Diplomácia

3 órája

Orbán Viktor a közösségi oldalán gratulált az Osztrák Szabadságpárt győzelméhez

Az FPÖ, a Patrióták tagja csaknem megduplázta a támogatottságát.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) kezet fog Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalásuk előtt Bécsben 2024. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Újabb győzelem a Patrióták számára. Erről írt a tegnapi osztrák választások kapcsán Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint ez történelmi siker Ausztriában.

Gratulálunk Herbert Kicklnek

– közölte az X-en a kormányfő.

Az Osztrák Szabadságpárt nyerte Ausztriában a parlamenti választást a hivatalos részeredmények szerint

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerte meg Ausztriában a vasárnapi parlamenti választást a szavazatok 29,2 százalékával a belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos részeredmények szerint.

Az eddigi koalíciós kormányban részt vevő konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a második helyre szorult a voksok 26,5 százalékával. A párt teljesítménye 11 százalékponttal csúszott vissza a 2019-es eredményéhez képest.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 21,1 százalékot szerzett, és ezzel a harmadik helyre került. A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) a szavazatok 9 százalékát kapta, míg az eddig az ÖVP-vel kormányzó Zöldek 8 százalékot szereztek.

A belügyminisztérium által közölt részeredmények már tartalmazzák a postán leadott szavazatok nagy részét, a 100 százalékos feldolgozottságú hivatalos végeredmény várhatóan csütörtökig születik meg.

Herbert Kickl, az eddig ellenzékben politizáló FPÖ elnöke pártja választási győzelmével kapcsolatban azt mondta: a választók határozott véleményt mondtak, és a szavazás eredménye "világosan mutatja, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább az országban".

Ahhoz, hogy Herbert Kickl kancellár lehessen, pártjának koalíciós partnerre lesz szüksége, akivel együtt parlamenti többségre tehet szert. Korábban azonban minden osztrák politikai párt világossá tette: nem akar koalíciót kötni az általuk szélsőjobboldalinak tartott FPÖ-vel. Karl Nehammer osztrák kancellár a részeredmények ismeretében hamar ismét leszögezte, hogy nem fognak együttműködni az FPÖ-vel.

A vasárnapi választás eredménye történelmi fordulatnak tekinthető Ausztriában. Korábban soha nem fordult még elő, hogy az ÖVP és az SPÖ egyaránt ilyen gyengén szerepelt volna. Ez az első alkalom, hogy a szociáldemokraták a harmadik helyre csúsztak vissza, az ÖVP-nek pedig ez volt az eddigi egyik leggyengébb választási szereplése.

Elemzők szerint az FPÖ-nek kedvezett az osztrák népesség elégedetlensége a gazdasági válság, a fokozódó munkanélküliség és a magas infláció miatt. Az Osztrák Szabadságpárt határozott bevándorlásellenes álláspontja szintén nagy népszerűségnek örvend. Választási programjában az FPÖ szigorúan korlátozott migrációs politikát ígért: szorgalmazzák a bevándorlók hazatoloncolását, és nagyobb "homogenitást" akarnak az osztrák társadalomban. Az FPÖ továbbá pártolja, hogy oldják fel az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, és bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást.

Kickl az ORF-nek vasárnap éjjel adott nyilatkozatában azt mondta, úgy érzi, nem kell változtatniuk programjukon. Kickl azt javasolta az FPÖ-vel történő együttműködést eddig élesen elutasító pártoknak, hogy "tegyék fel maguknak a kérdést, hogy is állnak a demokráciával, és inkább aludjanak egyet az eredményre", mielőtt nyilatkoznak.

 

Brüsszel retteg az osztrák választások miatt

Világos az osztrák választópolgárok akarata, egyeseknek mégis nehezére esik elfogadni azt. Brüsszel retteg egy, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezette kormánytól – tükröződik a Politico brüsszeli hírportálnak az osztrák választás eredményéről tudósító cikkéből.

Míg az eddigi kormány vezető ereje, az ÖVP a szavazóinak csaknem harmadát elvesztette, az FPÖ, a Patrióták tagja úgy nyerte meg az ausztriai választást, hogy csaknem megduplázta a támogatottságát – hívja fel a figyelmet a brüsszeli lap, megjegyezve, hogy az Osztrák Szabadságpárt példaképnek tekinti Magyarországot.

Ha Herbert Kickl pártjának sikerül koalíciót létrehoznia, akkor az Európai Uniónak egy olyan euroszkeptikus populista blokkal kellene szembenéznie, amely Ausztriát, Magyarországot és Szlovákiát, valamint a jövő évi választások után esetleg a Cseh Köztársaságot is magában foglalná. Az FPÖ egyik fő hibájaként azt hozzák fel, hogy idegenellenes, mert kívül akarja tartani a migránsokat

– derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A cikk szerzője abban reménykedik, hogy az FPÖ-nek nehéz, szinte lehetetlen lesz kormányt alakítania (néhány hónappal ezelőtt egyébként ezt jósolták Hollandiában Geert Wilders pártjának is). Mint írja, a kancellár és a miniszterek kinevezéséről az utolsó szót a köztársasági elnök mondja ki, Alexander Van der Bellen pedig aligha lesz hajlandó kancellárrá kinevezni az FPÖ vezetőjét, Herbert Kicklt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában