Múltidéző

2018.08.22. 11:33

Amikor még Salgótarjánba jött a Vidi szerda esti BL ellenfele

Címkék#sbtc

Szerda este a MOL Vidi FC vendége lesz az AEK Athén a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Visszapillantásukban az 1972-es SBTC-AEK UEFA Kupa meccsre emlékezünk.

Image

A borús, esős idő ellenére 8000 néző mégis kilátogatott az „ország legszebb fekvésű stadionjába”, a Sese-pályára, mai nevén a Szojka Ferenc Stadionba. Jól kezdtek a hazai fekete-fehérek, sorozatos támadásokat vezettek, ám gólt nem sikerült szerezniük. Aztán a második félidőben Moór Ede edző cserélt, aminek az 52. percben meg is lett az eredménye. Az egyik tarjáni támadót nem sikerült szerelniük a görögöknek a 16-oson belül, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé a közönség kedvence, Básti István állt, aki nem hibázott.

Így már csak egy gól hiányzott, és Salgótarján első számú csapata történelmet írhatott volna. Ám a helyzetek kitámadtak, amit a rutinosabb görögök könyörtelenül kihasználtak és a mérkőzés végén egyenlítettek. A csata végén a tarjáni B-közép ütemes tapssal jutalmazta a két csapat megalkuvást nem ismerő futballját. Ezáltal a görög csapat jutott tovább a következő körbe, ahol a Liverpoollal csapott össze.

UEFA Kupa, 1. forduló, visszavágó

1972. szeptember 27., 17:00 – Kohász Stadion, Salgótarján – 8,000 néző

v.: Charles Corver

'Magyarország

Salgótarjáni BTC'

1 – 1

Görögország

AEK Athén

Básti István gól : 56' 56' (11-esből)

Nikolaou Pantelis gól : 56' 86'

Magyarország Salgótarjáni BTC

Görögország AEK Athens F.C.

Szőke István

Gecse Ferenc

Kmetty József

Varga Sándor

Vertig József

Horváth Ferenc (46' Barta András)

Répás Béla

Básti István

Szoó József

Kajdi Tibor (46' Kovács István)

Jeck Ferenc

Errea Nestor

Theodoridis Stefanos

Toskas Apostolos

Lelis Rizos

Tanidis Giorgos

Karapoulitidis Nikos (61' Dandelis Giannis)

Nikolaou Pantelis

Visente Rodolfo

Nikolaidis Kostas

Papaioannou Dimitris (87' Psymogiannos Kharalampos)

Pomonis Spiros

vezetőedző:

Moór Ede

vezetőedző:

Stanković Branko

Továbbjutott: AEK Athén 4-2-es összesítéssel.

 

Kiemelt fotónkon az SBTC 1971–1972-es bronzérmes csapata. Álló sor, balról: Szabó Géza pályaedző, Nyulászi János gyúró, Szalay Miklós, Gecse Ferenc, Varga Sándor, Kmetty József, Vertig József, Baranyai Gyula, Horváth Ferenc, Miklós József, Sáfrány István, Moór Ede vezetőedző. Elöl: Magyar Lajos, Szoó József, Kajdy Tibor, Répás Béla, Kovács István, Básti István, Jeck Ferenc, Barta András, Loch Károly, Szőke István. A képről hiányzik: Toldi Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában