Röplabda

2023.01.18. 18:35

Figyelemreméltó sikereket értek el a szécsényi sportolók az ezredforduló végén

Szécsényben az ezredforduló utolsó évtizedében igen színes és mozgalmas volt a sportélet.

Sz. F.

Istók Ferenc (középen) és a gimnázium röplabda csapata

Forrás: Beküldött fotó

A labdarúgó csapat sok örömet szerzett a sportág híveinek, hiszen az 1992/93-as bajnoki évben helyi focitörténelmet írtak azzal, hogy megnyerték a bajnokságot a nyugati csoportban. Pénzes István edző tanítványai az igazi sporttörténelmet azzal írták, hogy rájátszásban felülkerekedtek a keleti csapat győztesén, s ezzel jogot szereztek az NB III-ban való szereplésre, ahonnan 1998-ban kiestek. Megérdemli a serdülőcsapat is, hogy róluk is megemlékezzünk. Az 1999-2000-es bajnoki évben megnyerték a megye-bajnokságot. A húsz mérkőzésből mindet megnyerték, még döntetlenjük sem volt. Ami a Góliát focit illeti 1993-ban a 4. évfolyamosok a megye-bajnokság bronzérmesei lettek, míg a második évfolyamosok az élen végeztek. Még egy adalék az évtized labdarúgásához: Azok a játékosok, akik nem fértek be a megye-bajnokságba játszó első csapatba, megalakították Szécsény II. csapatát, és a megye harmadik vonalában játszottak.

A városban köszönhetően Vincze Mártonnak megjelent az autósport. Az autóversenyző 1990-ben kezdett el versenyezni. Először Váncon állt rajthoz, ahol megnyerte élete első szlalom versenyét. 1997 és 1998-ban a téli megmérettetésen abszolút kategóriában az első helyen végzett. A verseny után a nézők a vállukra vették, s úgy ünnepelték. Ezt követően még számos rangos versenyen indult el és győzött.

Szigeti Zoltán a síelés mellett mindig is vonzódott a technikai sportágakhoz. Szakmájából adódóan az autóversenyzés állt a legközelebb hozzá. Első alkalommal 1995. május 27-én Szécsényben a Vincze Márton által szervezett autós ügyességi versenyen indult el. Elmondhatta magáról, elindultam, versenyeztem, s győztem. Ezt követően az évtized során még számos versenyen képviselte a várost Vincze Mártonnal együtt. Az autósport verseny városi alapítójának a követői a mai fiatalok, a két tehetséges versenyző Vincze Ferenc és Velenczei Ádám.

A 90-es évek elején két lelkes karatézó Bagyal Péter és Vankó Sándor Szécsényben megalakította a Kiokushyn egyesületet és foglalkoztak az ifjú karatézókkal. Később Vankó Sándort a munkája máshová szólította, így Bagyal Péter foglalkozott a fiatalokkal. 1993-ban az Országos Gyermek- és Ifjúsági bajnokságon a Szécsényiek közül öten a legjobb 8 között végeztek, míg a Bozó Viktor, Rádi Balázs és Mosó Miklós összetételű csapat megszerezte a győzelmet. Martfűn, a nemzetközi Tisza Kupa-versenyen Bozó Viktor ezüstérmet vehetett át. 1994 októberében Miskolcon került sor a III. Gyermek és Junior Világkupa verseny küzdelmeire, amelyen harminc ország, több mint 2000 versenyzője vett részt. Deák Krisztián és Bozó Viktor az élmezőnyben végeztek. Bozó Viktor kétszeres magyar bajnok nemzetközi kupagyőztes, Magyarország legtechnikásabb versenyzője volt.

Az évtized során az asztaliteniszezők a megye-bajnokságban vettek részt a mezőny második felében szerepeltek. Szécsényben 1986-ban Antal Károly kezdeményezésére került sor a Béke Családi Futásra és egy év múlva Balla Tibor vette át tőle a szervezést. A század utolsó évtizedében minden évben megrendezték a Családi Béke Futást. A század végéhez tartozik a Rákóczi Emlékfutás megszervezése is, amelynek gondolata 1994-ben négy szenior atlétában fogalmazódott meg. Varga Tibor polgármester az ötlet mellé állt, s segített a szervezésében a futóknak. Első alkalommal a futók Sárospatakról indultak, érintették Tokajt, Ónodot, Miskolcot, Egert és Pétervásárát, majd a szécsényi Várkertben a polgármester fogadta a csapatot, s meg kell említeni, hogy az említett települések polgármesterei is eljöttek a befutóhoz. Ezt követően minden évben sor került a Rákóczi Emlékfutásra, volt idő, amikor több országot is érintettek.

A városban 1994-ben alakult meg a 8 évfolyamos gimnázium. Ez iskola diákjai már az évtized vége felé, igen figyelemreméltó sportsikereket értek el. Istók Ferenc tanár úr tanítványai a fiú röplabda csapat 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben is megnyerték a megye-bajnokságot. Pancsovai Gergely női röplabda csapata is több éven át sikeresen szerepelt az iskolások megye-bajnokságán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában