Álláspontok

2024.06.08. 17:26

A tűzzel játszik Joe Biden, a világháború kitörését kockáztatja

Két magyar szakértő, Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője és Schaller-Baross Ernő EP-képviselő nyilatkozott az amerikai Breitbart hírportálnak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok engedélyezte, az ukránok amerikai fegyverekkel támadjanak Oroszországon belüli célpontokat – adta hírül a Magyar Nemzet.

MW

Emmanuel Macron francia államfő (j) és Joe Biden amerikai elnök az ismeretlen katona emlékmûvénél tartott ünnepségen Párizsban 2024 június 8-án

Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Ludovic Marin

Az előzményekkel kapcsolatosan felidézik, hogy az amerikai elnök elutasította azokat a véleményeket, amelyek szerint a döntésével, hogy fegyvereket küldött Ukrajnának, közvetlenül bevonja az Amerikai Egyesült Államokat az orosz–ukrán háborúba. Joe Biden azzal érvelt, kizárólag azt engedélyezte, hogy a fegyvereket az ukrán–orosz határ közelében használják fel, ahol az orosz erők Ukrajnára csapásokat mérnek.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint a fegyverek használatának korlátozása ellenére is veszélyes játékot űz Joe Biden.

Félek, mivel az oroszok hajlamosak hirtelen döntést hozni. Ilyen hirtelen eszkaláció volt 2014-ben a Krím elfoglalása, ilyen hirtelen eszkaláció volt, amikor 2022-ben megindították a teljes körű háborút. Nagyon tartok attól, hogy mi lehet a következő lépés az oroszok részéről. Minden lépés, ami fokozódást jelent ebben a háborúban, csakis rossz lépés lehet

– mondta az elemző, aki hozzátette, hisz Joe Bidennek, amikor azt mondja, nem akarja, hogy amerikai katonák haljanak meg Ukrajnában.

De ha ez a célja, akkor meg kell értenie, hogy nincs hova tovább fokozni a helyzetet. A helyzet egyszerű, az ukrán hadsereg nem lesz képes sikeres támadó hadműveleteket folytatni a jelenlegi hadsereggel, ami azt jelenti, amennyiben Joe Biden elutasítja az amerikai csapatok bevonását ebbe a háborúba, akkor a helyzet deeszkalációját kell támogatni.

– fejtette ki a szakértő, aki elismerte, hogy az álláspontját nem támogatja a liberális oldal, sőt néhány konzervatív kollégája körében sem túl népszerű az. 

Kiemelte, Ukrajna győzelme lehetetlen a nyugati csapatok bevonása nélkül, az viszont a vörös vonal átlépését jelentené.

Nagyon félek attól, hogy a harmadik világháború felé haladunk

– mondta Schaller-Baross Ernő EP-képviselő, akinek az álláspontjára szintén kíváncsi volt a Breitbart hírportál.   

Először azt állították, hogy csak sisakokat küldenek. Aztán azt mondták, hogy kézifegyvereket és gránátokat küldenek. Végül azt mondták, hogy tankokat is bevetnek. Aztán tényleg küldtek F–16-osokat. Most pedig úgy döntenek, hogy az ukránok ezeket a fegyvereket használhatják az Oroszország elleni harcban. Itt atomháborúról beszélünk. Véget kell vetnünk ennek az őrültségnek. Két éve nincs előremozdulás a fronton, és emberek halnak meg

– fogalmazott a szakértő, aki reményét fejezte ki, hogy a vasárnapi európai parlamenti választások után a békebarát konzervatívok lesznek többségben, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a tűzszünet érdekében.

Az eredeti, teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában