Ünnep

2024.09.12. 18:40

Kilencven évesen is sürög-forog a kazári viseletkészítő

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték a kazári nyugdíjasok Nagy Imrénét, azaz a település Rebi nénijét.

Veres Edina

Kazár településen talán nincs is olyan lakos, aki ne ismerné Nagy Imréné Kovács Rebekát, vagy ahogy a helyiek csak becézik, Rebi nénit, aki a közelmúltban ünnepelte kilencvenedik születésnapját. A hagyományőrző viseletkészítő számára – ahogy arról portálunk is beszámolt – 2022-ben az államalapítás ünnepe alkalmából Csák János miniszter a Népművészet Mestere kitüntetést adományozta a népművészet területén nyújtott évtizedes munkássága elismeréséül.

kilencven
Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Rebi nénit
Forrás: Beküldött

A közelmúltban a szépkorú a már említett jeles, „kerek” évforduló alkalmából fogadott otthonában vendégeket. Szabó Imréné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a helyi nyugdíjasok közössége képviseletében néhányan ellátogattak Rebi nénihez, akit sok szeretettel köszöntöttek mind névnapja, mind kilencvenedik születésnapja alkalmából.

Kilencvenedik születésnapján is serénykedett Rebi néni

„Rebi néni egy nagy tál kelt tésztát dagasztott, amelyből túrós lepényt, buktát és mákos hajtoványt sütött. Megmutatta a gyönyörű szobáit, amelyek múzeumnak is beillenek. A baromfi udvarban a libák gágogással fogadtak minket, de van ott kacsa, gyöngytyúk, csirke, kakas, és saját keltetésű kiscsirke. Minden jószágot Rebi néni maga etet és gondoz – olvasható Szabó Imréné bejegyzésében, amelyből az is kiderült, hogy az állatok mellett a szépkorú kertjére is nagy gondot fordít. 

Veteményesében a mindennapi étkezéshez megtermeli egyebek mellett a krumplit, a babot, paradicsomot, paprikát, répát és még sorolhatnánk mit termel. 

A vendégek pedig a kert mellett a kazári hagyományőrző viseletkészítő otthonát is megcsodálták, miközben átélték a falak között őrzött tradíciók hangulatát, illetve megcsodálták a meseszép népviseleti ruhadarabokat.

Meglepték otthonában a viseletkészítőt, aki máig sürög-forog a ház körül
Forrás:  Facebook/Szabó Imréné

„Szóval Rebi néni háza és portája Kazáron egy élő „skanzen”, amit ő működtet” – zárta a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke posztja sorait, míg az azokhoz megosztott képek tanúsága szerint virágcsokorral köszöntötték Rebi nénit, akinek jó egészség mellett azt kívánták, hogy még sokáig adjon számára a Jóisten erőt ahhoz, hogy támogatni tudja a nyugdíjas egyesület tagjait a kazári hagyományok megőrzésében és átörökítésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában