gyász

2021.03.13. 09:59

Elhunyt az egykori salgótarjáni atléta és edző

Március 9-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szilágyi Tibor, korábbi válogatott salgótarjáni gyalogló, és atlétaedző.

B.L.

Forrás: Nool

Fotó: B.L.

Szilágyi Tibor 1954. október 20-án született a nógrádi megyeszékhelyen. Az atlétikával és magával a gyaloglással az ISZI-ben kötelezte el magát, Kis Imre és Hertelendi Béla javaslatára. Utóbbi mester kezei közé került, amikor 1969-ben az SKSE-hez igazolt, majd Mecser Lajos is edzette őt. 1979-ben érte el legjobb 20 kilométeres idejét, amivel a hazai ranglista dobogójára is felkerült, és közel volt a moszkvai olimpiai részvételhez is.

Bejárta Európát, kilencszer volt válogatott, egy betegség miatt azonban idejekorán abba kellett hagynia a versenyzést.

Visszavonulása után maradt szeretett sportágánál, és edző lett. A közép-, és hosszútávfutóknál többek között irányította Kadlót Zoltán, Bocsó Gyula, Bodor Imre, Telek András, Szabó Zoltán, Balogh Gyula, Király Zoltán, Simon Lilla, Hegyi Judit és Stér Tünde munkáját is.

Az SKSE feloszlása után jó ideig a Salgótarjáni Atlétikai Club edzője volt, például a kiváló eredményeket elérő Nágel-testvérek, Annamária és Tamás felkészülését egyengette, de Koós Diána, Varga Kinga, Czékmán Ágnes, Kissimon Tünde, Misik Szilvia és a Fehérvári-testvérek is tőle tanultak.

A transzplantált gyalogló, Venyercsán László felkészítését is egyengette, aki az ő irányítása alatt 4 világ-, és 12 Európa-bajnoki aranyérmet nyert, de Papp Ildikót is ő vezette be az atlétika rejtelmeibe.

Egyik alapító tagja volt a Mecser Futóklubnak is, ahol az amatőr futókat karolták fel, és adtak nekik tanácsokat.

A sportág és a SAC történéseit visszavonulását követően is figyelemmel kísérte, és a mozgás is folyamatosan része volt az életének, rendszeresen kerékpározott. Egykori tanítványaival haláláig ápolta a kapcsolatot.

Két fia és egy unokája gyászolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában