Diáksport

2024.06.27. 19:45

Év tesitanára: örömkönnyek között ünnepel tanítványaival a pedagógus

A minap átadták a nógrádi Év tesitanára díjakat. A kétszáz főnél kisebb iskolák testnevelői közül Makkai Máté, a nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola szerezte meg a győzelmet. Vele beszélgettünk a pályafutásáról és az Év tesitanára díjról.

Bakos László

Makkai Máté is az év tesitanára lett

Forrás: Beküldött fotó

Miért a testnevelést választotta?
– A sport régi szerelem számomra, amióta az eszemet tudom, valamilyen labda pattog körülöttem. Kisgyerekkorom óta focizom, de amire lehetőségem volt, azt kipróbáltam az iskolában, vagy azon kívül. Kézilabdáztam, röplabdáztam, ping-pongoztam, még teniszeztem is. Mégis a kedvenc tantárgyam a történelem maradt. A gimnázium után ifjúságsegítést tanultam, valahogy az embereken való segítő szándék ragadott magával. Aztán ebben a szakmában nehéz volt elhelyezkedni, viszont a közösségi eseményeken mindig ragadtak rám a gyerekek, sokszor azon kaptam magam, hogy 5-10 gyerekkel sportolok, vagy játszok. Rengetegen mondták, hogy pedagógusnak kellene mennem. A sok tanács után elkezdtem gondolkozni, hogy tényleg ez lehetne az én hivatásom, aztán pedig adta magát, hogy a testnevelés és a történelem lesz a két szakom, amit azóta sem bántam meg, hiszen már öt éve Nógrádon vagyok testnevelés és történelem szakos tanár. 

Év tesitanára
Tanítványai szeretik és tisztelik az Év tesitanára címmel kitüntetett pedagógust
Forrás: Beküldött fotó

Hogyan változtak a gyerekek azóta, hogy elkezdett tanítani?
– Bár én nem olyan régóta tanítok, de ezalatt a kevés év alatt is van észrevehető változás. A gyerekek figyelmét nehezebb lekötni, kevesebb ideig figyelnek rám és mindig újabb és újabb ingerrel kell kiszolgálni őket, az eredményesebb oktatásért. Egyre gyakoribbak a közös insta-sztorik, vagy a közös berealek, amikkel közös kapcsolódási pontot alakítunk ki a diákjaimmal. 

Az Év tesitanára a Kisiskolás országos versenyen is részt vett, 27 tanítványával

Milyen eredményeket értek el a tanítványai az országos megmérettetéseken a vezetésével?
– A legnagyobb eredmény, hogy a tavalyi évben három csapattal is képviseltük Nógrád vármegyét a Kisiskolás országos versenyen. Nem kevesebb, mint 27 diákunkkal utaztunk Debrecenbe. Kézilabdában a hetedik helyen végeztünk, labdarúgásban a 12. pozícióban zártunk, a lány atlétika csapatunk pedig a 15. lett. Jelenleg is futball és atlétika csapatunk a pécsi országos megmérettetésen versenyez a legjobb helyezés elérése érdekében.

Mely sportágak állnak közel a szívéhez?
– Az abszolút kedvenc a labdarúgás, jelenleg is aktívan futballozom a Nógrád vármegyei első osztályban, illetve edzősködöm egy U16-os és egy U19-es focicsapatnál, ahol az aktuális bajnokságban mindkét csapattal a dobogón végeztünk. Így mondhatni, második otthonom a futballpálya. Emellett a középiskolában röplabdáztam, a mai napig nyaram nagy részét a strandröplabda pályán töltöm, de ezek mellett imádom a kézilabdát és a teniszt is, illetve ha más sportra nincs lehetőségem, felveszem a futócipőm. 

Miért szép ez a szakma?
– Ebben a szakmában a legszebb pillanat, amikor megtanítok valamit a gyerekeknek. Példaként eldob egy kézilabdát a kezdeti nehézségek hibáival, én pedig adok neki egy tanácsot, például hogy emelje feljebb a könyökét. Megfogadva tanácsom, dob egy hatalmas gólt, aztán egy elégedett mosollyal az arcán rám néz, és én boldog vagyok, hogy ebben a folyamatban részem lehetett. Vagy amikor egy vármegyei verseny döntőjében diadalmaskodunk és az örömkönnyek közt ünneplejük a győzelmet, ezek a pillanatok megfizethetetlenek. De nem is kell mindig ilyen fennkölt pillanatokat keresni, hanem csak mikor a nap végén összeszámolom, hogy a testnevelés órán az edzéseken ma 80-90 gyerek miattam sportolt, ahelyett, hogy bármi káros tevékenységet végzett volna, szívderítő felismerés. 

Az általa edzett focicsapatok nemzetközi tornákon is remekelnek
Forrás: Beküldött fotó

Mi a véleménye a mindennapos testnevelésről?
– Szerintem ez egy nagyon jó dolog, amennyiben a technikai és személyi feltételek adottak. Szerencsére a mi iskolánkban ez nagyon jól működik, de sokszor hallom kollégáktól, hogy ez nem mindenhol megy így. 

A tehetség, vagy a szorgalom a fontosabb, ha valaki sikeres sportoló szeretne lenni?
– Véleményem szerint a szorgalom. A tehetség kibontakozásához a szorgalom elengedhetetlen. Ha valaki tehetséges, de nem teszi bele munkát, előbb-utóbb az, aki bár nem annyira tehetséges, de mégis szorgalmas, az meg fogja előzni, jobban fog teljesíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában