek és hobbicukrászok, hogy torta és sütemény műalkotásaikat a közönség és a zsűri előtt bemutassák.

Sipos Nina Vivien

Immáron tizedik alkalommal rendezték meg szombaton a hagyományteremtő szándékkal létrehozott Palotási Tortafesztivált a helyi művelődési házban, amelyet 2014-ben egy ügyeskezű, helyi hobbicukrász, Adorján Aranka álmodott meg. Az esemény célja mind a mai napig, hogy teret adjanak a hivatásos versenyzőknek és a lelkes amatőröknek, háziasszonyoknak, akik profikhoz méltó módon hódolnak a torta- és süteménykészítés szenvedélyének, mindemellett pedig lehetőséget kapjanak arra is, hogy bemutassák tehetségüket, művészetüket. 

torta a fesztiválon
Egyik különleges torta. Az idei fesztiválra 160 finomságot neveztek be határokon innen és túlról
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Nemzetközi hírű a Palotási Tortafesztivál

A rendezvény megnyitóján a látogatókat Juhászné Kovács Felícia településvezető köszöntötte, külön kiemelve a megjelentek között Skuczi Nándort, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnökét, Szabó Mihályt, a község nagy tiszteletben álló, nemrég leköszönt polgármesterét, Major Józsefet, Palócország vőfélyét, a Muzsika TV állandó résztvevőjét, valamint a zsűri tagjait. Beszédében felidézte a tortafesztivál ötletének megszületését, kihangsúlyozva, hogy anno egy személyként fogott össze Polonkai Katalin, a művelődési ház vezetője, Szilágyi Györgyi szakmai tanácsadó és Szabó Mihály, hogy ez a nagyszerű kezdeményezés teret kapjon, s megvalósulhasson Adorján Aranka álma. 

– Évről évre egyre több amatőr szintű, hobbi süteménykészítő érzett indíttatást arra, hogy cukrászati alkotásaival megmérettesse magát, miközben szépen gyarapodott a profi alkotók tábora is. Tulajdonképpen így nőtte ki magát a falu tortaversenye nemzetközi hírű, szakmai rendezvénnyé – fogalmazott Juhászné Kovács Felícia. – Ha valamit megálmodunk, elképzelünk, akkor sok-sok munkával, kellő kitartással és támogatással képesek vagyunk megvalósítani. Ezekből az álmokból jönnek létre az egyedi és nagyszerű dolgok, településünk életében pedig már védjeggyé vált a Palotási Tortafesztivál.

Ezt követően ünnepélyesen köszöntötte a megjelenteket Skuczi Nándor, majd Major József küldte jókívánságait mindenkinek az eseményen.

Több mint 160 sütemény és torta várta a vendégeket

Minden évben szép számú nevezés érkezik a megmérettetésre, azonban az idei tortafesztivál több szempontból is túltett az előzőkön, ugyanis rekordot döntve most 76 nevező jelentkezett összesen 166 alkotással. A nagyszabású rendezvény fényét az is emelte, hogy nem csupán Nógrád vármegyéből érkeztek résztvevők, hanem az ország minden tájáról, de még a határon túlról is. A versenyre nevezett finomságokat a szakmai zsűri a délután folyamán végigkóstolta végig, majd a legszebb és legfinomabb alkotásokat díjazták kategóriánként, ezenkívül pedig az abszolút győztes elnyerhette a Palotási Tortafesztivál bajnoka címet.

A megmérettetésen túl a tortafesztivál esélyt nyújtott a szakmai tapasztalatcserére, és új ismeretek szerzésére egyaránt. A látogatók megtekinthették a verseny munkákat, megismerkedhetnek cukrászati technikákkal, továbbá különböző programok által kellemes kikapcsolódásban is részük lehetett. Mindemellett a legtöbb bemutatott édességet a zsűrizést követően meg is kóstolhatták a sütiimádók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában