UEFA-statisztikák

2024.06.27. 14:25

Gulácsi és Schäfer a magyarok legjobbjai, Szoboszlait már várják vissza Liverpoolba

Bár a magyar válogatott kiesett a németországi Európa-bajnokságról, több olyan futballista akadt Marco Rossi keretében, akik az UEFA hivatalos statisztikai mutatói szerint a top 10-ben végeztek a csoportkör végi összesítés alapján a teljes mezőnyben. A válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominik nem került fel a listára, de őt pedig már nagyon várják vissza a Liverpool-szurkolók.

MW

Schäfer András teljesítménye kiemelkedett: 35,9 kilométert tett meg a három meccsen

Forrás: AFP

Fotó: Gokhan Balci

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában csodás győzelmet aratott Skócia felett, ám a többi eredmény kedvezőtlenül alakult, így Marco Rossi együttese nem jutott be a nyolcaddöntőbe – derült ki az Origo oldaláról. Bár a magyar csapat búcsúzott a kontinenstornától, többen is jó teljesítményt nyújtottak a nemzeti tizenegyből az UEFA statisztikai összesítése szerint.

Euro 2024: Scotland - Hungary
Gulácsi kilenc védést mutatott be három meccsen
Fotó: Marijan Murat / Forrás: AFP

Schäfer András a futógép

Nagy kérdés volt az Eb előtt, hogy Marco Rossi melyik hálóőrt választja majd. Az olasz-magyar szakember végül Gulácsi Péter mellett tette le a voksát. Aligha ezen múlt a siker vagy a kudarc, hiszen

 Gulácsi jól teljesített az Eb-n, ezt a statisztika is alátámasztja: a Lipcse kapusa kilenc védést mutatott be három meccsen, amivel holtversenyben a nyolcadik helyen zárta a csoportkört

 – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

A kapusrangsort a magyarokat végül Portugália legyőzésével „kiejtő” Georgia kapusa, Mamardashhvili vezeti 20 védéssel, a harmadik helyen pedig a skót Gunn következik, aki letarolta Varga Barnabást a mieink elleni mérkőzésen

Ami a futóteljesítményeket illette, a magyar mezőnyjátékosok között Schäfer András teljesítménye kiemelkedett: 35,9 kilométert tett meg a három meccsen. Ezzel az Union Berlin játékosa az utolsó, szerda esti mérkőzések után az előkelő ötödik helyre került a csoportkör végi rangsorban. 

Érdekesség, hogy a passzhatékonyság tekintetében két magyar játékos is hibátlanra vizsgázott az Eb-n, de kisebb meglepetésre nem találjuk ott Szoboszlai Dominikot.

Szoboszlait már várják vissza Liverpoolba

Kleinheisler László és Gazdag Dániel is 100 százalékos mutatóval zárta az Eb-t, azaz egyiküknek sem volt pontatlan passza. Ezt persze érdemes a helyén kezelni, hiszen mindketten keveset játszottak, Kleinheislernek összesen 16 passza volt, Gazdagnak pedig három, de azok mind csapattárshoz mentek – írta meg a Magyar Nemzet

Az egész Eb-n hatalmas nyomás alatt játszó és a végén pedig már sérüléssel küzdő Szoboszlai Dominik passzpontossága 81 százalék körül volt, de a Liverpool játékosa így is rengetegszer hozta helyzetbe a társait a tornán. Apropó, Liverpool! A szurkolói oldalak között akad, amelyik különösebben nem bánja a magyar válogatott kiesését, mondván, Szoboszlai így már most megkezdheti a pihenését, és ott lehet a csapattal az előszezonban. Ennek maximum tényleg csak az angol klub drukkerei örülhetnek, a magyar szurkolókat azonban nem vigasztalja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában