Sportlövészet

2024.07.27. 09:14

Salgótarjáni sportlövő tippjei a válogatott olimpiai szerepléséről

Papanitz Zoltán kértük meg, hogy ossza meg velünk, mit vár a szombaton bemutatkozó sportlövő olimpikonjainktól.

Bakos László

A salgótarjáni sportlövő, Papanitz Zoltán sorozatban három olimpián (Szöul, Barcelona, Atlanta) is szerepelt, újpesti színekben.

Papanitz Zoltán salgótarjáni sportlövő
A salgótarjáni sportlövő Papanitz Zoltán három olimpián is szerepelt
Fotó: B.L. / Forrás: Nool.hu

– Ütőképes magyar csapat utazott Párizsba, mindannyian klasszisok, még a paralimpikonok is. Folyamatosan bennük van a lehetőség, és ha „napjuk van” – sportlövészetben utóbbi fogalom hatványozottan fontos – nem sokan tudják megverni őket. Apró dolgok is képesek befolyásolni a verseny végkimenetelét. A jelenlegi keretben akad világklasszis, jó versenyző, de őstehetség is – mondta a kétszeres világbajnok sportoló.

– Az fog dönteni, hogy kit mennyire befolyásol az olimpia légköre és a körülmények. Én mindig túldimenzionáltam az olimpiát, nem lehet kizárni a felhajtást. Most Párizstól távol lesz a lövészet, ami sokat jelenthet, hiszen kimaradnak a nyüzsgésből – elevenítette fel Papanitz Zoltán.

A salgótarjáni sportlövő szerint már szombaton lesz kiért izgulni

A francia fővárostól közel háromszáz kilométerre fekvő Chateauroux-ban öt magyar lép lőállásba az olimpián, közülük négy, Mészáros Eszter, Péni István, Major Veronika és Pekler Zalán a tokiói játékokon is szerepelt, így nem lesz számukra új az olimpia, igaz, Japánban a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg a versenyeket, így teljesen más hangulatban és körítés mellett zajlottak a viadalok.

A sportlövőknél a légpuska vegyes csapat versenyszámban már a nyitónapon éremosztására kerül sor, és bár Péni István és Mészáros Eszter is betegséggel küszködött az elmúlt napokban, Kissné Oroszi Edit, a puskások szakágvezetője szerint az edzéseken mindketten „jó formát mutattak”, így ha bírják erővel, döntőbe juthatnak. Szintén lőállásba lép szombaton a női légpisztoly alapversenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika, ők egyelőre a fináléba kerülésért küzdenek.

Sportlövész tudnivalók

  • Összlétszám: 340 fő – 170 férfi, 170 női versenyző.
  • Versenyszámok: 15 – 6 férfi és 6 női, 3 vegyescsapat.
  • Indítható versenyzők egy országból: számonként két versenyző és két csapat.
  • Lebonyolítási rend: az egyéni alapversenyt követően a koronglövőszámokban, valamint a férfi gyorstüzelő pisztolyosok küzdelmeiben hatan, a többi puska és pisztoly számban nyolcan kerülnek a döntőbe. Minden számban az alapversenyt követően a döntősök eredményét nullázzák.
  • Helyszín: Chateauroux-i Lőtér.
  • Időpont: július 27. – augusztus 5.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!