Közel-keleti konfliktus

2024.08.09. 16:45

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint sokkoló az izraeli pénzügyminiszter gázai éhínséggel kapcsolatos kijelentése

Az izraeli–palesztin háború 308. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai a Gázai övezet középső részén fekvő al-Magazi menekülttáborban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Megszólalt a a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója

John Kirby arról számolt be, hogy  hogy amerikai tisztségviselők részt vesznek a gázai övezeti tűzszünet véglegesítése érdekében augusztus 15-re Dohában vagy Kairóban összehívni tervezett tárgyalások előkészítésében.

John Kirby utalt arra, hogy csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír közös nyilatkozatban sürgette Izraelt és a Hamászt a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a két fél között fennálló nézetkülönbségek áthidalására.

Emlékeztetett arra, hogy Izrael jelezte delegációja részvételét az augusztus 15-i tárgyalásokon, míg katari és egyiptomi részről a Hamász illetékeseit próbálják meggyőzni arról, hogy szintén üljenek tárgyalóasztalhoz.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok a megállapodás megkötését várja-e a jövő csütörtöki egyeztetéstől, amennyiben az megvalósul Izrael és a Hamász képviselőinek részvételével, John Kirby úgy fogalmazott, hogy "meg kell látni, hova vezet", de sürgető a kérdés. Hozzátette, hogy "megállapodást akarunk, aminek elérése lehetséges, de vezetői képességet és kompromisszumot igényel".

Ugyanakkor élesen bírálta az izraeli kormány pénzügyminiszterét, aki a szóban forgó többlépcsős tűzszüneti megállapodást veszélyes csapdának nevezte. Az amerikai illetékes szerint félrevezető Becalel Szmotrics azon állítása, amely szerint a tűzszüneti megállapodás elfogadása egyenértékű azzal, mintha Izrael megadná magát a palesztin Hamásznak.

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója 
Fotó: Samuel Corum / Forrás: MTI/EPA/SIPA USA pool

Az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója egyben megerősítette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz, és készen áll, hogy Izrael számára minden segítséget megadjon, ha támadás érné, és minden fenyegetést komolyan vesz, amely Irán részéről a zsidó állam ellen irányul.

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter gázai éhínséggel kapcsolatos kijelentését

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter azon hét eleji kijelentését, amelyben Becalel Szmotrics azt mondta, 

nem fogja hagyni a világ, hogy halálra éheztessünk kétmillió embert, pedig ez talán indokolt lenne erkölcsileg azért, hogy elérjük a túszok szabadon bocsátását.

Volker Türk emberi jogi főbiztos reagálását a hivatali szóvivője, Jeremy Laurence ismertette a sajtóval. Elmondta, hogy 

a főbiztos a legnagyobb határozottsággal utasítja vissza ezt a gyűlöletkeltő, ártatlan civilek elleni kijelentést,

", hozzátéve, hogy 

a civilek halálra éheztetésének háborús eszközként való felhasználása háborús bűncselekmény, és egy ilyen nyilvános kijelentés azzal a kockázattal jár, hogy egyéb borzalmas bűntettek elkövetésére sarkall embereket.

A szóvivő ezután kiemelte, hogy "

az ilyen kijelentésekkel szemben legalább a kijelentést tevő országában vizsgálatot kell indítani főleg akkor, ha egy közszereplő mond ilyet.

Szmotrics kijelentését – amely egy, a Gázai övezet jövőjéről szóló tanácskozáson hangzott el – azóta több ország, köztük Izrael szövetségesének számító országok – képviselői is elítélték.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában