Alkotás

2024.09.12. 19:50

Karikatúráival hódítja a világot a lucfalvai rendőr

Fontos üzenetet hordoznak a lucfalvai Bacsa Gergely főtörzsőrmester karikatúrái, aki a világot körülvevő gondokra szeretné felhívni a figyelmet, mint például az éhínségre, a háborúra, vagy a környezetszennyezésre. Rajzaiért pedig már számos hazai és nemzetközi díjat is kapott.

Nagy Orsolya

Bacsa Gergely mintegy huszonöt évvel ezelőtt kezdett rajzolni. Akkor még csak kollégái karikatúráit rajzolta meg, de ügyelt arra, hogy ne a kedvezőtlen tulajdonságokat emelje ki, amelyek esetleg sértők lehetnek számukra – fogalmazott a Zsaru Magazin.

karikatúra
Bacsa Gergely huszonöt éve rajzol karikatúrákat
Forrás: police.hu/Zsaru magazin

Rajzai vicclapokban is megjelentek

A főtörzsőrmester a magazinnak felidézte a kezdeteket. Az egyik osztálytársa inspirálta, aki rajzolt egy humorlapba és úgy érezte, ő is megpróbálja.

„Mindig volt nálam ceruza és papír. A pályám elején mindenhova magammal vittem a kis noteszemet is, abba rajzoltam, ha eszembe jutott valami. Volt, amikor éjszaka tízpercenként felkeltem rajzolni, mert beugrott valami. Elég vizuális vagyok, ha meglátok egy képet, sokszor nekem teljesen más jut róla az eszembe, így azt már továbbgondolva rajzolom le. Később magazinoknak kezdtem küldözgetni a munkáimat. Végül egy év után hívtak fel az egyik laptól, hogy tetszenek a munkáim. Így indult szituációs rajzokkal a pályafutásom. Karikatúráim vicclapokban jelentek meg, a legtöbb ma már nem kapható: Pistike, Móricka, Kismalac, No Komplett, Poénvadászat.”– mondta Bacsa Gergely. 

Hozzátette: a legnagyobb áttörést az hozta meg a számára, amikor 2005-ben felkérték a Füles magazin címlapjának szerkesztésére, ahol három évig dolgozott külsősként. 

Ott nem csak címlapokat rajzolt, de a magazin hasábjain is ő találta ki a poént, amihez megrajzolta a szituációs rajzokat, majd ezekre szerkesztették a keresztrejtvényt. Többségében pedig szabad kezet kapott, csak az évszakokhoz, illetve az aktuális címlaphoz kellett igazítani a rajzokat.

Számos díjjal ismerték el tehetségét

Bacsa Gergely arra is kitért, hogy 2008-ban megnyerte a Füles Aranyceruza Díját, amelyre a legbüszkébb. Ezen túlmenően a francia Humour & Vigne különdíját is megkapta, de első helyezést ért el a szlovák A.L.E.X.-en, valamint különdíjasa lett a török UCGE pályázatának, ezüstérmese pedig a szerb Golden Helmetnek. Ráadásul Argentínában és Luxemburgban is dobogós helyen végzett versenyeken. Emellett 2010-ben Százhalombattán az "Ez van" valamint, 2015-ben Pécsen a Pannonpower pályázatán szintén első helyen végzett. Idén augusztusban rendezték meg Körmöcbányán a Kremnické Gagy fesztivált, amelyen az európai országok legkiemelkedőbb színházi-, kabaré- és zenei csoportjai, valamint szólistái versenyeztek egymással. Itt első helyezést ért el karikatúra kategóriában, és ezzel elhozta az Golden Gander-díjat.

Elhozta a Golden Gander-díjat
Forrás: police.hu/Zsaru magazin

A főtörzsőrmester a magazinnak elárulta azt is, a környező országokból érkező művészek különböző kategóriákban mérettették meg magukat. Ő maga karikatúra kategóriában indult és nem csak a zsűri, de a közönség is rá szavazott. 

A verseny témája pedig nem más volt, mint a kisebbség, ami Gergelyt személyesen is érinti, mivel szlovák nemzetiségű.

 Ezenfelül egyébként több rajzzal is pályázhattak a résztvevők, illetve a helyszínen egy előre licitált lapra kellett rajzolni a bírák és a közönség előtt. Ez kihívás volt, hiszen elmondása szerint nem szereti, ha nézik őt rajzolás közben, ezért egy kicsit feszélyezte, de végül belejött és tetszett is neki, hogy új eszközöket próbálhatott ki.

Biztonsági őrként is dolgozott

Mint kiderült, a főtörzsőrmester korábban biztonsági őrként dolgozott, de a rendőri hivatás mindig érdekelte, ezért 2011-ben objektumőrként szerelt fel a Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság objektumvédelmi főosztály 1. őrségi osztály BM alosztályára. Később technikusi pozícióba került, ahol azóta is szolgál.

Karikatúrák ezreit rajzolta már meg
Forrás: police.hu/Zsaru magazin

Bacsa Gergely arra is kitért, hogy volt néhány év, amikor nem rajzolt, de új lendületet kapott. A díj jól mutatja, hogy milyen irányban halad. Úgy érzi megtalálta azt, ami a leginkább közel áll a szívéhez. 

Azokat a pályázatokat kedveli a leginkább, amelyek valamilyen fontos témát érintenek, így például azt, hogy tenni kell valamit a bolygónkért, a gyerekeinkért. Éppen ezért a legtöbb rajza a globális felmelegedésre, a háborúra, az éhínségre és a környezetszennyezésre hívja fel a figyelmet.

 Ezeket ugyanis mindenki érti, még szavak nélkül is. Az egyik álma pedig, hogy egy nap majd saját kiállítást rendez alkotásaiból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában