Kerékpársport

2024.07.26. 10:31

A balassagyarmati klasszis kerékpáros osztotta meg olimpiai tippjeit

Rózsa Balázst kérdeztük arról, hogy mi várható az olimpia első napján rajtoló kerékpárosoktól. Az Epronex-Hungary Cycling Team kerékpárosa természetesen a két magyar indulóról is nyilatkozott.

Bakos László

– Mit vár a szombaton bemutatkozó kerékpárosoktól?
– Véleményem szerint a párizsi olimpiai játékok egyéni időfutam versenyszámában nem sok meglepetés várható. A férfiaknál a legfőbb éremesélyesek közé tartozik a regnáló világbajnok, a belga származású Remco Evenepoel, az olasz bajnok, a szám korábbi többszörös világbajnoka, Filippo Ganna és a brit Európa-bajnok, Joshua Tarling. A legfőbb favorit papíron Remco Evenepoel, de szerintem a Tour de France után hiányozni fog belőle az a frissesség, ami ahhoz kell, hogy a Tarling-Ganna kettős előtt végezzen. Valter Attilától egy top25-ös helyezésre számítok. A nők versenyében az amerikai Chloe Dygert a topfavorit, őt véleményem szerint csak a holland Ellen Van Dijk közelítheti meg. A dobogó harmadik fokára a belga Lotte Kopecky, az olasz Elisa Longo Borghini és szintén holland Demi Vollering hármasából állhat fel még valaki. 

ROGLIC, Primoz; EVENEPOEL, Remco
Papíron Remco Evenepoel a legesélyesebb
Forrás: MTI

– Egy héttel később pedig jönnek az újabb megmérettetések.
– A mezőnyversenyek esetében nem ennyire egyértelmű az érmesek kiléte. A szabályváltoztatások miatt mindösszesen kilencven versenyző indulhat a férfiaknál, emiatt egyik nemzet sem tudja az eseményeket kontrollálni teljes mértékben. Megjósolhatatlan, hogy a több mint 270 km-es verseny végén végül ki fog ünnepelni a Champs Elysée-n. A fogadóirodáknál a hazai pályán versenyző Julian Alaphilippe győzelmére fizetnek a legkevesebbet, de odaérhet még a belgák közül Wout Van Aert, Remco Evenepoel kettőse, a hollandoktól Mathieu Van der Poel, vagy az olasz Alberto Bettiol. Abban az esetben, ha mégis mezőnybefutó döntene, éremesélyessé válna a dán Mads Pedersen, az ausztrál Michael Matthews, vagy a Tour de France legutóbbi sprinttrikójának győztese, az eritreai Biniam Girmay. Ha Valter Attila jó napot fog ki, és jó pillanatban támad, simán a legjobb tíz versenyző között zárhat.

– Mi kellhet ahhoz, hogy Vas Kata Blanka dobogóra állhasson?
– A nők versenyében talán szűkebb azon versenyzők köre, akik közül kikerülhetnek az érmesek. A regnáló világbajnok Lotte Kopecky, a londoni bajnok holland Marianne Vos, Demi Vollering, és Elisa Longo Borghini tekinthetőek a legfőbb favoritnak, de Blanka is képes lehet arra, hogy éremmel zárjon, ha a szerencse is mellé áll.

Vas Kata Blankának az éremszerzés is sikerülhet
Forrás: AFP

Kerékpáros tudnivaló

Párizsban mindkét nem országúti kerékpáros mezőnyversenyében lesz magyar résztvevő: a nőknél Vas Blanka, a férfiaknál Valter Attila áll rajthoz, utóbbi egyéni időfutamban is indul. Három éve, Tokióban Valter Attila szerepelt a férfi mezőnyversenyben, aki bár letekerte a távot, szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a viadalt. Magyar női kerékpáros országúton másodszor indul, Izsák Éva 1992-ben 51. lett.

A sportág már az első, 1896-os athéni olimpia műsorán is szerepelt, akkor férfi mezőnyversenyt rendeztek. Később kivették a programból, és 1912-ben került vissza. Azóta különböző versenyszámokban mindig jelen volt az országúti kerékpár az ötkarikás játékokon. A jelenlegi négy szám 1996 óta szerepel változatlanul az olimpiákon.

  • Összlétszám: 180 fő, 90-90 férfi és nő.
  • Versenyszámok: mindkét nemnél mezőnyverseny és egyéni időfutam.
  • Indítható versenyzők egy országból: nemenként négy (négy a mezőnyversenyben, kettő az időfutamban).
  • Lebonyolítási rend: a mezőnyversenyben egyszerre, az időfutamban egyesével indítják a versenyzőket.
  • Helyszín: Trocadéro (mezőnyverseny rajt és cél), Invalidusok (időfutam, rajt), III. Sándor híd (időfutam, cél).
  • Időpont: július 27. (női és férfi időfutam), augusztus 3. (férfi mezőnyverseny), augusztus 4. (női mezőnyverseny).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!