Úszás

2024.08.10. 11:30

Nem mindennapi távot úszott a karancslapujtői sportoló

Dr. Lukács Tünde a hosszabb futásokhoz (is) szükséges monotóniatűrése, és a holtpontokkal küzdés edzésben tartásához időnként hosszabb úszásokat is bevállal.

Bakos László

Elmondása szerint tavaly véletlenül fedezte fel a Tiszai Challenge nevű nyíltvízi úszórendezvényt, melyre nem volt kérdés, hogy később is ellátogat. Ez egy 10 km-es úszás, melyet pár éve a Tisza Tokaj feletti szakaszán, Tiszabercel és Balsa között rendez meg a köztes település, Gávavencsellő.

Dr. Lukács Tünde a jól megérdemelt éremmel
Forrás: Beküldött fotó

– Szerintem pár hétig heti háromszor 1,5-2 órás úszással bárki nekivághat. Bár 11 sikeres Balaton-átúszáson, és néhány 6 órás úszáson is túl vagyok, egyikre sem készültem ennél többel. Számomra nagyon szimpatikus, hogy nem versenyként, hanem kihívásként hirdették meg az eseményt, nem hirdetnek győztest, és mindenkit, aki a négyórás szintidőn belül célba ér, éremmel, ajándékokkal halmoznak el, valamennyi résztvevőt meleg ebéddel vendégelnek meg. A korábbi évek 50-80 fős indulójához képest idén közel 140-en vállalkoztunk az erőpróbára – mesélte Dr. Lukács Tünde.

A Tisza ugyan nem Balaton, de megvan a maga szépsége és varázsa a partját övező növényekkel, benyúló fatörzsekkel, a mélyben hol melegebb-hol hűvösebb vizű áramlataival. 

– Egy ilyen hosszú úszás monoton tud lenni, de a folyó több arcát mutatta most is. A felhőátmenetek miatt hol naposabb, derűsebb, csendesebb volt, majd borúsabb, szeles és hullámzó lett. Löktek hullámok hátulról, majd utána szemből. A szél miatt a vége felé már kicsit fáztam, az utolsó kilométeremen végül eleredt az eső is. A strandon sem zavar, ha esik, de élővízben izgalmasabb volt, és más illata lett a víznek, a levegőnek. Mire partra értem, már rendesen esett. Nem tudom, az eső miatt vagy egyébként is, akkor még nagyon kevesen voltunk főként lányok/nők a parton. Az órámat korábban kapcsoltam be, és később ki, 3;23-3;27 közötti időt úsztam, de 12685 métert sikerült a 10 km helyett – foglalta össze a sportolónő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában