Találkozó

2018.10.13. 17:25

Hagyományőrző lovasoktól visszhangzott a táj

Az Ózdi Táncos-völgyi Lovastanya, a helyi Forrás Lovastanya, valamint a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület idén immár hetedik alkalommal rendezte meg tradicionális lovastalálkozóját Mátracserpuszta festői környezetében.

P. K.

– A helyi tanyán a környékbeli résztvevők fogadása után közösen átlovagoltunk Istenmezejére az Ózdról és Felvidékről érkező lovas barátaink elé, ahonnét közösen vágtattunk vissza a nógrádi helyszínre – mondta érdeklődésünkre Bárnai Ádám, a Forrás Lovastanya vezetője.

Fejlődik a lovarda

A Forrás Lovastanya 2008 őszén kezdte meg működését Mátracserpusztán. A tanya folyamatosan fejlődik. A tanyán élő mintegy harminc lóból 15 folyamatosan „dolgozik”. Lovaik nagy részét maguk képzik, hogy alkalmasak legyenek az adott feladatokra: legyen szó lovas oktatásról vagy túráról. A tanyán egy önfenntartó gazdaságot is üzemeltetnek, maguk állítják elő a lovak és a vendégek számára szükséges élelmiszereket.

Hozzátette: ebben az évben is szép számban összegyűltek a lóháton érkező és népviseletbe öltözött érdeklődők. A rendezvényen megjelent mintegy negyven lovas jelenlétében a község lakói közösen megkoszorúzták az I. világháborús emlékművet, majd egy lovas ügyességi versenyen bizonyítottak a lóbarátok. Emellett a helyi lovardát az esemény ideje alatt bárki szabadon látogathatta, sok család élt az ingyenes lovaglás lehetőségével is. A találkozót egy fergeteges hangulatú és hagyományőrző bállal zárták, ahol a jelenlévők igazi közösségé kovácsolódtak össze. Bodor Ernőné polgármester hozzátette: a találkozót egy utcai nappal is megkoronázták. A hősök emlékművének megkoszorúzása után ugyanis a falubeliek a Csurgói-lovaskutat is felavatták, ahol a lovasok látványos bemutatót tartottak.

– Egy helyi család nemrégiben önerőből felújította a Dózsa György úton az utóbbi időben igencsak roskadozásnak induló kutat – mondta a községvezető. Az ivókutat a helyi diakónus is megáldotta, majd közös piknik zárta az össze­jövetelt.

(Borítóképünk beküldött fotó)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!