Atlétika

2024.07.19. 15:49

Magyar sportdiplomáciai siker Edinburghban, salgótarjáni származású az egyik új alelnök

A skóciai sprinttávú világbajnokság hétfői pihenőnapján az edinburghi Pollock Halls rendezvényközpontjában tartotta meg a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) rendes közgyűlését.

Nool.hu

Jürg Hellmüller (balra), Ingrid Okkenhaug, Zentai László, Blair Trewin, Tom Hollowell, Linda Take, Ildze Straume és Dusan Vystavel

Fotó: Beküldött

A tisztújítással egybekötött közgyűlésen 39 nemzet delegációja volt jelen, több nemzet képviselői online csatlakoztak a sportági eseményhez.
A részvevők a leköszönő észt Leho Haldna elnök helyett egyhangúlag az amerikai Tom Hollowellt választották meg az IOF új elnökének.

Magyar sportdiplomáciai siker
Salgótarjáni származású alelnököt választottak. Jürg Hellmüller (balra), Ingrid Okkenhaug, Zentai László, Blair Trewin, Tom Hollowell, Linda Take, Ildze Straume és Dusan Vystavel
Fotó: Beküldött


Ezt követően a négy alelnök személyének a megválasztására került sor. A három új jelölt között volt a salgótarjáni származású dr. Zentai László, az ELTE intézetigazgató egyetemi tanára (30 szavazat!), akit a svéd Linda Take (24 szavazat) mellett választottak meg az IOF egyik alelnökének.
Az eseményen nyolc jelölt közül egy titkos szavazás után az új elnökség tagja lett még: Ingrid Okkenhaug (Norvégia), Ildze Straume(Lettország), Takashi Sugiyama (Japán), míg Jürg Hellmüllert (Svájc) újraválasztották.
Az IOF elnökségében a versenyzők képviseletét Eline Gemperle (Svájc) és Jonatan Ståhl (Svédország) fogja képviselni.
Az IOF elnökségét a következő kongresszusi időszakig Tom Hollowell elnök, dr. Zentai László Linda Take, Tatiana Kalenderoglu (Törökország), Dusan Vystavel (Czehország) alelnökök, valamint Blair Trewin (Ausztrália), Hannu Kottonen (Finnország), Jürg Hellmüller (Svájc), Ingrid Okkenhaug, Ildze Straume, Takashi Sugiyama, Eline Gemperle és Jonatan Ståhl elnökségi tagok fogják képviselni.
A közgyűlés végén kitüntetések átadásra került sor. Sokéves, a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetségben különböző tisztségeket betöltött dr. Zentai László, az IOF elnöksége által adományozott ezüst fokozatú elismerést (silver pin) vehette át.

Magyar sportdiplomáciai siker, salgótarjáni születésű az egyik új alelnök

A magyar sportdiplomáciai sikert követően elértük a 65 évesen még olykor a hazai és külföldi szenior versenyeken is rajthoz álló érintettet, akitől a gratulálás mellett megkérdeztük tőle, hogy miként jutott el idáig.
– Köszönöm a gratulációt. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy az IOF 1961-ben alakult. Magyarország egyike volt a tíz alapító országnak, igaz ekkor még önálló hazai szövetség nem volt, ez csak 1970-ben alakult meg, melynek élén Skerletz Iván, mint főtitkár állt egészen az 1996-os haláláig. Korábban egyetlen magyar tag volt a szövetség elnökségében, méghozzá Monspart Sarolta, aki 1982-1994 között hat cikluson át vett részt az elnökség munkájában. Amikor 1994-ben leköszönt, fontosnak gondolta, hogy legyen magyar képviselet az IOF-ben, én lényegében az ő javaslatára, de persze a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség támogatásával lettem a Térképbizottságnak a tagja, majd később ennek a vezetője. A mostani alelnöki megbízásom, mint a többi most megválasztott társamnak kétéves időtartamra szól – mondta Skóciából való hazaérkezését követően dr. Zentai László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában