Tájékozódási futás

2023.07.05. 13:09

Salgótarjáni sikerek a junior világbajnokságon

Hétfőtől egy hétig a romániai Nagybánya és környéke ad otthont a junior korú (19-20 évesek) tájékozódási futó egyéni és csapatváltó világbajnokságnak.

Stefán Antal Krisztián

Felföldi Tamás, Mag Viktória, Máramarosi Rita és Csoboth Márton (balról jobbra) csapatban nyertek világbajnok címet

Forrás: Beküldött fotó

A 41 nemzet 320 versenyzőjét felvonultató sportági viadalon hazánk csapatában helyet kapott a Salgótarjáni Dornyay két élversenyzője Mag Viktória és ikertestvére Mag Fruzsina is. Az eddig lebonyolított két versenyszám után a magyarok nagy meglepetésre két világbajnoki címet zsebeltek be.

Egyéniben lányoknál Máramarosi Rita, a nemzetek 4 fős váltó-csapatversenyében a két leányversenyző Mag Viktória illetve Máramarosi kiemelkedő teljesítményének köszönhetően Magyarország szerezte meg a világbajnoki címet.

Hétfőn Nagybánya keleti belvárosi részén a rövidtávú (sprint) verseny döntőjében lányoknál 156 tájfutó állt rajthoz.

Mindkettő tarjáni a mezőny elejére kapott rajtolási időt, ami egy rövidtávú versenyen nem éppen kedvező. A szervezési hibát is magával hozott kezdés után Mag Fruzsina célba érése pillanatnyi vezetést eredményezett, melyet a tíz perccel mögötte rajtolt testvére, Mag Viktória múlt felül. Utóbbi sokáig vezette a versenyt, de a mezőny második felében indult északi versenyzők lefutották az élről. A Dornyay tájfutója még tartani tudta bronzérmes helyezését, de a végén rajtolt Máramarosi Rita hibátlan futással világbajnoki címet szerzett hazánknak, miközben Mag Viktória csupán 3 másodperccel lemaradva a dobogó harmadik fokáról, végül a remek 5., pontszerző helyen végzett. Mag Fruzsina is alaposan kitett magáért hisz a népes mezőnyben a 21. helyen zárt.

Kedden, késő délután a város déli részében került sor a 4 fős nemzeti csapatváltók küzdelmére, ahol Mag Viktória, Felföldi Tamás, Csoboth Márton, Máramarosi Rita összeállításban nem kis meglepetésre, az esélyesebb északi nemzeteket megelőzve, Magyarország újabb világbajnoki címet szerzett.

Nemzeti egységünk első futója Mag Viktória volt, aki egy remek tájékozódási futást produkálva 15 mp-es előny mellett nem kis meglepetésre elsőként adta át a stafétabotot fiú csapattársának. A második váltásnál a 12., a harmadiknál pedig 10. helyen állt Magyarország, amikor az újdonsült egyéni világbajnok, Máramarosi Rita az akkor élen álló norvégek mögött fél perc hátránnyal kezdhette meg a záró táv teljesítését.

A hórihorgas magyar versenyző a táv felénél igencsak megközelítette a négyes élbolyt, majd ezt követően állva hagyta vetélytársait, így a csapatok küzdelmében Magyarország lett a világbajnok. A második egységben zárófutóként Mag Fruzsina a 17. helyen futott át a célkapun.

Sramkó Tibor tanítványai ezúttal is bizonyították, hogy a világ legjobb azonos korú sportolóival is eredményesen fel tudják venni a küzdelmet.

Eredményhirdetéskor újabb nógrádi érdekeltsége is volt a világbajnokságnak, hisz a díjakat a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) magyar elnökségi tagja, a salgótarjáni dr. Zentai László adta át.

A junior tájfutó világbajnokság a hét második felében az erdei küzdelmekkel folytatódik.

Eredmények:

Rövidtáv, lányok:

Világbajnok: Máramarosi Rita Magyarország (Veszprémi Honvéd, edzője Máramarosi István) 15:13 perc. 2. Pia Young Vik Norvégia 15:37. 3. Eeva Liina Ojanaho Finnország 15:50. 5. Mag Viktória Magyarország (Salgótarjáni Dornyay, edzője: Sramkó Tibor) 15:53. 21. Mag Fruzsina Magyarország 16:51.

Csapatváltó:

Világbajnok: Magyarország (Mag Viktória 1. Felföldi Tamás 12. Csoboth Márton 10. Máramarosi Rita 1.) 49: 44 perc. 2. Norvégia 49:57. 3. Finnország 50:11.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában