Mezőgazdaság

2024.08.23. 13:50

Odalett a termés fele, pusztít az aszály a nógrádi földeken

Már a tavaszi szárazság is megviselte a termést, de a július elejétől egyre csak fokozódó nyári forróság végzetes lett a kukorica és napraforgó állományoknak Nógrádban. Közel a termés fele odalett az aszály miatt.

Lukács Zsófia

Szinte egész nyárra a száraz időjárás volt a jellemző, augusztus második felében is aszály sújtotta a nógrádi földeket. A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály vármegyénk nagyobb részén továbbfokozódott az elmúlt hetekben. A hőmérséklet csúcsértéke sokfelé 35 Celsius-fok fölött alakult. A kukorica- és napraforgó-állományok egyre többfelé kényszerérésben vannak és száradásnak indultak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte jelentősen elmarad az átlagostól. Bár a napokban sokfelé volt eső, de már egy kiadós csapadék sem segítene az állományokon.

aszály
Az aszály a kukoricát és a napraforgót viselte meg leginkább
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az aszály elsősorban a kukoricát és a napraforgót érintette

Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukoricát és napraforgót érintette. Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke szerint a kukorica közel ötven százaléka elszáradt. 

 Nógrád vármegye erősen érintetett az aszálykárokban. Az elmúlt másfél hónapban nem volt értelmezhető, a növény számára felvehető csapadék. Az utóbbi napok záporai sajnos már nem enyhítettek a helyzeten. Azok a kultúrnövények, amelyeknek erre az időszakra esett a vegetációja, erősen megsínylették. Ezek között fajsúlyos a kukorica és a napraforgó. Rontotta a helyzetet az is, hogy az aszály nagyon magas átlaghőmérsékletekkel érkezett. Nemcsak a talajban nem volt elegendő felvehető víz, hanem légköri aszály is sújtotta vármegyénket, így a növények nem tudták fenntartani a megfelelő egyensúlyt a párologtatással 

– mondta el portálunknak Csáki Balázs.

Jelentős területet érintett a kár

– Konkrét számokat egyelőre még nem tudunk, értékmentés zajlik, de azt látjuk, hogy jelentős területeken a kukoricák fele leszáradt. Azokon a mélyfekvésű, jó vízgazdálkodású területeken, ahol a vetést időben sikerült elvégezni, ott is terméscsökkenés várható – ismertette a NAK nógrádi elnöke.

Hozzátette, hogy a gazdák kárenyhítést kérhetnek, akár internetes bejelentőn keresztül, vagy a falugazdászok segítségét is kérhetik a károk bejelentésében. Arra is kitért, hogy az elszáradt növények veszteségként jelentkeznek a gazdaságokban. Esetleg, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak és megfelelő gépparkkal rendelkeznek, azok be tudták takarítani még vegetációs állapotában siló kukoricának, így mentve a termést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!