Sport

2024.06.30. 18:33

Korábban a túlsúlya miatt bántották a kétszeres világbajnok erőemelőt

A tereskei Makkai Rebekát tiniként sokat bántották a túlsúlya miatt, ami rendkívül megviselte, depresszióval és önbizalomhiánnyal küzdött. Három évvel ezelőtt elhatározta, hogy életmódot vált, majd rátalált az erőemelésre és két világbajnoki címet is szerzett. Ma már saját edzőtermében készül a versenyekre, valamint segíti a hozzá hasonló nehézségekkel küzdő embereket.

Lászlók Judit

Három éve döntött az életmódváltás mellett

Makkai Rebekát túlsúlya miatt sokat bántották a középiskolában, ami rendkívül megviselte, depresszióval és jelentős önbizalomhiánnyal küzdött. Azonban elhatározta, hogy életmódot vált, és nem csak az étkezésére figyelt oda jobban, hanem 2022 szeptemberében egy rétsági edzőterembe kezdett el járni az édesanyjával. Itt találkoztak Rigó Richárd edzővel, aki segítséget nyújtott számukra. A közös munka során pedig felfedezte a tereskei lányban rejlő valódi erőt és tehetséget. Ezt követően pedig elkezdtek az erőemeléssel foglalkozni, majd egyre nagyobb súlyokat emlegetni. 

– Aztán egy alkalommal Rigó Richárd megkérdezte, hogy lenne-e kedvem az erőemeléssel komolyabban is foglalkozni, én pedig igent mondtam. Ezután általa kapcsolatba kerültem a mostani mentorommal Kovács Lajossal, a Kovács Műhely alapítójával és vezetőjével, majd csatlakoztam hozzájuk és magyar színekben, a Kovács Műhely Erőemelő Sportegyesület tagjaként még 2022-ben elindultam az első versenyemen – fogalmazott Makkai Rebeka, aki jelenleg heti háromszor edz. Egy alkalommal Budapesten vesz részt a Békásmegyer Fit Life edzőteremben Kovács Lajos taktikai és erőléti edzésén. Az edzőterem tulajdonosa egyébként Makkai Rebeka számára VIP kártyát biztosít, ezzel is segítve a felkészülését. Továbbá két alkalommal a saját edzőtermében készül, amelyet a szülei segítségével nyitott meg múlt év októberében Rétságon, az Ohana Fitness And Gym néven.

A sportág közösségének támogatása által sikerült kilábalnia a depresszióból

Makki Rebeka elmondása szerint ebben a sportágban leginkább a közösséget szereti, amely rendkívül sokat segített neki az elmúlt három évben. 

– Az elején nagyon féltem, mert úgy éreztem, hogy nem tartozom ide, de ez idővel megváltozott. Éppen ezért nagyon sokat köszönhetek ennek a közösségnek, valamint Kovács Lajos edzőmnek, aki az elejétől hitt bennem. Tulajdonképpen ők segítettek abban, hogy kijöjjek egy olyan nehéz időszakból, amit a depresszió és az önbizalomhiány okozott számomra. Mindezért pedig nagyon hálás vagyok – mondta a fiatal lány, akivel az elmúlt három évben nagyot változott a világ. Ugyanis tavaly októberben fél év kőkemény felkészülés után elérte élete eddigi legnagyobb sikerét, amikor is meg tudta húzni a 140 kilogrammot a GPC VB Kiskunfélegyháza versenyén. Ráadásul a második világrekord kísérlete is sikeres lett (deadlift) méghozzá 145 kilogrammal. Számára pedig ez azt jelentette, hogy valójában bármire képes lehet. 
 

Makkai Rebeka
Makkai Rebeka
Fotó: Beküldött

A tereskei fiatal újabb célokat tűzött ki maga elé

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve, Makkai Rebeka elárulta, továbbra is folytatja majd az erőemelést, azonban szeretne minél többet fejlődni. Mint mondta, a legnagyobb célja, hogy a következő világbajnokságon felhúzza a 150 kilogrammot.

Eredmények: 

Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa & Elit Show 2022: 2.hely (Deadlift) 130 kg; 2.hely (BenchPress) 62,5 kg

GPC VB Travana 2022: 2. hely (Deadlift) 130kg

Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa & Elit Show 2023: 2. hely (Deadlift) 122 kg

GPC VB Kiskunfélegyháza 2023: 1.hely (Deadlift) 145kg (rekord)

KiskunFélegyháza Mikulás Kupa: 1. hely (BenchPress) 60 kg; 1. hely (Deadlift) 140kg

Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa 2024: 1. helyezett (BenchPress) 65 kg

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában